Skocz do zawartości

[zacisk] tłoczki nie reagują

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Zmieniałem klocki w tarczówkach Shimano M775 i aby to zrobić rozepchałem tłoczki na maxa, ale przy tym też nacisnąłem pare razy klamką hamulca (czyli zrobiłem źle). Teraz tłoczki w ogóle nie reagują - czy to może być wina tego rozepchania, czy układ się zapowietrzył i trzeba zrobić odpowietrzanie? 

• Mod Team

Chyba nie masz wyboru, odpowietrzenie powinno załatwić sprawę i dać pewność że żadne powietrze w układzie Ci nie psoci. 

Chyba że strzeliła jakaś uszczelka w klamce/tłoczku. Dużo siły używałeś przy całej operacji? Nigdzie nie wycieka płyn?

płynu nie było i nadal nigdzie nie widać, a siły tyle ile zawsze, bo już wcześniej wymieniałem klocki i nie było problemów - myślę, że na pewno nie było za mocno

miałem nadzieję że jednak może nie trzeba będzie odpowietrzać, ale nic - trzeba będzie przejść się do apteki po strzykawki 

Nie możliwe żeby przy szczelnym układzie takie coś się stało. Na pewno nie miałeś wycieku?

Jeśli nic nie wyciekło, to zamontuj koło z tarczą na miejsce i kilka razy klamką podpompuj.

Nie rób tego gdy rower stoi na plecach tylko w normalnej pozycji.

a w tłoczku gdzie znajduje się uszczelka i jak ją można wymienić? bo gdy położyłem wszystko w normalnej pozycji czyli zacisk na dole, klamka na górze, to tłoczki minimalnie się ruszają, ale naprawdę minimalnie, a obok widać takie maluteńkie pęcherzyki powietrza i jakby olej i to chyba nienaturalne?

Mam za swoje, będę wiedział na przyszłość. Już bym je odpowietrzał z chęcią dzisiaj, ale na Orlenie ani w takim dużym sklepie u mnie w miasteczku nie mieli tego oleju :| Jeszcze sprawdze na Statoilu ewentualnie pozostanie internet... Jak zrobię to wszystko to dam znać czy działa

• Mod Team

Kup sobie buteleczkę 100ml shimano, starczy ci na kilka razy, nie zamuli ci hamulca. A co zrobisz z Litrem takiego oleju później jak kupisz LHM ?:D Jak by znajomi miał akurat końcówkę butelki to można próbować zalewać ale nie kupował bym nowej chyba ze sprzedają po 100ml :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...