Skocz do zawartości

[TOP lista] Sprzęt który zmienił świat rowerowy.

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

W sumie przed chwilą padła nazwa legenda współczesnej amortyzacji.
MARZOCCHI BOMBER czyli pierwsza otwarta kąpiel olejowa w amortyzatorze rowerowym. Jak to chodziło wiedzą tylko Ci którzy przesiadali się z Judyt albo Machów Maniotu:) 30mm golenie górne i sztywnośc nie porównywalna do innych.

P1010198-1.jpg

Najpierw Z1 i Z2, potem wszelakie ATOM RACE, drążone głowice, alu rury itd.... z wagą nawet koło 1450 gramów (sam takowy miałem, złoty)
I cała seria zjazdowych...

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

W 1953 roku po raz pierwszy Campagnolo zastosowało termin gruppo do opisania zbioru komponentów wyposażenia roweru. 3 lata później doszły sztyca, pedały, suport i stery a w 1959 roku korba. Pierwsza kompletna grupa stała się faktem.

Campagnolo-Gran-Sport-gruppo-1953.jpg

1961 Campagnolo zaoferowało po raz pierwszy factory made trzyblatową korbę.

9883036225_c5113c5b15_o.jpg

Różnica pomiędzy największym blatem 53t a najmniejszym 47t nie była dostatecznie duża ale droga do potrójnych korb stanéła otworem...

1876 i 1885. Narodziny safety bicycle

Wynaleziony w 1876 roku przez Harry John Lawson'a, po raz pierwszy z sukcesem sprzedany komercyjnie w 1885 przez John Kemp Starley'a dla początek rowerom takim jakie znamy do dziś.

800px-L-Hochrad.png

Dodatkowo niezwykle interesująca jest teoria, że źródłosłów polskiego "rower" może nawiązywać do oryginalnej nazwy wehikułu Starley'a "Rover".

Czy to prawda? Nie wiem, językoznawcą nie jestem :)

More to follow...

Szacunek...

I.

Napisano

ktoś kojarzy model MTB Gianta "cadex" pierwsza karbonowa rama MTB jaką widziałem! wszedł do produkcji chyba w 1991! (wcześniej niż się urodziłem!!! )
i inna z nowinek od Gianta - "wąski" rower czasowy to było za czasów wojny Armstronga i Urlicha :)

• Mod Team
Napisano

In 1869, William Van Anden invented the freewheel for the bicycle

Fakt, wolnobieg... Zaraz po opatentowaniu nie zawojował świata. Potrzebne było kolejne 30-40 lat aby przyjał się masowo.

Ciekawostka: podczas pierwszych TdF wolnobieg był uważany za niedozwolony "doping" technologiczny i zakazany...

Oryginalny wolnobieg Van Anden'a

500px-Roue_libre_cliquet.svg.png

A tu "nieco" (1900) późniejszy Raleigh Crossframe.

HUB_1900_Raleigh_Crossframe2.jpg

Szacunek...

I.

Napisano

Swoją drogą w starej Winorze, mieszczuchu-dwururce z pierwszej połowy lat 80' tych miałem korbe Shimano Adamas Ax, posiadała wolnobieg (tak,tak - korba, a kaseta na ostro), była zdejmowana inbusem i co ciekawe... nakladana na wielowypust, była to bodajże 6 ramienna gwiazda.
Czy to był pierwowzor Octalinka i jemu podobnych?

• Mod Team
Napisano

..powyższa amortyzacja to jedna z wielu ślepych uliczek ewolucji rowerowej, nie przyjęła się ani w MTB ani szosie, ja bym jej tu nie wsadzał...

• Mod Team
Napisano

Rulez... 5 postów wyżej... :rolleyes:

1876 i 1885. Narodziny safety bicycle

Wynaleziony w 1876 roku przez Harry John Lawson'a, po raz pierwszy z sukcesem sprzedany komercyjnie w 1885 przez John Kemp Starley'a dla początek rowerom takim jakie znamy do dziś.

800px-L-Hochrad.png

Dodatkowo niezwykle interesująca jest teoria, że źródłosłów polskiego "rower" może nawiązywać do oryginalnej nazwy wehikułu Starley'a "Rover".

Pierwsze (chyba...) tarczowe hamulce w rowerze. Shimano,  rok 1975. Dobre 20 lat przed faktycznym zastosowaniem i spopularyzowaniem tarczówek...

... i na dodatek dwa modele w jednym przysiadzie. Mechaniczny BC-300 i hudrauliczny BC-200...

