Kecaj10 Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam. Od niedawna niestety pogoda i temperatura +25 stopni nam niestety nie dopisuje. Chcę się zabezpieczyć w jeździe aby nie zmarznąć w szyję, iż po ostatnim wypadzie mam już zapalenie gardła, poprostu czułem jak mi jest zimno i za 2 dni mnie dopadło. Czy polecacie coś takiego: http://www.mikesport.pl/craft-active-extreme-194611-3900-wielofunkcyjna-chusta-sportowa.html ? Jak się to sprawuje w temperaturze 10-15 stopni ? Nie jest w niej zimno i nie przeszkadza ? Czekam również na inne propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 kup zwykłą chustę a'la Buff za 15 zł. W zupełności wystarczy. A bliżej 15 stopni może być w niej nawet za ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ja używam takiej chusty: Chusta Nessi i pomijając trochę za duży rzep sprawdza się świetnie. Używałem jej od 20 stopni do 13 i złego słowa nie powiem. Z tego samego materiału masz jeszcze takie coś: Komin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Buff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ja mam chustę Hi-Tec, kupioną za 15zł i w zupełności wystarcza. W lato jako bandana, zaś gdy chłodniej, to jako "uszczelnienie" między szyją a kołnierzem kurtki(pod spodem mam tylko koszulkę z długim rękawem stoora). W zeszłą zimę, stosowałem ją również jako ala kominiarkę, jako dodatek pod czapkę (czapka ma tendencje do lekkiego podnoszenia się i wieje pod uszami). W zależności od jaki masz kołnierz w bluzie/kurtce, być może że potrzebujesz tak jak ja, po prostu uszczelnienia luki. Większość nawet tych cienkich chust jest na tyle długich, że wystarczy złożyć na pół i dają wystarczającą izolację cieplną, wiec nie ma co zbyt drogich wynalazków kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kecaj10 Napisano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2013 coś takiego mi się spodobało i dobre to co kolega wyżej polecił http://allegro.pl/5-w-1-komin-termoaktywny-chusta-szal-opaska-nessi-i3509612914.html dzięki za wszelakie propozycje. Można zamknąć kupie ten komin pewnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Kupiłem "Buffa" marki Hi-tec na allegro za 15zł i powiem szczerze, gdybym kupił oryginalnego to byłbym zawiedziony taką szmatką za 70zł... Za 15zł jest ok. Ale nie o tym... założyłem go dziś na szyję przy wieczornej jeździe i zastanawiałem się jak to w ogóle ma chronić przed zimnem skoro nawet zwinięte 3 razy nie przylega w ogóle do szyi. W trakcie jazdy nie było źle, ale tak naprawdę nie wiem czy tak samo nie byłoby bez chusty - stójka koszulki i kołnierz kurtki mogłyby wystarczyć przy 10 stopniach. Potestuję, zobaczę. Przy niższych temperaturach założę polar, którego to właśnie wysoki kołnierz zawsze był moim "szalikiem" przy niskich temperaturach, ale był problem z podwiewaniem przy przekręcaniu głową i zimnym metalowym zamkiem. Jeśli buff sprawdzi się jako warstwa pośrednia to będę zadowolony, na razie mam mieszane uczucia mówiące, że chusta broni się głównie ceną. Mam czapkę accenta pod kask więc w kategorii czapki/bandany buffa nie oceniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzoana99 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 to ja również zwięźle i lakonicznie : buff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Dokładnie, polecam buff. W codziennym użytku nie wygląda za bardzo estetycznie ale przy jakichkolwiek sportach zrobisz sobie z tego osłonę na szyję, usta, nos, uszy a nawet całą głowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Kupiłem "Buffa" marki Hi-tec na allegro za 15zł i powiem szczerze, gdybym kupił oryginalnego to byłbym zawiedziony taką szmatką za 70zł... Za 15zł jest ok. Ale nie o tym... założyłem go dziś na szyję przy wieczornej jeździe i zastanawiałem się jak to w ogóle ma chronić przed zimnem skoro nawet zwinięte 3 razy nie przylega w ogóle do szyi. W trakcie jazdy nie było źle, ale tak naprawdę nie wiem czy tak samo nie byłoby bez chusty - stójka koszulki i kołnierz kurtki mogłyby wystarczyć przy 10 stopniach. Potestuję, zobaczę. Przy niższych temperaturach założę polar, którego to właśnie wysoki kołnierz zawsze był moim "szalikiem" przy niskich temperaturach, ale był problem z podwiewaniem przy przekręcaniu głową i zimnym metalowym zamkiem. Jeśli buff sprawdzi się jako warstwa pośrednia to będę zadowolony, na razie mam mieszane uczucia mówiące, że chusta broni się