ChevLucas Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam, czasem zdarza mi się, że zjeżdżam z jakiejś góry, czasem muszę jechać cały czas hamując. Co jakiś czas robię jednak chwilę przerwy, aby ostudzić nieco tarcze i zastanawiam się czy ma to większy sens, nie chodzi mi tutaj o to, że hamulce są mniej skuteczne, bo z tym raczej nie ma problemu, ale boję się, że tarcza może pęknąć. Czy jest to możliwe, czy może bez problemu można śmigać dłuższy czas na zaciśniętych klockach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Pęknąć to może jak ją gwałtownie ostudzisz, np wjeżdżając w kałużę albo strumień. Dużo bardziej prawdopodobne jest pogięcie się tarczy od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 tarcze prędzej się może się wygiąć, ale to raczej nie te temperatury, najpierw prawdopodobnie całkowicie przestałyby Ci pracować hamulce (zagotowałby się DOT, albo nastąpiłby fading od przegrzanych tarcz) jakie hamulce i jakie tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Hamulców mechanicznych nie można w żaden sposób zagotować, przegrzać. Znaczy tarcza może się spalić, klocki ZApalić, zetrzeć i wszystko będzie niemożliwie śmierdzieć ale hamować będzie dalej. Sprawdzone "poligonowo" w górach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 zagotować mechanicznych nie, ale fading tak samo wystąpi (przegrzana tarcza i okładziny), a organiczne klocki jeszcze się zeszklą co dodatkowo pogorszy hamowanie. ale nie wiemy jakie hamulce ma zakładający wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChevLucas Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Hamulce to Shomano Deore M615 a tarcze to nienajlepsze Promax 160mm. Ale i tak w sumie odpowiedź już uzyskałem, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wygiąc się może i bez grzania. Ja ostatnio w górach powyginałem ashime 160mm... hamowało dobrze, nie wiem jak to zrobilem ale tarcza sie wykrzywiła... jedna ze stron wygięła o kilka stopni, tak że koło nie było wstanie obrocic się nawet o pół obrotu, ponieważ aż tak tarła tarcza o klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 @up może dostała z kamienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 tarcza moze sie jedynie wygiąc(mówimy tu o normalnych warunkach tzn,pod czas jazdy) jeśli naprzykład się przewrócisz i tarcza uderzy o kamien drzewo itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.