Skocz do zawartości

[Przerzutka] Tył wraz z manetką do 400PLN

mant3z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Manetki Alivio M430 są najlepszymi (oprócz XT/xtr) manetkami pod 9 rzędów wg mnie. Poza tym też walę swojego SLX m662 myjką ciśnieniową, jakoś tam nie dbam o niego i nie narzekam, świetnie pracuje, zapchany był wszelakiej maści syfem i działa bardzo precyzyjnie. Nie rozumiem komentarzy typu SLX/XT shadow są nie do wyregulowania itp. 

Napisano

Live z garażu.

Zmniejszyłem luz i zmniejszyłem odległość od największej koronki do 2mm jest znacznie lepiej teraz ale jak przerzucam 3x na raz to mija trochę czasu zanim wskoczy na właściwą koronke. Nawet 10 sek.

Wysyłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Puklus -> doradzasz, ale czy wiesz na czym polega problem?

Oczywiście że wiem, problem polega na mieniu w dupie klienta. Bo żebym ja dawał za XT ok 250zł i sie martwił czy będzie działać prawidłowo czy dawac 150 zł SLX ... przecież to śmiech na sali żeby przerzutki ża 50 zł sie dawały regulować a te za 200 nie ... O oczywiście ty mi powiejesz ze twoja działa ... 

A ja ci powiem ze moja korba przejechała już ze 2 lub 3 SLXy i pewnie jeszcze drugie tyle przejedzie, wiesz czemu? bo ma naście lat, słyszałeś kiedyś żeby przerzutka np 739, 950 czy nawet 570 nie dała sie wyregulować ?? ja nigdy one nawet po srogich dzwonach działały poprawnie, dopiero od kilku lat jest ten problem i to o dziwo tylko w wąskiej grupie szadołów ... Zastanawiające ... 

Napisano

Oczywiście że wiem, problem polega na mieniu w dupie klienta. 

Nie. Ty nie zapytałeś autora tematu, dlaczego go denerwuje jego manetka i przerzutka SLX. 

Ty masz tezę o "prymacie księgowych" i mam wrażenie, że wcale nie chcesz pomóc koledze, tylko po prostu lubisz sobie poić na publicznym internetowym forum.

Napisano

A ja zamiast bawić się w 400zł na wymianę, kupiłbym pancerz i linkę za 12zł, a potem kombinował. 12zł to tylko paczka fajek.

@Puklus. Szczerze nie rozumiem dlaczego prowadzisz świętą wojnę z nową generacją osprzętu.

A poza tym XTR 950 w porównaniu do SLX m662 wypada słabo z tego co na obu się najeździłem

Napisano

Przy manetce regulacja nic nie pomaga. Albo pogarszam wyrzucanie na wyższe albo zrzucanie na niższe. Przekręcam pokrętłem max 5mm.

300 km temu wymieniłem linii i pancerze. Znowu mam wymieniać?

Napisano

Linki i pancerze wyczyszczone przed regulacją.

Też zaczynam się skłaniać ku temu że coś jest krzywe. No to do serwisu :(

Zobaczymy co powiedzą fachowcy.

Napisano

Ty masz tezę o "prymacie księgowych" i mam wrażenie, że wcale nie chcesz pomóc koledze, tylko po prostu lubisz sobie po######ić na publicznym internetowym forum.

Niestety ale ten "prymat" jest faktem i to niezaprzeczalnym. I nie masz tu co dyskutować. Tak jest i tyle. Poza tym statystycznie największe problemy są właśnie z osprzętem tych nowszych generacji. Powodem jest też precyzyjność tych napędów i to zarówno 9-ki jak i 10-ki. I tu też nie masz co dyskutować. Stąd część osób jest wk..na bo daje sporo kasy i musi się co chwila męczyć. Druga cześć jest jeszcze bardziej wk..na bo to co chodziło poprawnie ze starszymi typami teraz kuleje. Sam tego doświadczam po zmianie napędu. Jeśli masz pretensje to kieruj je w kierunku osób proszących tu o radę bo już sami rady nie dają. Więc nikt tu nie przychodzi sobie popitolić jak to ująłeś tylko stwierdza fakt. Skoro jest alternatywa i to chwalona jakim jest Sram to warto spróbować.

@Synergy bo poza nielicznymi wyjątkami jest do d...y i tyle w temacie.

Napisano

Mam to samo przy Shadowie, po prostu niemożliwe jest ją wyregulować tak, żeby działała dobrze na wszystkich przełożeniach. Ja bym na Twoim miejscu albo kupił klasyka XT M771 albo nie bawił się wogóle w Shimano...

Napisano

Jeździłem na dwóch sramach X0 Gripy i x7 tył 9sp. Najlepszy zestaw jaki miałem, potem x7/x7 10sp jest fajnie ale wolę gripy. Mimo iż nie rozumiem marudzenia na SLX (poważnie jest on super) polecam gripy x0 i jakąś x7/x9 na tył i masz wg mnie najlepszy napęd 3x9.

Napisano

XTR 950 w porównaniu do SLX m662 wypada słabo z tego co na obu się najeździłem

To chyba miałeś jakiegoś walniętego tego XTRa, nie ma możliwości żeby SLX chodził lepiej od 950. Miałem XT m772, m761, m750, m739, SLX m662  i XTR m952 oraz dużo przerzutek z niższej półki. Król jest jeden, XTR, teoretycznie świetne shadowy wypadał blado nawet na tle m750, m761, że o m739 i m952 nie wspomnę. Znajomi też nie byli zadowoleni z shadowa, wielu wróciło do klasycznych XTR i XT, nikt nie myśli o wymianie, to też o czymś świadczy.

Napisano

Beskid, ale Ty nawet nie wiesz z czym autor wątku ma problem, bo sam autor nie doprecyzował. A nik nie zapytał, tylko posypały się złote myśli. O tym mówię. Złote rady na każdą okazję można sobie wsadzić "tam gdzie Pan może, Pana Majstra w dupę pocałować". Wężykiem, bro.

Napisano

Za drogo coś sobie liczą te gripy zresztą nawet nie wiem jak to działa. Wolałbym się już nie przestawiać do sposobu zmiany biegów.

Napisano

W sklepie przetestuj, gripem jednym ruchem przelecisz przez całą kasetę, a te tfu wypociny shimano revoshifty to są tfu kupą. Ja osobiście polecam :)

Napisano

Do gripów trzeba się przekonać bo to całkiem inna bajka w temacie obsługi przełożeń. Musiał byś sprawdzić na innym rowerze jak to jest. Inaczej bym nie ryzykował.

Co do meritum to musisz jeszcze raz wszystko dokładnie sprawdzić. Na pierwszy ogień bardzo dokładnie sprawdz hak i czy wózek prawidłowo prowadzi łańcuch. Jak nadal efektów brak to wszystkie opcje już zostały wyłożone.

@Druid masz po prostu szczęśliwy egzemplarz i nie Ty jeden.

Zamiast tego czegoś to już taniej i może szybciej wyjdzie zakup haka do ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...