adhed Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Hej, Zmieniałem klocki w tarczówkach Shimano M775 i aby to zrobić rozepchałem tłoczki na maxa, ale przy tym też nacisnąłem pare razy klamką hamulca (czyli zrobiłem źle). Teraz tłoczki w ogóle nie reagują - czy to może być wina tego rozepchania, czy układ się zapowietrzył i trzeba zrobić odpowietrzanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 21 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Chyba nie masz wyboru, odpowietrzenie powinno załatwić sprawę i dać pewność że żadne powietrze w układzie Ci nie psoci. Chyba że strzeliła jakaś uszczelka w klamce/tłoczku. Dużo siły używałeś przy całej operacji? Nigdzie nie wycieka płyn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2013 płynu nie było i nadal nigdzie nie widać, a siły tyle ile zawsze, bo już wcześniej wymieniałem klocki i nie było problemów - myślę, że na pewno nie było za mocno miałem nadzieję że jednak może nie trzeba będzie odpowietrzać, ale nic - trzeba będzie przejść się do apteki po strzykawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Nie możliwe żeby przy szczelnym układzie takie coś się stało. Na pewno nie miałeś wycieku? Jeśli nic nie wyciekło, to zamontuj koło z tarczą na miejsce i kilka razy klamką podpompuj. Nie rób tego gdy rower stoi na plecach tylko w normalnej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2013 a w tłoczku gdzie znajduje się uszczelka i jak ją można wymienić? bo gdy położyłem wszystko w normalnej pozycji czyli zacisk na dole, klamka na górze, to tłoczki minimalnie się ruszają, ale naprawdę minimalnie, a obok widać takie maluteńkie pęcherzyki powietrza i jakby olej i to chyba nienaturalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 21 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Jak naciskałeś do góry nogami to zaciągnąłeś powietrze ze zbiorniczka wyrównawczego. Zrób odpowietrzenie a potem dopiero można się martwić jeśli będzie nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Nauczka na przyszłość aby nie serwisować hydraulików przy rowerze obróconym do góry nogami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Mam za swoje, będę wiedział na przyszłość. Już bym je odpowietrzał z chęcią dzisiaj, ale na Orlenie ani w takim dużym sklepie u mnie w miasteczku nie mieli tego oleju :| Jeszcze sprawdze na Statoilu ewentualnie pozostanie internet... Jak zrobię to wszystko to dam znać czy działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 To kup LHM do zawieszeń citroena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Kup sobie buteleczkę 100ml shimano, starczy ci na kilka razy, nie zamuli ci hamulca. A co zrobisz z Litrem takiego oleju później jak kupisz LHM ? Jak by znajomi miał akurat końcówkę butelki to można próbować zalewać ale nie kupował bym nowej chyba ze sprzedają po 100ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 24 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Olej shimano ma jakieś dodatkowe uszlachetniacze prawdopodobnie bo moim zdaniem hamulce na nim chodzą ciut lepiej, może to siłą autosugestii ale zdarzały się głosy ze po LHM coś było nie halo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2013 zrobiłem już na LHM+ - nie jest to trudne, ale trochę nasyfiłem w pokoju wyszła mi żyleta, zobacze jak sprawdzi się w praktyce, najwyżej będę musiał robić jeszcze raz dzięki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.