Skocz do zawartości

[buty MTB]Jakie z karbonową podeszwą do 600 zł ?

goldbloom

Rekomendowane odpowiedzi

Podepnę się pod temat.

Co wybrać: Shimano XC61 z "karbonowymi"podeszwami za 500zł, czy lepiej dorzucić trochę do Sidi Dominatorów? 

Wybrać oszczędnie Shimano, czy markę Sidi? :)

edit:

Zapomniałem dodać, że się ścigam w maratonach i zależy mi na masie, sztywności i efektywności;)

też się podepnę

czy wkładki karbonowe w butach - ineczej usztywnienie przekłada sie w odczuwalny sposób na przełożenie siły

Jak z komfortem ?

Da się tym gdzieś podejśc pod bardziej strome kamieniste lub usiane korzeniami zbocze ?

zastanawiam się czy wybrać podeszfę z gumą czy carbonem

Poprzednie twardość 5 w skali shimano mają juz przejechene przynajmniej 4 sezony i parę maratonów

Zastanawiam się czy warto dopłacać do twardości 8

A Tobie chyba chodzi o karbonowe podesz'w'y, a nie wkładki?

Nazewnictwo. Poprawiam się - chodzi o podeszwe wzmocnioną włóknem węglowym

jeszcze jedno pytanie

Jak wygląda przykręcanie bloków shimano do podeszwy carbonowej

Przy "gumowej" podeszwie pozostawiają wgniecione ząbki - carbon by chyba tego nie przeżył

Jest jakiś patent ?

@yetiunio Miałem podobny dylemat, XC61 czy dołożyć do xc70 albo sidi. Znalazłem dobrą ofertę i za 620zł kupiłem xc70 ;) Może trochę później napiszę opinię na ich temat.

@Druid słyszałem, że XC70 to buty do przełaju i ciężko w nich będzie w lato :/ właśnie brałbym raczej coś z tej półki cenowej, ale to właśnie usłyszałem o XC70. No ale napisz jak wrażenia :)

XC70 mają "siateczkę" z przodu?

wyglada że tak - więc w lato stopa ma jak "oddychać" - łapać powietrze

http://shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/002sh_xc70.php?pSccontentsPro

osobiście nie widzę siatki, a przynajmniej nie tak wyraźnie jak w XC61.

http://shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/003sh_xc61.php?pSccontentsPro

Co na to @Druid?

Spidery mają co najwyżej podeszwę z połączenia włókna węglowego i nylonu - dopiero Dragony mają 100% karbonową. 

Sidi, podobnie jak inne buty trzeba przede wszystkim przymierzyć - co z tego, że będziesz miał super buty jak nie będą dobrze leżały na stopie...

Pewności nie mam, ale wg strony producenta Spider, Eagle 6 i Dragon mają taką samą podeszwę, na obrazku wygląda na w pełni karbonową. Najwyższy model, czyli Drako, ma coś jeszcze innego.

Jako autor tematu może napiszę, że zdecydowałem się na Gaerne Olympia Carbon po przecenie  -  leżą bdb, ale rozmiarówka nie jest zawyżona - wziąłem 46 i 47 na próbę, zostawiłem 46, i podobnie jak w Sidi pięta "wystaje":

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/gaerne-olympia-carbon-shoes-2013/rp-prod87747

gaerne-shoes-olympia-carbon-mtb-red.jpg

Większość butów w tej kategorii cenowej ma tylko np. wstawki karbonowe. Dopiero trzeba wydać grubsze pieniądze na całe karbonowe podeszwy. Na pewno są od tego jakieś odstępstwa, ale gdzie się nie wczytam napisane jest kompozytowa, a nie karbonowa podeszwa, minimalna Ale różnica;-)

Masz rację, potrzebna jest duża przecena, żeby kupić but z podeszwą w pełni karbonową za 600 zł. Swoje kupiłem za trochę więcej niż zakładałem, bo w sumie za około 760 zł - wolałem dołożyć i mieć, to co chciałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...