1975-shimano-disc-brakes.gif

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

.powyższa informacja może wprowadzić w szok 90% osób, szczególnie, że o patent Shimano startowało już 1971roku. I co lepsze - mechaniczna wersja "nie wiele" różniła się od dzisiejszych.

http://www.google.com/patents/US3765511
Pytanie tylko, czy te hamulce z połowy lat '70 były rzeczywiście rewolucyjne i wpłynęły na rozwój sprzętu rowerowego?

Napisano

..powyższa amortyzacja to jedna z wielu ślepych uliczek ewolucji rowerowej, nie przyjęła się ani w MTB ani szosie, ja bym jej tu nie wsadzał...

To fakt, aczkolwiek przyczyniła się do dalszych poszukiwań i były to tak na dobrą sprawę, jedne z pierwszych fulli.

Co do pomysłów które odcisnęły się na wyglądzie roweru, to wpisałbym wprowadzenie przez gianta, szosowych ram slopingowych. 

• Mod Team
Napisano

Co do pomysłów które odcisnęły się na wyglądzie roweru, to wpisałbym wprowadzenie przez gianta, szosowych ram slopingowych.

..tu warto dodać, że chodzi o ramy Gianta i tyle słynnego co kontrowersyjnego projektanta Mika Burrowsa :)
Napisano

Rewolucyjne te heble nie były, skoro wiele lat trwało wprowadzenie tarczówek do rowerów.

Boom jednak tak czy inaczej zaczął się wraz z wprowadzeniem na szerszą skalę tarczówek przez Shimano, szczególnie modelu 525, który był jak na tarczówkę tani, działał bezproblemowo i zmusił konkurencję do szukania rozwiązań bardziej budżetowych. (525 kosztował mnie 400 zł za sztukę, konkurencyjny Magura Julie kosztował 530 i w działaniu i obsłudze wypadał dosyć marnie w porównaniu do konkurenta). 

• Mod Team
Napisano

Też uważam, że trudno uznać hamulce tarczowe w rowerach rewolucyjnymi, skoro zostały one tylko "przeniesione" z rozwijanych już latami hamulców automobilowych i motocyklowych.

http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_brake

Disc-style brakes development and use began in England in the 1890s. The first caliper-type automobile disc brake was patented by Frederick William Lanchester in his Birmingham, UK factory in 1902 and used successfully on Lanchester cars. Compared to drum brakes, disc brakes offer better stopping performance, because the disc is more readily cooled.

Pierwszą wzmiankę o rowerowych hamulcach tarczowych, jaką udało mi się znaleźć (co potwierdzałoby informację, którą wrzucił anarchy o wcześniejszym opatentowaniu przez Shimano) datuje się na 1974r. i oczywiście dotyczy ona tylko i wyłącznie hamulca tylnego.
Tutaj w specyfikacji "Tankagnolo I" (modyfikacja clunkersa Schwinn Varsity): http://www.mtbprehistory.blogspot.com/
W+Tankagnolo+1974.JPG
My 1974 "Tankagnolo I" with Shimano Disc Brake

• Mod Team
Napisano

Panowie... Czyż ja nie napisałem iż patent o jakieś 20 lat wyprzedził faktyczne, masowe zastosowanie?

W sumei to wartałoby sprawdzić które hydrauliczne heble rowerowe jako pierwsze zaoferowały system zamknięty - tak jak mają współczesne - zamiast systemu otwartego.

To dopiero był Kamień Milowy :)

Szacunek...

I.

Napisano

Panowie... Czyż ja nie napisałem iż patent o jakieś 20 lat wyprzedził faktyczne, masowe zastosowanie?

Bo w latach `70 wszyscy jeździli na rowerach szosowych i hamulce hydrauliczne mimo że lepsze umarły z powodu braku zainteresowania, dopiero dekadę później gdy na większą skalę pojawiło się MTB uznano to za słuszny kierunek.

A tu hamulce na rowerze z 1970 roku :)klik 

bridgestone.gif

Napisano

To już wiem skąd biorą tarcze chłodzące do hamulców rolkowych - z niesprzedanych tarczówek lat 70 ;)

Co to za wajcha na ramie, od przerzutki tylnej?

Napisano

Czy to prawda? Nie wiem, językoznawcą nie jestem :)

Rzeczownik rower to eponim, czyli wyraz pochodzący od nazwy własnej – brytyjskiej firmy Rover, która pod koniec XIX wieku rozpoczęła taśmową produkcję rowerów. Angielski wyraz rover oznacza ‘wędrowca, włóczęgę’ (zob. W. Kopaliński Słownik eponimów, czyli wyrazów odimiennych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...