Skocz do zawartości

[damper] Pod zawieszenie 120mm FSR

topol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam tego pecha,że załapałem się jeszcze w moim camberze  na specowskiego foxa.Mowa oczywiście o triadzie.

Tłumik ten jest stworzony pod zawiedzenie FSR i praktycznie nie do użytku w innej ramie.Zaczyna mi on fisiować. Pracuje ładnie lecz stukot który się z niego wydobywa doprowadza do szału nie tylko mnie ale i kompanów jadących tuż obok.

Czas na zmiany.

By w przyszłości móc sobie samemu serwisować damper chce kupić jakiegoś monarcha.Obstawiam wersje 4,2 LV. 200x51.A może HV ?

Wszystkich użytkowników tego rodzaju ramy / lecz nie tylko / proszę o podpowiedz.Bowiem są na rynku cambery z RS Ario.

Jaki w nim jest tune? A,B,C,D,E.?

Znalazłem dostępne pod moją ramę trzy monarchy z tunem B,C,D. Który wybrać?

Ramę już znacie.To 120mm FSR ważę 90kg. Rower nie służył mi by lansować się na ścieżce ale też nie zapitalam non stop kolor w dół.

Powiedzmy sobie jasno .. jakiś kompromis.Komfortowo-lecz nie za twarto. O kanapie też nie chcę słyszeć.

Dziękuję.

Jak to czytać :

http://foto.mtb-forum.it/data//950/tune.jpg

• Mod Team
Napisano

Dobór tłumika zaczynasz od nabycia wiedzy odnośnie przełożenia ramy ( Leverage Ratio) i charakterystyki zawieszenia ( progresywna, degresywna,liniowa).Dobrze byłoby się dowiedzieć o wielkość komory powietrznej,choć w Specu chyba będzie LV ( mała )

Dopiero wtedy możesz zacząć się rozglądać.

Wg mnie ( podkreślam- wg mnie) Camber ma charakterystykę określaną przez RSa jako Rising rate z przełożeniem wyjściowym w okolicach 2.4. Jeśli masz tłumik o wymiarach 200x57 to teoretycznie możesz zakupić Tune D.

Zaznaczam- to tylko teoretyczny wywód.

Napisano

Panowie,nie czytacie uważnie.durnykot-damper to 200x51.

Rulez-cambery mają w swej ofercie RS , ario.Ładowali by coś co nie pasi?

Zasięgnąłem jęzora w dwóch miejscach.Rowerowy.com i w Harfie.Twierdza wspólnie tune B.

Napisano

Rulez-cambery mają w swej ofercie RS , ario.Ładowali by coś co nie pasi?

No wiesz, w Specu wiele rzeczy "nie pasi", na przykład w Camberze :

RockShox XC 30 29"  - woła o pomstę, powinno im być wstyd to zakładać :down: jeśli już ta banda złodziei założyła takie coś, to powinno mieć  przynajmniej golenie 32 mm.

Napisano

Uf........ całe szczęście,że to przód.

ps: Nigdy bym roweru z taka opcją z przodu nie kupił.Skupiłem się więc na samej ramie.Ale jak w/w postach szczęścia nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...