bociek28 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam Czasami, bo nie zawsze sie tak zdarzy, pojawia się ból w okolicy pachwiny i nogi zaczynają jakby drętwieć. Zastanawiam sie czym to moze być spowodowane czy siodełko jest z przodu za szeroki czy może pampers uciska okolice pachwiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wydaje mi się że masz siodełko za szerokie, ale jest ono za wysoko. Jedno z tych 2. PS. Jak siedzisz na siodełku i pedałujesz, (na prostej drodze) to tyłek masz cały czas w tym samym miejscu czy Ci lata po siodełku lewo/prawo wraz z pedałowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 siodełko mam tak ustawione że jezeli siedze a pedała jest w najniższym punkcie to kolano jest lekko ugiete, ostatnio jechałem na rowerze żony z troche szerszym siodełkiem żelowym i wystapił ten sam problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Czyli siodełko masz na dobrej długości?. A nie jest ono czasami za blisko kierownicy ? Jakie masz siodło? sportowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 selle italia x1 siodełko ustawione mniej wiecej na środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Mogą to być problemy z tętnicą biodrową wspólną. Częsty problem ludzi dużo czasu spędzających na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 a co to dokładnie za problem?? czy to się leczy i czy ewentualnie choroba ma jakąś nazwę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jeśli ten problem jest uciążliwy, to powiedz o nim swojemu lekarzowi pierwszego kontaktu i ewentualnie poproś go o skierowanie do naczyniowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 a co to dokładnie za problem?? czy to się leczy i czy ewentualnie choroba ma jakąś nazwę?? Tak, idziesz na bikefitting, gdzie ustawia Tobie pozycje, dobiora siodelko do tylka itp sprawy. Nazwe tez ma "brednie z internetu", szczegolnie diagnozowanie problemu naczyniowego via net :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Tak, idziesz na bikefitting, gdzie ustawia Tobie pozycje, dobiora siodelko do tylka itp sprawy. Nazwe tez ma "brednie z internetu", szczegolnie diagnozowanie problemu naczyniowego via net :/ Jeśli ból jest uciążliwy i dopasowanie roweru do Ciebie nic nie da, to jednak idź do lekarza. Nikt nic nie diagnozuje. Stwierdzam tylko fakt, że tego typu bóle są równie częste, jak inne problemy związane z jeżdżeniem na rowerze: drętwienie całych dłoni, bądź tylko palców małego i serdecznego, bóle kolan, etc. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Wiesz, to również może być zespół Guillaina-Barrego. Jego pierwszymi objawami jest drętwienie i bóle. Jest równie częstszy jak patologie t. biodrowej, a występuje głównie u kolarzy, szachistów oraz emerytowanych tramwajarzy. A czemu zespół G.-B.? Bo właśnie o nim sobie przypomniałem i objawy skojarzyłem... Nie wiem skąd wytrzasnąłeś takie informacje, że patologia t. biodrowej jest częstym problemem rowerzystów, ale z chęcią ujrzałbym źródła aby się doszkolić. Jeśli chcesz się zagłębiać to przyczyny drętwienia mogą być naprawdę różne. Od banalnych (np ustawienie siodełka) do wyszukanych i nieprawdopodobnych. Nie ma co Kolegi straszyć tętnicami, gdyż istnieje sporo innych chorób powodujących drętwienie, chociażby potocznie zwane rwy. Oczywiście nie śmiem twierdzić, że Kolega coś takiego ma, gdyż podane informacje są naprawdę niewystarczające aby cokolwiek powiedzieć. Na forum raczej można się dowiedzieć co może być ewentualną przyczyną (tj. złe ustawienie siodełka, bloków w SPD, za ciepły ubiór, itp), lecz ryzykowne jest wystawianie diagnoz. A z resztą co ja się będę powtarzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2013 szkopuł w tym że jeżeli bóle były by dosyć częste to nie było by problemu, pojawiaja sie dosyć rzadko ale sie pojawiają, nie wiem dlaczego czły czas chodzi mi po głowie iż to pamper uciska pachwine:) nie wiem może kiedy przusunie sie jakos do przodu no i oczywiscie po wyprostowaniu sylwetki oraz zaprzestaniu pedałowania ból sie zmniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 20 Września 2013 Udostępnij Napisano 20 Września 2013 My na forum możemy tylko gdybać, dość często niepotrzebnie wprowadzając ludzi w błąd. Więc traktuj to co Ci powiem naprawdę z dużym przymrużeniem oka. Wspominasz o pampersie. Ogólnie raczej nie jest on jakoś obcisły, tak że mógłby powodować znaczny ucisk, przynajmniej u mnie. Masz może jakieś obtarcia w tym miejscu, co mogłoby sugerować winę pampersa? Poza tym, ważna sprawa, masz ten ból czy inny dyskomfort po 1 czy po obu stronach? Czy występuje podczas innej aktywności? Jeśli występuje np podczas biegania czy innego wysiłku to mogłoby to budzić wtedy niepokój, gdyż wykluczałoby to wpływ pozycji i złego dopasowania. Póki co pokombinuj może coś z ustawieniem siodełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2013 zazwyczaj po jednej, pampers jest dosyć obszerny( spodenki teamowe cube) no i tylko przy jeździe na rowerze, hmm co do obtarć jakotakich nie ma czasem pojawią się na tyłku po 100km jazdy ale pachwinie się jeszcze nie przyglądałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.