maniek56 Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Przymierzam się do kupna nowego roweru,znalazłem nowy GT,więcej nie podaję bo osprzęt ma dla mnie jakby drugorzędne znaczenie(za te pieniądze uważam że są całkiem całkiem).Chodzi mi o wielkość ramy .W sklepie przymierzałem 19'' (inny rower)wydawał mi się właściwy,ale GT ma 18''.Jak jechałem zawody MTB najsłabiej szły mi zjazdy.Czy w rowerach jest podobnie do nart zjazdowych,że im narty krótsze to są bardziej skrętne ,ale gorzej się prowadzą na wprost i wobec tego lepsza będzie 18'' czy odwrotnie 19''? Moje wymiary to179 wzrost,87cm noga ,dodam że na szosie jeżdżę na ramie górskiej 22''.
Rulez Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Jest tak jak piszesz, sam musisz wybrać, czy ważna jest dla ciebie zwrotność (w tym wypadku różnica nie będzie wielka) czy "wyważenie" w rowerze, można szukać innej ramy która przy 18" jest dłuższa. Osobiście wolał bym trochę mniejszą zwrotność a większą pewność na zjazdach i brak podrywania przedniego kółka na podjazdach . PS Można poszukać innej ramy, w rozmiarze 18" lecz dłuższej, z większą bazą kół.
maniek56 Napisano 20 Września 2013 Autor Napisano 20 Września 2013 Jest tak jak piszesz, sam musisz wybrać, czy ważna jest dla ciebie zwrotność (w tym wypadku różnica nie będzie wielka) czy "wyważenie" w rowerze, można szukać innej ramy która przy 18" jest dłuższa. Osobiście wolał bym trochę mniejszą zwrotność a większą pewność na zjazdach i brak podrywania przedniego kółka na podjazdach . PS Można poszukać innej ramy, w rozmiarze 18" lecz dłuższej, z większą bazą kół. No właśnie na razie nic więcej o tej 18'' nie mogę powiedzieć bo nawet na nim nie siedziałem i tym bardziej nie wiem jaka jest baza kół.A to że jednakowe wielkości ram mają różne rozstawy kół to tego nie wiedziałem ,tym bardziej dzięki za podpowiedż.Słusznie zwracasz uwagę na możliwość podrywania przedniego koła,też nie jest to dla mnie dobre ,bo podjazdy łatwiej mi pokonywać na siodle a nie stojąc na pedałach. Dzieki ,pozdrawiam.
Rulez Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 A który to jest : http://www.gtbicycles.com/media/uploads/blog/files/GT%20Bike%20Geometry%202013%281%29.pdf
maniek56 Napisano 20 Września 2013 Autor Napisano 20 Września 2013 A który to jest : http://www.gtbicycles.com/media/uploads/blog/files/GT%20Bike%20Geometry%202013%281%29.pdf Agressor 26'' 3.0 XC ,właściciel używał wielkości w calach, podał 18''.Według pliku który mi podrzuciłeś to będzie chyba coś albo M albo L,nie potrafie tego przyporządkować.Różnica base wheels tookoło 20mm pomiędzy tymi rozmiarami .Czy jest to różnica istotna to mi podpowiedzcie ,jak na to patrzeć.Poza tym rower jest ok,jest sprowadzony z Anglii,powiem szczerze że w necie nie znalazłem teg modelu z takim osprzętem(bogatszym).
Rulez Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Nawet L jest krótki, M jest straszliwie krótki jak na 17,5" . nie polecam.
maniek56 Napisano 21 Września 2013 Autor Napisano 21 Września 2013 Nawet L jest krótki, M jest straszliwie krótki jak na 17,5" . nie polecam. Kolego Rulez proszę Cię jeszcze o komentarz (chętnie przyjmę opinie innych bikerów) do takich oto danych.Jak napisałeś mi że M-ka,jest bardzo krótka (wheel base 1039,1 rura górna 571),a i L-ka też nie za bardzo (1061,9 ;592) poszedłem do garażu i pomierzyłem swojego ''górala'' i okazało się że rama jest 22'' (mierząc rurę podsiodłową) natomiast rozstaw osi kół to 1050 ,a rura górna 570 -575 max.Czyli mieści się gdzieś pośrodku wymiarów M i L tego GT.Na moim rowerze jeżdzi mi się dobrze(być może kwestia przyzwyczajenia).Fakt że siodło jest wysunięte prawie na max.i dokupiłem rogi aby uzyskać sylwetkę bardziej pochyloną(na szosie),w terenie też się przydają.Prawda jest również taka że geometria mojej obecnej ramy nijak nie przystaje do obecnych standardów ram MTB(tradycyjny trójkąt z rurą górną poziomą).Prawdopodobnie pozostanie mi poszukać jakiejś bratniej duszy która jeżdzi na tej wielkości rowerze ,i jak pożyczy to przejechać się w terenie aby się przekonać czy będzie pasić czy nie (właściciel GT raczej odpada bo rower nówka ,stoi w garażu pod pokrowcem).Proszę o dalsze rady bo rower mi się podoba a osprzęt ma jak Karakoram 3.0.
Rulez Napisano 21 Września 2013 Napisano 21 Września 2013 Porównuj do nowoczesnych rowerów, a nie do "jakiegoś" starego górala, ten twój "góral" to bardziej cross na ko łach 26" , pierwszy z brzegu popularny rower dla porównania : http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-26quot/level-a7#geometry Napaliłeś się na tego GT jak szczerbaty na suchary ...
maniek56 Napisano 21 Września 2013 Autor Napisano 21 Września 2013 Porównuj do nowoczesnych rowerów, a nie do "jakiegoś" starego górala, ten twój "góral" to bardziej cross na ko łach 26" , pierwszy z brzegu popularny rower dla porównania : http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-26quot/level-a7#geometry Napaliłeś się na tego GT jak szczerbaty na suchary ... Chyba teraz kapuję o co chodzi(spojrzałem na geometrię i wymiary).DZięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.