topol Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Mam tego pecha,że załapałem się jeszcze w moim camberze na specowskiego foxa.Mowa oczywiście o triadzie. Tłumik ten jest stworzony pod zawiedzenie FSR i praktycznie nie do użytku w innej ramie.Zaczyna mi on fisiować. Pracuje ładnie lecz stukot który się z niego wydobywa doprowadza do szału nie tylko mnie ale i kompanów jadących tuż obok. Czas na zmiany. By w przyszłości móc sobie samemu serwisować damper chce kupić jakiegoś monarcha.Obstawiam wersje 4,2 LV. 200x51.A może HV ? Wszystkich użytkowników tego rodzaju ramy / lecz nie tylko / proszę o podpowiedz.Bowiem są na rynku cambery z RS Ario. Jaki w nim jest tune? A,B,C,D,E.? Znalazłem dostępne pod moją ramę trzy monarchy z tunem B,C,D. Który wybrać? Ramę już znacie.To 120mm FSR ważę 90kg. Rower nie służył mi by lansować się na ścieżce ale też nie zapitalam non stop kolor w dół. Powiedzmy sobie jasno .. jakiś kompromis.Komfortowo-lecz nie za twarto. O kanapie też nie chcę słyszeć. Dziękuję. Jak to czytać : http://foto.mtb-forum.it/data//950/tune.jpg
Mod Team durnykot Napisano 20 Września 2013 Mod Team Napisano 20 Września 2013 Dobór tłumika zaczynasz od nabycia wiedzy odnośnie przełożenia ramy ( Leverage Ratio) i charakterystyki zawieszenia ( progresywna, degresywna,liniowa).Dobrze byłoby się dowiedzieć o wielkość komory powietrznej,choć w Specu chyba będzie LV ( mała ) Dopiero wtedy możesz zacząć się rozglądać. Wg mnie ( podkreślam- wg mnie) Camber ma charakterystykę określaną przez RSa jako Rising rate z przełożeniem wyjściowym w okolicach 2.4. Jeśli masz tłumik o wymiarach 200x57 to teoretycznie możesz zakupić Tune D. Zaznaczam- to tylko teoretyczny wywód.
Rulez Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Tak się jednak obawiam, że dampery RS w żadnym ustawieniu nie kochają się z FSR-em.
Mod Team durnykot Napisano 20 Września 2013 Mod Team Napisano 20 Września 2013 Z ciekawości zapytam - dlaczego?
Rulez Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Po prostu RS pracuje "inaczej", zawias jest zbyt "gumowy" .
topol Napisano 20 Września 2013 Autor Napisano 20 Września 2013 Panowie,nie czytacie uważnie.durnykot-damper to 200x51. Rulez-cambery mają w swej ofercie RS , ario.Ładowali by coś co nie pasi? Zasięgnąłem jęzora w dwóch miejscach.Rowerowy.com i w Harfie.Twierdza wspólnie tune B.
Mod Team durnykot Napisano 20 Września 2013 Mod Team Napisano 20 Września 2013 Przeoczyłem info o tłumiku....
Rulez Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Rulez-cambery mają w swej ofercie RS , ario.Ładowali by coś co nie pasi? No wiesz, w Specu wiele rzeczy "nie pasi", na przykład w Camberze : RockShox XC 30 29" - woła o pomstę, powinno im być wstyd to zakładać jeśli już ta banda złodziei założyła takie coś, to powinno mieć przynajmniej golenie 32 mm.
topol Napisano 20 Września 2013 Autor Napisano 20 Września 2013 Uf........ całe szczęście,że to przód. ps: Nigdy bym roweru z taka opcją z przodu nie kupił.Skupiłem się więc na samej ramie.Ale jak w/w postach szczęścia nie mam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.