adhed Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Hej, Mam problem z szosą, dzisiaj zmieniałem dętkę, pierwszy raz w tym rowerze i mam problem, bo wydaje mi się że wszystko zrobiłem dobrze, a tymczasem opona nie chce mi się do końca "schować" w obręczy. Dętka jest dobrych rozmiarów, takich samych jakie wymaga moja opona. Gdy założyłem pierwszy raz nową dętkę, to wystawała zbyt dużo i jak wsiadłem na rower by zobaczyć co i jak, to od razu zrobiła się dziura (kontakt z krawędzią obręczy). Zaraz założyłem kolejną nową dętkę, ale tym razem na chama próbowałem wsadzić oponę tak aby całkowicie się schowała. Wyszło trochę lepiej, bo dętka nie dotyka już krawędzi obręczy, ale nadal opona nie weszła całkowicie :/ Wyjechałem z takim kołem dzisiaj na przejażdżkę, myśląc, że może jakoś się ułoży, ale nic z tego - przez całą drogę koło "biło". Dodam, że problem z miejscem, gdzie jest wentyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dodam, że problem z miejscem, gdzie jest wentyl. Musisz wypchnac wentyl do gory - tak zeby sie prawie calkowcie schowal w obreczy i wtedy ukladac opone w tej okolicy - detka jest tam sztywna w miejscu gdzie jest laczenie wentyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ja co prawda nie mam szosy,ale robię tak że trochę pompuję dętkę.Zakładam oponę,pompuję a potem wciskam wentyl i wskakuje.Dalej nabijam do odpowiedniego ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokuss0 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jeśli przed montażem pompujesz lekko dętkę to może za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Podobnie robię jak LUKASZ1980. Troszkę napompować (tak żeby tylko w miarę się koło zrobiło ale jednocześnie się dobrze układała, dało się ją zgnieść palcami) i nie powinieneś wtedy mieć problemów z jej przytrzaśnięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Musisz wypchnac wentyl do gory - tak zeby sie prawie calkowcie schowal w obreczy i wtedy ukladac opone w tej okolicy - detka jest tam sztywna w miejscu gdzie jest laczenie wentyla. Dzięki bardzo - to zadziałało i rozwiązało problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.