Skocz do zawartości

[SIDI Action SRS] Naprawa systemu tecno2

ramir

Rekomendowane odpowiedzi

W piątym sezonie użytkowania butów zauważyłem, że zaczynają mi szwankować zapięcia. Najpierw zaczęła mi niedociągać klamra a dziś zauważyłem że nie mogę dociągnąć jednej żyłki. Po lustracji zapięcia okazało się, że od spodu odpadł kawałek żyłki zakończony pętelką. Po dłuższej manipulacji udało mi się dociągnąć żyłkę przy wciśniętej "dźwigience" zwalniającej blokadę. Obawiam się jednak, że w najbliższym czasie zapięcie padnie na dobre (mam nadzieję, że dociągnę chociaż do końca sezonu). Moje pytanie do Was - czy ktoś się orientuje, czy i jak wymienić samą żyłkę w zapięciu Tecno II System?  Wiem, że można wymienić cała zapięcie, ale przy cenie 80 zyla za parę (mam nadzieję, że nie za jedno) korci mnie żeby spróbować wymienić sam naciąg. Może ktoś z Was tego już próbował.

Swoją drogą - czy ktoś wie jak się wymienia cały ten element - na wszelki wypadek muszę się przygotować na droższe rozwiązanie:(

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na podpowiedzi   

Problem w teorii rozwiązany - sprawdziłem w instrukcji i jest tam opisana wymiana samej żyłki:) Zatem dobra nasza. Postaram się to rozwiązanie sprawdzić w praktyce i opiszę wrażenia. Obecnie muszę się zastanowić gdzie można kupić odpowiednią żyłkę.

Widzę, że sam sobie odpowiadam, ale skoro już założyłem ten temat to może się on jeszcze komuś kiedyś przyda. 

Najprawdopodobniej potrzebna jest żyłka o średnicy 1mm. Biorę pod uwagę następujące rozwiązania:

a) żyłka wędkarska,

b ) żyłka murarska,

c) żyłka do podkaszarki,

d) nylonowa żyłka z Castoramy.

ad. a) tą średnicę mają ponoć żyłki morskie (podpowiedź od zaprzyjaźnionego wędkarza), będę ją miał najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu, w decahthlonie nie było takiej grubej,

ad. b ) żyłka murarska - ładny żółty kolor :), cena coś koło 12 zyla za 100m, trudno określić jej wytrzymałość. Sprzedawca zapytany o wytrzymałość tylko się uśmiechnął i wskazał na Państwo Środka jako producenta:) - raczej odpada,

ad. c) żyłka do podkaszarki - głazo######itielnyj - seledynowy kolor (do tuningu optycznego w sam raz), 4 zyla za motek, trudna do zawiązania supełka (w oryginale końcówki były zawiązane w supełki, być może, że to ważne, żeby się samoczynnie nie wysunęła z zapięcia), 

ad. d) nylonowa żyłka z Castoramy - na oko najbardziej zbliżona do tego co jest w zapięciu, ładnie się wiąże, 15 zyla za 10m.

Czekam, żeby porównać z tym co dostanę od znajomego wędkarza i mam nadzieję, że któraś z tych dwóch się nada.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...