Skocz do zawartości

[Strony internetowe] Nowa stronka o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz odpowiedzieć na cały post cytując go ale nie jest to ostatni post używasz opcji "Odpowiedz". Jeśli chcesz odpowiedzieć bez cytowania pod ostatnim postem w wątku jest okienko "Dodaj odpowiedź". Jeśli zaś chcesz odpowiedzieć cytując fragment tekstu z innego posta zaznaczasz myszą ten fragment ->lewy klawisz myszy->cytuj.

Jeśli zaś chodzi o stronę to wg mnie jest nudna. Dużo jeszcze pracy przed wami ale szczerze życzę powodzenia.

Chciałeś-masz.

Layout strony

Przejrzysty.

Kolorystyka

Ktoś umarł? Czarne obwódki gdzie się tylko da. Czarno-białe zdjęcie w tle i slideshow po środku w czarnej ramce. Jak nekrolog.

Czcionka

OK. Ciekawa.

Co nowego?

Kreatywny sposób podejścia do małej objętości strony. Wrzuciliście tu wszystko co aktualnie macie na stronie i dzięki temu ma się wrażenie, że na stronie się dzieje.

Artykuły

Sztuk 3. Rozumiem, że to początek dopiero. Mamy tu 2 teksty żywcem wyjęte z przewodnika turystycznego ze skrótami oraz 1 nudną relację z wyprawy.

Wyprawy

I znów tylko 3 teksty z których wieje nudą. Lekkiego pióra to wy nie macie.

Warsztat

Okna powybijane a gnane zimnym wiatrem śmiecie i pożółkłe jesienne liście tańczą na podłodze ostatni taniec balu...

Foto

Dobre technicznie foty. Ale galeria jako taka niezbyt ciekawa.  Nie można obejrzeć całej fotki a szkoda.

Wideo

Zrobiliśmy ten dział bo będziemy coś tu kiedyś wrzucać. A ponieważ nic nie mamy to wrzucimy 2 byle jakie filmiki bo nam się podobają. Bardziej już pasowałoby tu tymczasowo wrzucić coś z wyczynami Danny McAskill'a.

Team

Nie prościej i po polsku byłoby nazwać tę zakładkę "O nas"?

Kontakt

No i fajnie, że jest.

Tipsy przy wyprawach

OK, na wielu stronach brak tego rodzaju informacji.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego po wejściu do galerii znika mi prawa kolumna i aby wrócić do tipsów muszę klikać "przejdź do poprzedniej strony" w przeglądarce.

Cały czas, podczas przeglądania strony, z tyłu głowy kołacze mi pytanie: po co to robicie? Jeśli ma to byś wasz blog, opis waszych wypraw, dokonań, doświadczeń to wybrana forma zda się być nieco "bizantyjska". Taki przerost formy nad treścią.

Jeśli zaś macie ambicję stworzenia portalu o rowerowych wyprawach, podróżach, eksploracji to brak mi tu podstawowej rzeczy:  zaproszenia do nadsyłania tekstów ze zdjęciami i opisami infrastruktury.

Wy w necie

Czy macie coś wspólnego z profilem Bike or Die na FB? Jeśli nie, to ten kanał promocji strony jest już zajęty.

Czy wiecie, że nazwa Bike or Die to tytuł wydanej w 2004 roku gry na komórki?

Jesteście na Traseo.pl. Dlaczego nie próbujecie wykorzystać tej zawartości na waszej stronie?

Jak wygląda sprawa pozycjonowania domeny w wyszukiwarkach?

Więcej nie napiszę.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Zastanawiałem się czy w ogóle odpisywać na tego Twojego zjadliwego posta, bo sposób w jaki to jest napisane jest z deka żenujący, wyprostuję więc tylko parę rzeczy:

Kolorystyka

Nie, nikt nie umarł. Co niby jest złego w czarnych obwódkach ? Każda strona rowerowa musi być robiona na czerwono ? Rozumiem że tego oczekujesz ?

