Skocz do zawartości

[rower stacjonarny] jaki wybrać, pomiędzy ?

mario77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Wiem, że tematów o wyborze rowerów stacjonarnych było mnóstwo, niestety nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Wiadomo, że dla płynności jazdy lepsza jest wyższa masa koła, która daje płynniejszą pracę. Mam natomiast dylemat czy lepszy jest rower z kołem 9kg i zakresem regulacji 1-16, czy z kołem 6kg i zakresem regulacji 1-32, dodatkowo ten drugi ma więcej programów i możliwości programowania. Teoretycznie węższy zakres regulacji powinien pozwolić na płynniejszą jazdę, ale koło jest lżejsze, cięższe koło ma większą bezwładność, ale bardziej skokowe zmianę obciążenia. Wydaje się, że odczucia powinny prawie identyczne. Może ma ktoś doświadczenia w tym temacie i rozwieje moje wątpliwości. Wybór jest pomiędzy York C210, a Kettler Cycle P.

Napisano

Do czego ma służyć ten rower ? Do rehabilitacji po ciężkim urazie ? Na obu nie da się przeprowadzić rozsądnego treningu ze względu na pozycję.

Do rehabilitacji, brzmi jakby te rowerki były do zabawy, myślałem, że w tej cenie to już coś przyzwoitego jest. Ale wracając do meritum, rowerek ma służyć do "treningów". Chcę sobie troszke podnieść możliwości do jazdy po górach, jakieś enduro, AM czasami jakiś górski maraton. Rozpatrywałem różne opcje trenażer, spining, stacjonarny. Jesli chodzi o trenażer to dla mnie wadami jest głośna praca (mieszkam w bloku), ciągłe wypinanie/wpinanie roweru, zużywanie się napędu roweru. Spining zajmuje sporo miejsca podobnie jak rozłożony trenażer, poza jeżeli już posiada jakiś komputer to zazwyczaj ubogi w informacje czy programy. Dlatego mój wybór padł stacjonarny, sądziłem, że w tych pieniądzach można mieć złoty środek. Chętnie posłucham jakiś sugestii.

Napisano

Racer

Na tym da się zrobić trening,na nowszych i droższych modelach z tej serii oczywiście też,taki można ustrzelić na niemieckim ebay-u za 150-200 euro.Waży około 50kg,jest stabilny,ciężkie koło,można ustawić pozycję.Da się na tym wytrzymać dobry film w tv.Na tych co podałeś,jak wytrzymasz dostatecznie długo,załatwisz kręgosłup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...