Skocz do zawartości

[opona] Jaka pod PBM

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Obecnie mam w rowerze specjalnie do Kampinosu opony Rocket Ron 26x2.25" i spisują się bardzo dobrze.

Wcześniej miałem 26x2.1" Racing Ralph i były nieco gorsze od Rocket Ron w kwestii trzymania na zakrętach , Smart Sam właśnie ze względu na trzymanie na zakrętach są bardzo kiepskie moim zdaniem.

Przymierzam się wystartować w tym roku w Poland Bike Maraton w pozostałych maratonach celem rozpoznania ;-)

Co polecicie pod PBM, nie wiem jakie tam są trasy , ile asfaltu, szutru, piachu, podjazdów, zjazdów - pytam szczególnie te osoby, które tam jeżdżą.

Na pewno coś węższego ale co konkretnie , jaka firma/model ?

• Mod Team
Napisano

Generalnie wiadome - zależy od trasy. Piachu i szutrów zwykle jest relatywnie dużo, bo to mazowsze, podobnie z podjazdami i zjazdami - tego raczej dużo nie ma (max to chyba ~350m przewyższeń zdaje się, że w Płocku). Z asfaltami też różnie, zwykle w okolicach 5km na trasie (mówię tu o Maxie).

Ja śmigam na Geaxach Saguaro 2.0 - bardzo dobrze radzą sobie w piachu. W tym sezonie miałem zamiar kupić Mezcale 1.9 - z relacji kumpli którzy użytkują wynika, ze to świetne opony na te warunki, nie mają dużo bieżnika i są raczej szybkie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Z Rocket Ron jestem zadowolony, w Puszczy świetnie radzi sobie na piachu, którego latem nie brakuje, z korzeniami, których jest sporo a teraz kryją się pod liśćmi, dobrze trzyma na zakrętach, czego nie mogłem powiedzieć o Smart Sam ... dzisiaj na mokrych liściach troszkę gorzej ale to już kwestia tego, że liście same "jeżdżą" po podłożu.

O porównaniu Saguaro wiem tyle, że są podobne jeśli chodzi o trakcję, mocniejsze jeśli chodzi o wykonanie ale i cięższe, ciut tańsze lub droższe od Rocket Ron w zależności od modelu/wykonania.

Czy pod PBM i PBM XC , mając Rocket Ron 2.25 (piach, korzenie, mało asfaltu) dla uzupełnienia (równiejszy teren, mniej korzeni, mniej piachu) lepiej wziąć Rocket Ron 2.1 ? Jest bodajże 1.85 ale to już chyba za wąsko ...

Czy różnica w szerokości będzie odczuwalna ? Miałem Racing Ralph i Smart Sam w szerokości 2.1 ale nie w tym rowerze, jakoś ciężko mi porównać.

Czy lepiej Saguaro 2.0 , która będzie już znacznie węższa ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...