Skocz do zawartości

[piasta] Dobór odpowiedniej do 250zł.

krystiancross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Zamierzam zakupić piastę do 250 zł (na tył). Ma być ona na kasetę 8 biegową, ośką 180mm x 9mm (niestety tylko 9mm bo większa nie wejdzie do ramy) i na 36 szprych. Służyć ma ona do DH/FR. 

Napisano

Witam. 

Zamierzam zakupić piastę do 250 zł (na tył). Ma być ona na kasetę 8 biegową, ośką 180mm x 9mm (niestety tylko 9mm bo większa nie wejdzie do ramy) i na 36 szprych. Służyć ma ona do DH/FR. 

Pewien jestes tych 180 mm ??

Napisano

Dlaczego? Wcześniej miałem piaste Joy Tech i też była oś 180mm

Bo standardowa szerokość tylnej to 135 mm, ewentualnie 142 lub 150 mm... Do fatbikeow widywalem 170mm, ale 180 to nie widziałem....

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4

Napisano

Posiadam rower Ns Core 2, wcześniej miałem piaste Joy tech (piasta miała ok. 120 mm) lecz oś miała 180 mm x 9 mm i nie wiem czy teraz wejdzie krótsza oś. Również chciałbym mieć grubszą oś niż te 9 mm lecz nie zmieści się inna w hakach ramy. Jestem teraz kompletnie zagubiony i nie wiem co zrobić.

Napisano

Jeżeli szerokość haków w mojej ramie wynosi 135 mm ( od wewnątrz ) to czy piasta 135 mm będzie pasowała ? Stara piasta którą miałem w tej ramie miała od mocowania tarczy do końca kasety 125 mm nie licząc stożków lub inaczej konusów oski bo nie wiem czy to się wlicza do długości piasty.

Pomocy :/

Napisano

Bzdury pleciesz z tym bębenkiem straszne.

Moja propozycja:

http://allegro.pl/octane-one-orbital-pro-kolory-426g-xc-mtb-enduro-i3552080528.html

Te piasty co kolega podał mają wyfrezowania w celu zmniejszenia wagi będenka ale szerokość wpustów i rozmieszczenie jest standardowe.

niestety tylko 9mm bo większa nie wejdzie do ramy

Nie ma takich ram. Standard mocowania tylnych haków zaczyna się od 10mm wzwyż.

Napisano

Czytam wszelakie opinie o różnych piastach i im więcej czytam tym gorzej. Sam już nie wiem jaką piastę kupić, chce po prostu żeby była wytrzymała i miała łatwo dostępne części, ale widocznie chyba takich nie ma.

Napisano

Łatwo dostępne część mają tylko Shimano ale te są tylko na kulkach. Inna sprawa że w piastach jeśli coś już pada to przeważnie łożyska a te są raczej łatwo dostępne. Inna sprawa to umieć je wymienić.

Napisano

NIezgodze się z tym, że shimano ma łatwo dostępne częsci. Można to zauwazyć nawet po kompatybilności piast pomiędzy sobą. Jeżeli ktos chce kupić konusy muszą być od tej samej piasty lub od piasty która na takich samych bazuje.
Przykład:
przeprowadzałem serwis piasty RM65, do wymiany konusy, koszt dwóch konusów = koszt nowej piasty. Dodatkowo konusy które poszukuje występują w RM65 są tylko i wyłacznie jeszcze w modelu M475. Mając dwie piasty Shimano przeznaczone na częsci serwisowe, nie jestem w stanie z nich skorzystać.

Piasty Shimano są dobre jeżeli ich nie zaniedbamy. Dostępność czesci serwisowych nie jest łatwa, a ich koszt powoduje, że dobrze póki do piasty zaglądać nie trzeba.

Napisano

NIezgodze się z tym, że shimano ma łatwo dostępne częsci. Można to zauwazyć nawet po kompatybilności piast pomiędzy sobą. Jeżeli ktos chce kupić konusy muszą być od tej samej piasty lub od piasty która na takich samych bazuje.

Przykład:

przeprowadzałem serwis piasty RM65, do wymiany konusy, koszt dwóch konusów = koszt nowej piasty. Dodatkowo konusy które poszukuje występują w RM65 są tylko i wyłacznie jeszcze w modelu M475. Mając dwie piasty Shimano przeznaczone na częsci serwisowe, nie jestem w stanie z nich skorzystać.

Piasty Shimano są dobre jeżeli ich nie zaniedbamy. Dostępność czesci serwisowych nie jest łatwa, a ich koszt powoduje, że dobrze póki do piasty zaglądać nie trzeba

Właśnie dlatego chce kupić piastę. W starej piaście były właściwie wyjechane konusy, lecz nie mogłem ich nigdzie dostać. Zamówiłem więc całą oś, i przysłali mi w ogóle. nie zgodną z zdjęciem i parametrami. To mnie zniechęciło i postanowiłem że zakupię nową piastę.

Napisano

W przypadku Shimano warto kupić taką samą piastęi użyć jej jako dawcy. Tak czy inaczej korpus nie ulega uszkodzeniu czy zużyciu. 

Problem w tym że piasty Shimano do dh to zee/saint, pozostałe niekoniecznie się do tego nadają. 

Napisano

Dokładnie, weź Novateca 42sb. Piasta tania, bardzo wytrzymała, ma 4 łożyska maszynowe a i pieniążków oszczędzisz na coś innego ;)

Napisano

Gdybyście drodzy koledzy dobrze poszukali, to nie podawalibyście piast które się już tutaj pojawiły....
Novatec, Dartmoor i Octane wychodzą z jednej fabryki. Proponuję porównać korpusy i wagi tych piast.
Potem zastanowić się jaki sens jest brać droższego Novatec'a od Octane skoro bardzo duże jest prawdopodobieństwo ze są to te same piasty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...