Yoschi Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Witam czas zmienić w moim Unibike Evo 29 przedni wideł. Styl jazdy spokojny, amatorski dużo lasu i długich wycieczek ale szybko w dół też lubię, w przyszłym roku planowana zmiana ramy na Accent Peak 29 i zaliczenie wszystkich maratonów mtb na terenie Podlasia. Waga 103, planowane okolice 85 w przyszłym roku. http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-xc32-tk-cl-29er-100mm-1-1-8-i3530219848.html http://allegro.pl/amortyzator-rst-aerial-29-air-2013-100mm-i3505181074.html http://rowertour.com/suntour-raidon-x2-ds-rl-r-amortyzator-29-100-mm-1-1-8-disc-bialy.html Który wybrać?, wagi pewnie jak na amatora nie odczuje. Dozbierać do Firsta? Kupić jakąś używkę zimą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Pierwszy amor nie jest amorem powietrznym to raz a dwa ja brałbym RST. A jeśli możesz to nazbieraj na Firsta nie będziesz zawiedziony. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Faktycznie opis trochę mylący ale widziałem już parę razy ten model tylko powietrzny w cenie około 600zł. Jak się ma Raidon do rst? na papierze wszystkie dane na + dla raidona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Na jakim papierze Radon niby wygrywa z tym Aerial'em?http://www.team29er.pl/testy/1038-test-amortyzatora-rst-aerial-29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Waga, manetka w zestawie i regulacja tłumienia powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmolo Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Kupilem na poczatku sezonu RST First z manetka. Dla mnie super. Waga 100+ Polecam Wysłane z mojego GT-I9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Mam okazję kupić firsta za 770 ale bez manetki, jak potem wygląda dolozenie potem manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 bardziej opłacalny jest zakup amortyzatora z manetką, niż bez i dokupienie http://velo.pl/czesci/widelce/rst/manetka-blokady-skoku-rst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Zamówiony First, można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Zdaj relację, jak przetestujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Oczywiście, powinien dojść piątek/poniedziałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, skoro jeszcze nie zamknięty (czekając na relację autora) Również rozważam zakup RST First do mojego 29-era, ale ostatnio w sklepie serwisanci przekonywali mnie raczej do SR Epicona. Ponoć RST mieli na warsztacie uszkodzonego i (ich zdaniem) nie wygląda to za ciekawie (nie wnikałem w szczegóły) Z tym, że Epicon jak widzę nie występuje w opcji na oś 9mm ? (jedynie 15) - czy może coś mi umknęło ? Jeśli tak jest istotnie, to w zasadzie nie mam zbytnio wyboru w przedziale cenowym powiedzmy do 1,2k ... Ewentualnie RS Tora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ja zapytać bym chciał, czy XC32 TK ze sprężyną za 550 zł ma jakąkolwiek konkurencje? W rowerze który kupię jest XCM więc sztywny widelec będzie krokiem do przodu. XC30 można dostać i za 450 zł a uzbieranie na lepszy wideł zajmie mi rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 konkurencje w jakim sensie?Każda z propozycji w pierwszym poście (Raidon i Aerial) jest lepsza od TK32, które jest tym samym co Tora wcześniej (pomijając średnice goleni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jeżeli miałbym wybierać tego XC32 coil, to bym wolał tego Raidona 29 AIR. http://allegro.pl/nowy-amortyzator-suntour-raidon-29er-air-lockout-i3542790309.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit07 Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 MokryxD, tego radiona mozna miec za 499pln: http://rowertour.com/suntour-raidon-x3-ds-lo-amortyzator-29-100-mm-1-1-8-disc-bialy.html. choc jak juz radiona kupowac to lepiej tego: http://rowertour.com/suntour-raidon-x2-ds-rl-r-amortyzator-29-100-mm-1-1-8-disc-czarny.html . pochwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 @up Tego Raidona dałem tylko jako przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2013 First już na miejscu i po pierwszych km, sag 1cm i różnica w stosunku do XCR kosmos. Nad prawidłowym ustawieniem wszystkiego muszę jeszcze popracować, czekam na pompkę, ale najbardziej zadowolony jestem z ogólnej sztywności, wchodzenie w zakręty, zjazdy, hamowanie nie ma co porównywać, po przesiadce poprzedni XCR to jak kij bambusowy wyginający się we wszystkie strony. Po dotarciu i pokombinowaniu z ustawieniami zdam relacje co do wybierania nierówności. Ja zapłaciłem 780 zł waga z nie docięta rurą to było 1.96kg po docięciu nie ważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 1cm sagu - dla mnie trochę mało Jaka wersja F1rst'a, 80 czy 100 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dałeś 780 z manetką czy bez ? Tez się zdecydowałem (na wersje SRL) i przez łikend trochę pojeździłem. SAG dałem większy, bo ok. 2cm (przy 100PSI, waga 92kg). Tłumienie powrotu jakieś 1/4 (bliżej minimum). Przy czym tego ciśnienia nie jestem pewien, bo jak odkręcam wężyk od pompki, to zawsze trochę zejdzie - też tak macie czy to "uroda" mojej pompki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Bez manetki, w poprzednim mało kiedy używałem, jak się trafi jakaś w dobrej cenie na allegro to dokupię. 100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Manetka zdecydowanie się przydaje na asfalcie i przy podjazdach. Obawiam się, że ciężko dokupić luzem, a jeśli już, to za zupełnie nieadekwatne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Blokada działa i bez manetki więc to nie argument, widziałem parę razy za 120-150zł może zimą coś się upoluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jakoś nie wyobrażam sobie, aby w zmiennych warunkach stawać lub sięgać do widelca celem włączenia/wyłączenia blokady. Dosyć uciążliwe jak dla mnie, wieć "poluj" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.