Poza tym akurat layout jest akurat dobrze odbierany, to pierwsza uwaga i to w takim tonie, jakbyśmy Ci co najmniej krzywdę zrobili tą kolorystyką. Ciężko traktować to jako radę, raczej jako chęć wyżycia sie na kimś albo zniechęcenia go.

Fotka w tle będzie zmieniana w zależności od poru roku.

Co nowego?

To nie jest "kreatywny sposób podejścia do małej objętości strony", tylko "aktualności" - ktoś, kto dawno nie był na stronie, może tu zajrzeć żeby zobaczyć co zostało dodane na stronę w kolejności według daty, gdy go nie było. Chyba oczywiste że strona ma być uzupełniana regularnie, od nadchodzącego tygodnia.

Artykuły

Nie mamy tu "dwóch tekstów żywcem wyjętych z przewodnika turystycznego", bo takich informacji w jednym miejscu próżno szukać ( o tych parkach). Sam się nieźle naszukałem i korespondowałem z ludźmi z parku żeby to napisać. Nowe artykuły już czekają na publikację, ale ponieważ mamy ciężkie pióro, to pewnie ich nie przeczytasz.

Wyprawy

Czy wieje nudą to rzecz gustu, może lepiej w takim razie daj próbkę swoich możliwości albo przynajmniej link do relacji, z której nie wieje nudą, żebyśmy wiedzieli do czego dążyć zaspokajająć podobnych Tobie malkontentów ?

Warsztat jest chwilow zaciemniony bo jest w trakcie budowy.

Wideo

Zrobiliśmy ten dział, bo mamy już swoje video i jesteśmy w trakcie kręcenia dwóch kolejnych. I jest to ważny element naszej strony który mamy zamiar rozwijać.

Team

A nie prościej by było użyć w avatarze napisu "wysokie napięcie" zamiast "high voltage" ? Równie bezsensowna uwaga, byle się tylko przyczepić.

Skoro jesteś ciekawy "po co to robimy", to pozwól że zacytuję fragment tekstu z zakładki team, którego najwidoczniej nie przeczytałeś, bo na tym etapie wiedziałeś, że nas nienawidzisz za te czarne obwódki i wiejące nudą relacje, więc szkoda Ci było zachodu.

Cytat 1

"Stworzyliśmy więc stronę internetową, na której dokumentujemy nasze doświadczenia i inspiracje oraz wartą uwagi twórczość innych. Robimy to aby zachęcić Cię do spróbowania. Bo "nic nie równa się prostej przyjemności jazdy na rowerze"."

Cytat 2

"Portal, na którym się znajdujesz to nasz mały wkład w rozwój turystyki alternatywnej i miejsce dla entuzjastów jazdy na rowerze."

Co do zachęcania do nadsyłania własnych relacji z wypraw:

w zakładce "współpraca" zamieściliśmy dokładnie takie zaproszenie, o którym mówisz, pewnie tam też nie dotarłeś.

Nie wiem o którym profilu na Facebooku mówisz, po wpisaniu wyskoczyło mi parę. My mamy swój profil BikeOrDie na FB od trzech lat, dziwne że Ci umknęło charakterystyczne logo skoro jesteś taki spostrzegawczy.

O grze na komórki dowiedziałem się dopiero parę tygodni temu, umówmy się że nie ma się tu specjalnie nad czym rozwodzić. Szału nie robi.

Bartek stworzył logo Bike Or Die dośc dawno temu a samo hasło było żartobliwą parafrazą odbywającej się w tym czasie w USA  kampanii "vote or die".

Tak, jesteśmy na traseo.pl i nasze mapki z traseo są osadzone w stronie, po wejściu w wyprawy -> np. Bałkany -> mapka wyprawy mapka otwiera się i możesz ją powiększyć, zobaczyć waypointy, etc.

Pozycjonowanie wygląda tak, że nad tym pracujemy, być może są strony które po 2 tygodniach istnienia w sieci wyświetlają się na pierwszej stronie w pierwszych pięciu wynikach, my nistety do nich nie należymy, co nie znaczy że tak zostanie.

