Skocz do zawartości

[przerzutka] Wymiana kółek w Deore Shadow - problem

Hafal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem natury technicznej i chciałbym poznać Wasze zdanie na temat rozwiązania, jakie wymyśliłem.

Mianowicie podczas jazdy spod koła wyleciał mi kamień i trafił wózek przerzutki w tak niefortunny sposób, że górne kółko prowadzące rozpadło się na kawałki.

Na wymianę kupiłem takie kółka Boplighta, ale montując je miałem problem z przełożeniem oryginalnej śrubki przez środek kółka. Po zdjęciu pokrywy łożyska moim oczom ukazało się łożysko maszynowe z insertem. Insert wyciągnąłem i założyłem z powrotem pokrywę. Kółko jest skonstruowane w taki sposób, że ww. pokrywa opiera się o wewnętrzną bieżnię łożyska, a nie o insert.

Po złożeniu całość kręci się doskonale, a przerzutka działa wyśmienicie.

Moje pytanie jest następujące: czy ten zabieg wpłynie w jakikolwiek sposób na żywotność całego ustrojstwa?

Jeśli tak, to co mam zrobić? Rozwiercać insert? Kupić inne śrubki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

pozdrawiam

Rafał.

• Mod Team
Napisano

Takie kółka to błąd to po pierwsze :P a dlaczego łatwo wyczytać, było o tym wiele razy, są głośne i kruche anoda szybko zejdzie itd ... ale jak już kupiłeś to po zawodach.

Poza tym średnio rozumiem o czym piszesz lepiej by było jak byś to pokazał.

Napisano

Przepraszam, ale nie mam obecnie takiej możliwości. Chodzi mi o to, że w kółku jest łożysko maszynowe, po obu jego stronach są anodowane, aluminiowe dekielki(widać na zdjęciu z linku).

Pomiędzy dekielkami, w środku łożyska jest mała tulejka, przez którą teoretycznie powinna przechodzić ośka-śruba mocująca.

Ten element wyjąłem, ale nic się ie zmieniło w pracy łożyska

Chyba spróbuję to małe coś rozwiercić i poskładać tak, jak Bóg przykazał ;)

EDIT:

Jednak udało mi się zrobić zdjęcia, jednak są słabej jakości

post-166991-0-68954600-1379759324_thumb.jpg

post-166991-0-09863000-1379759325_thumb.jpg

Napisano

Powitoł

A po wyjęciu pierścienia nie obraca ci się na samych bocznych miskach? Jak masz możliwość to bym środek rozwiercił i zainstalował.

A następną razą ;) kółka do przerzutek XT to jakieś 60-65ziko i z tego co pamiętam też są na maszynowych.

Napisano

Dobra, zrobiłem tak, jak powiedział kolega porcelanowy. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie ale hula.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Napisano

Jeśli pozbyłeś się tulejki aby jak się domyślam śruba przeszła to zwiększyłeś średnicę otworu. Zapewne powstało trochę luzu co będzie negatywnie wpływało na trwałość kółka.

Napisano

Miałbyś rację, zakładając, że kółko obraca się na śrubie.

W rzeczywistości obraca się ono na samym łożysku, o które oparte są kołnierze dekielków, które z kolei ściśnięte są przez wózek przerzutki.

Sama śrubka nie pracuje.

No offence oczywiście ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...