Skocz do zawartości

[rama] Wybór ramy dla jeźdźca 115kg

hammett79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam 184 cm wzrostu i ważę 115kg. Wagę zawdzięczam 10 letniemu treningowi na siłowni a nie pączkom :) więc redukcja nie jest możliwa o więcej niż 5kg. Ale do rzeczy. Posiadam rower Mbike Renegade 0.6 którego nie ukrywam eksploatuję ostro. Głównie teren. Jeżdżę bardzo dużo. Finałem jest, iż po 7000km zaczęła pękać rama w miejscu łączenia rury górnej z podsiodłową. Pojawiła się mikroszczelina i zaczęły wydobywać się trzaski i trzeszczenie. Oddałem ramę do polecanego fachowca który to ją pospawał. Odczekałem cały proces starzenia się spawu (alu 7005) i zacząłem jeździć lecz dużo lżej i ostrożniej praktycznie po płaskim. Podczas wczorajszej wycieczki jakieś 500km od spawania znów zaczęły mnie dochodzić te znajome dźwięki i trzaski. Jeszcze nic nie widać golym okiem ale wiem, że historia się powtarza. W sumie nie dziwię się gdyż rama przewiduje 80kg bikera. Stąd pytanie do forumowiczów jaką ramę doradzili byście tak w cenie do 1000zł za nową. Chciałbym aby nie była klocem i była pod vbrake. Author może jakiś Cube czy coś w tym stylu. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Rozmiar już sobie dobiorę 19-20. Pozdrawiam Jacek.

Napisano

Dzięki za propozycje. Z tego co widzę to wszystkie nowe ramy są już pod tarcze. Nie ukrywam, że także walory wizualne mają jakieś znaczenie. Chyba będę się musiał szukać używki bo te accenty, leader foxy, tour de france i inne nie koniecznie mi się podobają. Budżet też mnie nie ogranicza. Mogę dorzucić coś do tego tysiaka jeśli takowa po V się pojawi. Na wiosnę będę zmieniał rower i dlatego nie chcę w tego ładować niewiadomo ile gdyż nadchodzi zima i nim będę chciał jeździć w tę zimną porę.

http://allegro.pl/nowa-rama-cube-ltd-comp-grey-n-silver-16-cali-i3508340148.html   tylko 16 cali niestety

Wcale nie neguję, że accenty np. są złe. Wiadomo chciałbym bajerancką ramkę wiodących firm ale z tego co widzę chyba nie będzie łatwo więc pozostaną te tańsze. Kurcze trekingowe nowe są w wersji pod Vbrake a mtb nie.

Pomijając rozmiar tej z aukcji chciałbym się zapytać czy ktoś się orientuje co to za produkt i czy wart grzechu:

http://allegro.pl/rdr-team-pro-easton-21-cali-1570-gram-nowa-i3527143027.html

Jeśli komuś coś wpadnie w oko to proszę o linka.

Dzięki wielkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...