Może gdybyś napisał to wszystko w mniej złośliwy sposób, to bym to potraktował poważnie. Twoje podejście jest takie, jakby Cię ktoś skrzywdził bo zrobił sobie dla zabawy stronkę, którą chce się dzielić z innymi. Na szczęście statystyki serwisu, szczególnie średni czs spędzony na stronie i rosnąca liczba powracających użytkowników mówią mi, że najwidoczniej jest na tyle wartościowa, żeby tam czasem zajrzeć i poczytać. Nie zachowuj się jakby ktoś nad Tobą stał z pasem i kazał Ci czytać te nudne artykuły.

Nie wiem jak inni, ale coś czuję że zacznie się bicie piany. Czemu ludzie najtwardsi są zawsze po drugiej stronie monitora. Akurat nikt nie rodzi się mistrzem pióra czy ciętej riposty i by coś osiągnąć lub wypracować "swój" styl trzeba dużo pracy.

Pewnie, najlepiej od razu na wrzucać bo przecież "Ja" jestem debeściak. 

Bzdurą też jest informacja o kolorach, zwłaszcza prywatne zdanie. Dla mnie to jak informacja, że Doda ma nowe różowe Ferrari z pluszową tapicerką. Każdy ma swój gust i nim będzie się kierował, komuś podoba się czcionka, komuś nie. Tym bardziej kolorystyka.

Chłopaki trzymam za was, świetnie radzicie sobie z krytyką (niektórych zapraszam też do przeczytania znaczenia słowa krytyk). Moim zdaniem stronka ma szansę zaistnienia, czego życzę wam bardzo. Weszliście w temat, którego tak naprawdę nie ma. Są relacje z różnych wyjazdów, ale żeby je znaleźć trzeba rejestrować się po forach, zostawiać swojego maila i takie tam inne bzdety. Nie każdy przecież ma czas, by godzinami googlować i ślęczeć po nocach. Na wszystko potrzeba czasu.

Shortee

Dzięki. Ja zawsze chętnie wysłucham porad i uwag, jednak jak już pisałem to na co odpowiedziałem przed chwilą raczej nie było napisane przez kogoś, kto nam faktycznie dobrze życzy, mimo że tak twierdzi na koniec swojego posta.

Przyz okazji chciałbym uspokoić moderację - nie dam się sprowokować do kłótni, co miałem do powiedzenia ugupu już napisałem i nie będę kontynuował tej dyskusji bo to do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam.

• Mod Team

Co do oprawy strony - to jako że widzę, że temat bike-parków/traili/ciekawych miejscówek, jest jednym z Waszych ulubionych i będzie rozwijany, to miałbym tylko jedną, małą sugestię - aby dla przejrzystości strony zrobić go w formie oddzielnej zakładki (pomiędzy "wyprawy" a "warsztat"). Jak rozumiem, "warsztat" będzie dotyczył waszych testów i porad dotyczących sprzętu oraz nowinek technicznych?

aby dla przejrzystości strony zrobić go w formie oddzielnej zakładki

Zastanawiałem się nad tym ostatnio właśnie. Na pewno ułatwiłoby to poruszanie się po stronie użytkownikom, którzy tego głównie szukają. Dzięki za sugestię :)

Warsztat właśnie do tego ma służyć - porady techniczne, testy, przygotowanie do wypraw, etc.

Robert

Gdybym miał zamiar być choćby odrobinę złośliwy napisałbym, że zamieszczone treści są równie porywające jak blog przedstawiciela handlowego sprzedającego papier toaletowy.

Wasz byt w necie zależy od tysięcy wchodzących na stronę ludzi. Bez takich opinii jak moja, negatywnych, wpędzani w samozachwyt kolesiowskim poklepywaniem po plecach z tekstem "nie no, stary, zajefajna stronka" daleko nie zajedziecie. Dlatego szukajcie negatywnych opinii i się w nie wczytujcie. Bo to one są dla was bezcenne, bo dzięki nim zbudujecie dobrą stronę.

