yetiunio Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Podepnę się pod temat. Co wybrać: Shimano XC61 z "karbonowymi"podeszwami za 500zł, czy lepiej dorzucić trochę do Sidi Dominatorów? Wybrać oszczędnie Shimano, czy markę Sidi? edit: Zapomniałem dodać, że się ścigam w maratonach i zależy mi na masie, sztywności i efektywności;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 też się podepnę czy wkładki karbonowe w butach - ineczej usztywnienie przekłada sie w odczuwalny sposób na przełożenie siły Jak z komfortem ? Da się tym gdzieś podejśc pod bardziej strome kamieniste lub usiane korzeniami zbocze ? zastanawiam się czy wybrać podeszfę z gumą czy carbonem Poprzednie twardość 5 w skali shimano mają juz przejechene przynajmniej 4 sezony i parę maratonów Zastanawiam się czy warto dopłacać do twardości 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 24 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Buty do ścigania z reguły im są sztywniejsze, tym lepsze. A Tobie chyba chodzi o karbonowe podesz'w'y, a nie wkładki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 @yetiunio Miałem podobny dylemat, XC61 czy dołożyć do xc70 albo sidi. Znalazłem dobrą ofertę i za 620zł kupiłem xc70 Może trochę później napiszę opinię na ich temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A Tobie chyba chodzi o karbonowe podesz'w'y, a nie wkładki? Nazewnictwo. Poprawiam się - chodzi o podeszwe wzmocnioną włóknem węglowym jeszcze jedno pytanie Jak wygląda przykręcanie bloków shimano do podeszwy carbonowej Przy "gumowej" podeszwie pozostawiają wgniecione ząbki - carbon by chyba tego nie przeżył Jest jakiś patent ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiunio Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 @yetiunio Miałem podobny dylemat, XC61 czy dołożyć do xc70 albo sidi. Znalazłem dobrą ofertę i za 620zł kupiłem xc70 Może trochę później napiszę opinię na ich temat. @Druid słyszałem, że XC70 to buty do przełaju i ciężko w nich będzie w lato :/ właśnie brałbym raczej coś z tej półki cenowej, ale to właśnie usłyszałem o XC70. No ale napisz jak wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Od kogo coś takiego usłyszałeś Niby dlaczego ma być ciężko w lato? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 XC70 mają "siateczkę" z przodu? wyglada że tak - więc w lato stopa ma jak "oddychać" - łapać powietrze przy okazji xc70 mają możliwośc dostosowania do stopy - custom fit - wie ktoś ile kosztuje taka przysługa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jeśli kupisz w sklepie gdzie posiadają piecyk shimano np Cyklotur, Formicki itp to jest w cenie butów. Przynajmniej ten pierwszy raz z tego co się zorientowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiunio Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 W Shimano Center w Warszawie, czy jak się nazywa ten sklep autoryzowany Shimano. Sprzedawca powiedział że xc70 są właśnie do przełaju. No a jak się sprawują? Robiłeś ten custom-fit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 To już nie lepiej kupić SH-M320? Mają w pełni karbonową podeszwę, oczywiście custom-fit, a ceny są porównywalne z XC70 http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/mtb/p,buty-spd-sh-m315-srebrno-czarne-custom-fit-shimano,45405.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 26 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Raczej 315 To był 2-3 lata temu najwyższy model sh*tmano, za tą cenę nic lepszego nie znajdziesz raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiunio Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 XC70 mają "siateczkę" z przodu? wyglada że tak - więc w lato stopa ma jak "oddychać" - łapać powietrze http://shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/002sh_xc70.php?pSccontentsPro osobiście nie widzę siatki, a przynajmniej nie tak wyraźnie jak w XC61. http://shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/003sh_xc61.php?pSccontentsPro Co na to @Druid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Mają ale z inną fakturą(jak będę miał chwilę wolnego to podeślę zdjęcia) Ogólnie buty typowo nastawione na mtb/xc, mają dobrą wentylacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 na żywo XC70 wyglądają inaczej niż na zdjęciach katalogowych, tu siateczki widać Co do custom fit - można jeździć bez dostosowania buta do stopy http://www.hotsale-cyclingoutfit.com/Cycling-Shoes/pro-p10594.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiunio Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Macie rację, rzeczywiście siateczka jest, w takim razie to kolejny ciekawy typ, ale mozliwe, że w tej cenie trafi się któryś z wyższych modeli Sidi;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Dominatory nie mają karbonowej podeszwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiunio Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Wiem, myślałem o Spiderach wcześniej wspominałem o Dominatorach bo liczyłem na jakieś porównanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Spidery mają co najwyżej podeszwę z połączenia włókna węglowego i nylonu - dopiero Dragony mają 100% karbonową. Sidi, podobnie jak inne buty trzeba przede wszystkim przymierzyć - co z tego, że będziesz miał super buty jak nie będą dobrze leżały na stopie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Pewności nie mam, ale wg strony producenta Spider, Eagle 6 i Dragon mają taką samą podeszwę, na obrazku wygląda na w pełni karbonową. Najwyższy model, czyli Drako, ma coś jeszcze innego. Jako autor tematu może napiszę, że zdecydowałem się na Gaerne Olympia Carbon po przecenie - leżą bdb, ale rozmiarówka nie jest zawyżona - wziąłem 46 i 47 na próbę, zostawiłem 46, i podobnie jak w Sidi pięta "wystaje": http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/gaerne-olympia-carbon-shoes-2013/rp-prod87747 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiunio Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Większość butów w tej kategorii cenowej ma tylko np. wstawki karbonowe. Dopiero trzeba wydać grubsze pieniądze na całe karbonowe podeszwy. Na pewno są od tego jakieś odstępstwa, ale gdzie się nie wczytam napisane jest kompozytowa, a nie karbonowa podeszwa, minimalna Ale różnica;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Masz rację, potrzebna jest duża przecena, żeby kupić but z podeszwą w pełni karbonową za 600 zł. Swoje kupiłem za trochę więcej niż zakładałem, bo w sumie za około 760 zł - wolałem dołożyć i mieć, to co chciałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.