głównie ceną. Mam czapkę accenta pod kask więc w kategorii czapki/bandany buffa nie oceniam. Pewnie dlatego, że to nie Buff. Buff to tak naprawdę elastyczna opaska, której nie okręcisz trzy razy wokół szyi choćbyś chciał - no chyba że masz tendencje samobójcze. Jeżdżę z nim w okolicach 5 st, stójka trzyma go na miejscu i jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej82k Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Ja zakupiłem coś takiego za 25zeta na allegro: http://www.hornhill.pl/page6.php?view=productPage&product=43&category=22 Czekam na dostawę ale zapowiada się ciepłe, i z regulacją na rzepy więc spoko, oraz dobrze uszczelni luz w kołnierzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Pewnie dlatego, że to nie Buff. Buff to tak naprawdę elastyczna opaska, której nie okręcisz trzy razy wokół szyi choćbyś chciał - no chyba że masz tendencje samobójcze. Jeżdżę z nim w okolicach 5 st, stójka trzyma go na miejscu i jest dobrze. Ten Hi-tec też jest elastyczny, gdyby nie był to bym go przez głowę na szyję nie założył Wygląda tak samo jak oryginalny buff, wymiary się zgadzają. Nie okręcałem go wokół szyi tylko najpiew zwinąłem 3 razy i założyłem przez głowę czyli tak żeby nie mieć pofalowanego komina, tylko mniejszą, ale za to grubszą opaskę. Następnym razem założę jako komin i zobaczę jak będzie działać Jednak mam wrażenie, że buff lepiej sprawdza się jako czapka, opaska na uszy czy maska na twarz, a nie jako coś na szyję gdyż do tego jest za luźny. Jeśli ktoś szuka czegoś jako główna ochrona szyi na niższe temperatury to lepsza będzie chyba chusta z rzepem z linka kilka postów wyżej. Za to jako dodatek do kołnierza może się sprawdzić całkiem nieźle i do tego od razu jest w pogotowiu do zaciągnięcia na twarz. http://www.youtube.com/watch?v=sSvRm4CHmvE Oryginał na filmie wygląda na szyi (0:15) tak samo luźno jak mój hi-tec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaler Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Ja mam i hi-tec'ka za 15zl którego używałem jak było trochę cieplej lub jako czapki i złego słowa nie powiem. W końcu za taką kwotę nie można wymagać nie wiadomo czego. Mam też coś takiego jak revesible buff (chyba tak się nazywa). Z jednej strony jest polar a z drugiej taki materiał jak hi-tec. Zapłaciłem za to 115zl i wart jest każdej złotówki :-) jest trochę węższy i dłuższy niż hi-tec przez co lepiej przylega i zakrywa cała szyję. Jeździłem z nim jak było -1 i się spocilem :-) Polecam wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 @@Niedzwiedz, jeśli "buff" jest dobrej jakości to sprawdza się znakomicie w każdej konfiguracja, nawet jako szal/opaska. Mam kilka takich chust od różnych producentów (oprócz oryginalnego) i wszystkie są jak trza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Buffów jest jak psów. Zwykły - bodaj z mikrofibry Wool - cały z merino Polar - 3/4 długości to zwykły, 1/4 to polartec 100 Cyclone - z windstopperem Reversible - cały po jednej stronie z mikrofiby, z drugiej z polarteca ... i z 5 jeszcze innych rodzajów, których nie rozpracowałem. merino - na chłodne (5-15 stopni) dni. Zarówno na rower jak i do normalnego ubioru. Jak czarny to nawet do eleganckich strojów. polar - tu fajnie można robić warstwy jak potrzeba np ciepłej czapki. Ew. ciepła część na szyję, cieńsza na głowę/pod kask i różne inne kombinacje. Buff to nazwa zastrzeżona producenta więc jeśli się chce nie "oryginały" to trzeba też szukać pod innymi nazwami jak "komin", "tuba" czy "multitube" (endura). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario3m Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mogę się wypowiedzieć na temat wersji Cyclone, kiedyś kupiłem na wyprzedaży, zwykle używam przy temperaturach poniżej +10C i sprawdza się wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Wczoraj postanowiłem strzelić sobie setkę i zmieniałem kilka razy ułożenie chusty. Trochę zmieniłem o niej zdanie, w ostatecznym ustawieniu, bez zwijania, wciśnięta pod koszulkę, naciągnięta z tyłu na czapkę a z przodu na brodę całkiem nieźle chroniła szyję. Założona po prostu jako komin była podatna na podwiewanie, a naciągnięta na brodę bez włożenia z tyłu pod kask zsuwała się w dół. Generalnie za 15-20zł świetny dodatek do łączenia poszczególnych elementów stroju, ale na oryginalnego buffa bym się jednak nie skusił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.