Temat jak ten powinien aż huczeć od opinii. I tych pozytywnych i negatywnych. Powinien prowokować do burzy mózgu. A tymczasem jest cicho i spokojnie, słychać tylko: nie, no, stary, zajefajna stronka...

I jeśli na zimno zastanowisz się nad moim tekstem zrozumiesz, że ja szczerze życzę Ci powodzenia.

Dostaliśmy sporo opinii krytycznych. Trochę na mejla, trochę od znajomych, były też jakieś tutaj. Wszystkie analizujemy i miały/mają one wpływ na wygląd i zawartośc serwisu.

Twój post nie był krytyczny, tylko negatywny i złośliwy. Pod płaszczykiem troski o merytoryczną zawartość naszego serwisu próbujesz przepchnąć swoją niechęć do całego przedsięwzięcia i złośliwie komentujesz elementy, które Ci nie przypadły du gustu. I jeszcze uważasz że powinniśmy być za to wdzięczni. Sorry ale nie kupuję tego.

• Mod Team

Aha i jeszcze jedno Koledzy. Nie żebym się specjalnie czepiał i coś na Was wymuszał, ale jakieś orzechy na łeb by się zdały! Ja wiem, że to każdego indywidualna sprawa, czy jeździ sobie w kasku czy bez, ale jak widzę na zdjęciu jednego z Was, na wysokiej kładce na Rychlebach z łysą głową, to mnie szczerze mówiąc trochę wzdryga. A wiecie, na Waszą stronę będą też zaglądać dzieciaki i lepiej żeby nie pomyślały, że tak jest fajnie i całkowicie bezpiecznie. :no:

Jak dla mnie kilka rzeczy:

1) Ten efekt przesuwania się zdjęcia na pierwszej stronie mi osobiście jakoś gra na nerwach...ogólnie nie lubię sliderów, nie klikam w nie.

2) Na głównej jest to czarno-białe tło, a na podstronach już nie...w pierwszej chwili myślałem, że to błąd. No i dobrą opcją byłoby rozmycie tego tła, aby nie było takie ostre i nie rzucało tak w oczy :)

3) Stronicowanie artykułów....ekhm. Jak już tak bardzo chcecie, to błagam zróbcie to trzy razy większe :) Może być w stylu czerwonego guzika.

4) W dzisiejszych czasach tworząc projekt od nowa, grzechem jest nie dostosować go do urządzeń mobilnych. Niestety za rok lub dwa trzeba będzie to zaorać i przepisać na hatełemela pińć i RWD  :icon_cool:

Ogólnie trochę ciężko mi się to przegląda ze względu na zastosowaną typografię (czcionka 12px to może była dobra w 2005).

C1ach

Akurat przy sliderze pewnie zostaniemy bo to kwestia preferencji, ale zwróciłeś słusznie uwagę na parę rzeczy. Co do stronicowania to już poprawiliśmy zaznaczenie strony na której się znajdujesz, ale faktycznie nie zaszkodzi tego trochę powiększyć.

Naszą małą bolączką są urządzenia mobilne i już zastanawiamy się jak to ugryźć a o htmlu 5 wczoraj właśnie rozmawialiśmy. Niewątpliwie na tym polu mamy jeszcze sporo do roboty.

Ugupu- masz jakaś swoją stronę, blog, pamiętnik? Bo chciałbym zobaczyć.....

Nie. Kilka lat temu miałem sklep internetowy, rozkręciłem go i sprzedałem. W tym samym czasie pracowałem przy kilku projektach e-commerce gdzie zajmowałem się, między innymi wpływem kolorystyki i layoutu, logo itp. na odbiór marki i oferowanego produktu. Mam więc pewne w tej dziedzinie doświadczenie i dlatego zabieram głos w taki a nie inny sposób. No ale ja się nie znam, więc...

Ja kiedyś projektowałem samochody, ale też musicie mi uwierzyć na słowo.

Poza tym również uważam, że moje doświadczenie w tej materii upoważnia mnie do bycia chamskim.

A już na poważnie - C1ach, jeśli miałbyś sekundkę, mógłbyś napisać swoje sugestie nt typografii na info@bikeordie.pl ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...