Skocz do zawartości

[opony] Nowe opony do roweru trekingowego

Mk94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mój kross posiada, a właściwie to już nie ma opon do których ładuję dętki 700X40C . Chcę coś nowego, ale bez przesady. To rower trekingowy i nie potrzebuję mega super opon. Mam kontuzję i robię około 200 km w miesiącu, dlatego chciałbym się poradzić was. Nie do końca ogarniam to oznaczenie. 700 to jest rozmiar koła czyli 28 ", a 40 to jest szerokość opony? Pytam bo chciałbym kupić cieńsze oponki, ponieważ jeżdżę głównie po asfalcie. Szerokość obręczy w środku to 15 mm.
Czy możecie coś mi doradzić? Jakiś producent, albo aukcję?
Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Napisano

Schwalbe Marathon Dureme są niezłe. Są dostępne w takim rozmiarze lub węższe. Można na nich fajnie lecieć, mimo że są tak szerokie (ale wymaga to wyższych ciśnień). Zależy jaki typ jazdy Cię interesuje. Ja z tych opon przesiadłem się na Schwalbe Big Apple Plus. Bardzo duży komfort jazdy, ale niestety większe opory toczenia.

Napisano

To spróbuj coś z rodziny Schwalbe Marathon. Jeżeli walczysz o szybkość, to opona powinna być węższa niż 1,5". Ale jeżeli jeździsz z ładunkiem, to za bardzo też popłynąć nie można.

Napisano

Jeżeli chodzi o jazdę z ładunkiem i stosowanie opon schwalbe to mogę polecić Kojaka w wersji drutowanej o rozm. 700x35. Masa robocza u mnie to 105 kg (rower, sakwa, bagaż i ja). Jeśli ważysz podobnie to nie ma obaw. W alternatywie polecę również model durano 700x28 ale wtedy kamienne drogi odpadają a jazda zimą nie będzie miała sensu. Ceny podobne a wybór należy i tak do Ciebie.

Jeżeli chodzi o jazdę z ładunkiem i stosowanie opon schwalbe to mogę polecić Kojaka w wersji drutowanej o rozm. 700x35. Masa robocza u mnie to 105 kg (rower, sakwa, bagaż i ja). Jeśli ważysz podobnie to nie ma obaw. W alternatywie polecę również model durano 700x28 ale wtedy kamienne drogi i jazda zimą nie będzie miała sensu. Ceny podobne a wybór należy i tak do Ciebie.

Napisano

Dzięki za poradę, co do mojej wagi to ważę 78 kg, a jedyny ładunek jaki wożę do picie i jedzenie w długą wyprawę.

Napisano

Popatrzę na to co mi proponowaliście i zaraz się odezwę.

Chyba zdecyduję się na ta kende, ale pomyśle jeszcze nad tym.
http://allegro.pl/kenda-khan-k935-700x35c-bialy-bok-drut-28x1-40-ct-i3512759743.html

Chciałem jeszcze zapytać, bo często organizuje rajdy rowerowe itd. i zjeżdżam na ten czas na leśne drogi, a więc do jakiej szerokości mogę zejść minimalnie przy mojej wadzę? Do 700X 35 ?

Napisano

Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że na leśne drogi to minimum 1.95". W mniejsze się nie pcham bo wolę kontrolować rower - chce jechać prosto, to jadę prosto, a nie slalomem.

Napisano

Ale pisałem że ja w lesie to jestem tak sporadycznie że chyba zdecyduję się na opony z zakresu 700 X 35 do 700 X 40

Napisano

Moja żona ma w trekkingu Smart Sama 700x32 w wersji drut. Czasem jeździłem jej rowerem a zatem opony wg mnie są bardzo uniwersalne. Na szosę i w lekki teren. Ostatnio nawet zaliczyłem twardy i suchy ale ostry i krótki podjazd bez żadnego uślizgu.

Napisano

Piszecie że nie które opony są na drucie? Usztywnia to oponę na pewno, ale widzicie w tym jakieś inne korzyści? 

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam i klaniam sie nisko podłacze sie pod temat . Dostałem w prezencie komplet nowych Schwalbe Marathon Racer 28x1.50 . Moja obecna waga to 106kg plus rower to bedzie cos koło 118kg . Chciałem je zamontowac ale mam pewne obawy czy przy takim obciązeniu nie uszkodze obreczy . Dodam że smigam czesto z obciazeniem na bagazniku . Latam wszędzie miasto, szosa ,ubite drogi . Bardzo prosze o opinie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...