Skocz do zawartości

[silniejsze nogi] trening na siłowni

maniek56

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę forumowiczów o poradę ,lub skierowanie mnie do materiałów które pomogą mi w treningu.Chcę przez okres zimy spróbować poprawić siłę nóg za pomocą ćwiczeń na siłowni.Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać,poza tym że trzeba przewalić tony ciężarów.Proszę o podpowiedż jakie przyjąć obciążenia ,tak w cyklu tygodniowym.Zamierzam ćwiczyć trzy razy w tygodniu.Dodam że jakąś siłę już mam,w tym roku już około 3kkm 75% góry.Moja waga 70-75kg ale wiek już raczej seniorski.Dzięki za wszelkie rady,pozdr.

Poza nogami warto też rozwijać resztę. Ramiona, mięśnie stabilizujące...

i lepiej pracować z wolnymi ciężarami niż na maszynach - przysiady, wykroki, martwy ciąg, spacer farmera, stepper.

W biblii Friela masz podane przykładowe ćwiczenia na zimę razem z zalecanymi obciążeniami.

Na poczatek polecam male ciezary, zeby nauczyc sie robic poprawnie cwiczenia. Trening na nogi jest bardzo zdradliwy, szybko przyrasta sila miesniowa, ale nalezy pamietac o wytrzymalosci, nie przeciazac stawow, bo latwo o kontuzje.

I tak jak kolega pisal wczesniej, trenig to nie same nogi, wazne sa pozostale partie.

Tapatalk 2 :-)

Proszę forumowiczów o poradę ,lub skierowanie mnie do materiałów które pomogą mi w treningu.Chcę przez okres zimy spróbować poprawić siłę nóg za pomocą ćwiczeń na siłowni.Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać,poza tym że trzeba przewalić tony ciężarów.Proszę o podpowiedż jakie przyjąć obciążenia ,tak w cyklu tygodniowym.Zamierzam ćwiczyć trzy razy w tygodniu.Dodam że jakąś siłę już mam,w tym roku już około 3kkm 75% góry.Moja waga 70-75kg ale wiek już raczej seniorski.Dzięki za wszelkie rady,pozdr.

Pierwsza sprawa trening raz w tygodniu NIC nie da, raz w tygodniu cwiczy sie podtrzymanie tego co sie juz wypracowalo!

Zeby jakis efekt byl, musisz wygospodarowac czas na 2-3 treningi silowe w tygodniu(ktorys z treningow mozna polaczyc z trenazerem lub spinnigiem)

Druga sprawa to przysiad, przysiad i jeszcze raz przysiad oraz progresja ciezaru.

Odpusc sobie przewalanie ton ciezaru bo do tego trzeba dojsc na spokojnie!

Zacznij od polowy swojej wagi w ostatniej serii tj pierwsza 1/4 masy wlasnej i dojdz w ostatniej serii do polowy wagi na sztandze.

Co tydzien dorzucaj 5kg i zobacz jak bedzie szlo.

Trzecia sprawa to oprocz no trenuj reszcze, sporo uwagi poswiec na stabilizacje, silny grzbet i rece.

witam, czy trener osobisty może również ułożyć odpowiedni trening na rowerze? czy takie usługi ograniczają się tylko do ćwiczeń na siłowni itp.?

Jakiej oczekujesz odpowiedzi? Tak lub nie?

Osobiscie nie wiem co to za strona, co to za ludzie i czy maja cokolwiek wspolnego z kolarstwem, procz spinningu, ktory ma nijak do kolarstwa...

Jezeli jest tam ktos kto zajmuje sie kulturystyka, to jest juz dobrze! Wystarczy tylko poprosic o ukierunkowany trening na rozwiniecie sily nog + poprawa parametrow gory.

Ew przyrost masy to kwestia diety ;)

Wspomnij jednak, ze silownia to tylko dodatek i nie jest priorytetem na caly rok.

Pierwsza sprawa trening raz w tygodniu NIC nie da, raz w tygodniu cwiczy sie podtrzymanie tego co sie juz wypracowalo!

Zeby jakis efekt byl, musisz wygospodarowac czas na 2-3 treningi silowe w tygodniu(ktorys z treningow mozna polaczyc z trenazerem lub spinnigiem)

Druga sprawa to przysiad, przysiad i jeszcze raz przysiad oraz progresja ciezaru.

Odpusc sobie przewalanie ton ciezaru bo do tego trzeba dojsc na spokojnie!

Zacznij od polowy swojej wagi w ostatniej serii tj pierwsza 1/4 masy wlasnej i dojdz w ostatniej serii do polowy wagi na sztandze.

Co tydzien dorzucaj 5kg i zobacz jak bedzie szlo.

Trzecia sprawa to oprocz no trenuj reszcze, sporo uwagi poswiec na stabilizacje, silny grzbet i rece.

Dzięki wszystkim za porady,tak jak pisałem wcześniej zamierzam poświęcić na siłowni trzy dni w tygodniu .Poza tym w domu mam trenażer ,kiepski ale zawsze coś,no i myślę na siłowni trochę kręcić na spiningu,ale raczej rozlużniająco.Przestrogę o wzroście masy mięśniowej biorę poważnie pod uwagę bo nie chciałbym przybrać na wadze,ponieważ priorytetem w sezonie jest jazda w górach,a tam lepiej mnij niż więcej kilogramów na rowerze.Pozdrawiam.

witam, czy trener osobisty może również ułożyć odpowiedni trening na rowerze? czy takie usługi ograniczają się tylko do ćwiczeń na siłowni itp.?

Trener 'trenerowi' nierówny, warto poszukać siłowni gdzie pracują ludzie znający sie na rzeczy (a niestety o dobrych trenerów ciężko). Poza tym dobry trener fitnessu czy kulturystyki nie koniecznie może mieć pojęcie o trenowaniu kolarza.

Twoj trening musi być wysrodkowany między treningiem silowym a wytrzymalosciowym.

Tapatalk 2 :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...