Gizmo21 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 W starym rowerze mam cantilevery, niestety z przodu brak jest śrubek w które mocuje się klocki i teraz mam dylemat czy szukać gdzieś cantileverów, kupić całe hamulce, czy może jednak jak już kupować to v-brakei? Tylko gdzieś czytałem, że zmieniając na v-brake, może być problem z dźwignią hamulca, która była przy cantileverze, czy trzeba by także ją wymienić? I jak wygladałaby sytuacja, tzn. chodzi mi o to, czy musiałbym wymienić także pancerze linek? Nie orientuję się jak fajka wchodzi w pancerz, czy do starego pancerzea by weszła? A gdybym wymienił przód na v-brake, to czy może zostać z tyłu cantilever? Zastanawia mnie jeszcze kwestia linki, wiadomo, że w cantileverach jest ten mały fragment linki, który łączy oba ramiona, czy jak kupię zwykłą linkę i utnę, to będzie ok, czy muszę szukać takiej samej z taką inną końcówką? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Zmieniaj na V-ki. Dużo łatwiej się reguluje i przez to zasadniczo i lepiej hamują. Klamki ostatecznie mogą zostać tak samo jak i cantilever na tyle, ale jeśli masz plastikowe to chyba lepiej wymienić na metalowe - siła nie idzie w uginanie klamki wtedy. Linki i pancerze też radziłbym dać nowe, bo to w sumie groszowe sprawy a najpewniej starej linki od przedniego hamulca Ci nie wystarczy po prostu. Linki do V-ek i Canti mają takie same końcówki - ta poprzeczna w canti jest jakby drugą linką hamulcową po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 te śrubki to 3 zł w rowerowym kosztują. przynajmniej za tyle kupowałem. a jak nie chcesz wymieniać na v-ki to ja mam hamulce canti, w garażu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmo21 Napisano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Jeśli bym znalazł gdzieś te 3śrubki, to chętnie bym je kupił Nie jakoś dużo wkładać w ten rower, bo tak naprawdę nie wiem co z niego jeszcze będzie, więc gdyby taki śrubki gdzieś udało się kupić, to byłoby super, tylko pytanie gdzie? Przeglądam strony internetowe sklepów, sam byłem dzisiaj też i cantileverów nie widzę, a co dopiero takie śrubki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 O to chodzi ; http://allegro.pl/sruba-mocujaca-klocek-hamulca-cantilever-m6-20-mm-i3524541409.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meping Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Klamki ostatecznie mogą zostać V-brakei z klamkami od canti to pomyłka. Ze względu na inny skok linki w tych hamulcach. Rozwiązanie niemal nie do wyregulowania, masakra i koszmar. Ćwiczyłem osobiście i każdemu teraz odradzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmo21 Napisano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Tak chodzi o te śrubki, które są w linku od Lukasza1980, tylko za bardzo nie opłaca mi się zamawianie przez allegro - wiadomo dojdą koszty przesyłki. Na razie postaram się gdzieś znaleźć w jakimś sklepie rowerowym, komisach czy coś w tym stylu. Potem jeśli ich nie znajdę to szukam cantileverów, bo jednak na razie ten rower po prostu muszę złożyć, trzeba pojeździć, zobaczyć co z tego będzie i wtedy można podejmować decyzję o większych inwestycjach, czyli np. v-brakei, klamki hamulców itp. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 jakikolwiek serwis powien mieć w okolicy albo pójdź na złom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 albo pójdź na złom Dokładnie! Ja kiedyś na złomie przy starej ramie znalazłem V-ki z aluminium to sobie przygarnąłem - Promaxy, ale mocowanie na klocek z gwintowanym sworzniem. Siostrę z powodzeniem do tej pory zatrzymują. Ludzie wywalają rowery na złom w całości, a przecież w każdym duża część to aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Gzimo a w rowerze masz klamki i manetki, czy klamkomanetki? Jeżeli te drugie, to przy wymianie hamulców na V-brake, czeka cie jeszcze zakup manetek do zmiany przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmo21 Napisano 18 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Gzimo a w rowerze masz klamki i manetki, czy klamkomanetki? Jeżeli te drugie, to przy wymianie hamulców na V-brake, czeka cie jeszcze zakup manetek do zmiany przełożeń. Manetki są osobno od klamek, tak więc tutaj nie byłoby problemu. Śrubki zostły znalezione w sklepie z takimi starszymi częściami rowerowymi, więc na razie zostaję przy cantileverach, jeśli wszystko z rowerem będzei ok, będzie się dobrze jeździć, to wtedy pomyślę o zmianie na V-brakei. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.