czarusblitz Napisano 15 Października 2014 Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Rowniez polecam stronke swiatelka.pl jako zrodlo wiedzy oraz realizacje zakupow latarek. Rok temu kupowalem Solarforce L2 od Grzegorza z programowalnym sterownikiem, zero problemow, dziala do dzis, w przeciwienstwie do wielu wynalazkow (zwlaszcza z Chin), ktore nie maja odpowiedniej wentylacji i odprowadzenia temp., przez co padaja sterowniki lub diody cree. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorek Napisano 18 Października 2014 Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Przeczytalam kilka pierwszych stron w tym watku i w kilku innych watkach an tym forum poswieconych oswieteniu. Niestety mam wiecej watpliowsci na temat tego co powinnam kupic, niz zanim tutaj zajzalam,. Piszecie glownie o bardzo mocnych lapach do jazdy w ciemnosci , terenowej. Polecacie przerobki latarek, nakladnie na nie soczewek, albo wykladanie folia, dokupywaniue uchwytow montazowych i inne. Niestety nie odpowiada to moimi potrzebom , ani mozliwosciom. Moze ktos znajdzie chwilke, zeby mi podpowiedziec, w co wyposazyc rower zeby moc bezpiecznie poruszac sie nim przed wschodem slonca lub po zmroku. Ja jezdze do pracy i do tego dziecko woze w foteliku za moimi plecami. Jezdze tylko miescie i to w zasadzie w jego centrum, po chodnikach (z dzieckiem) i oswietlonych ulicach (sama) Moje umiejetnosci montazowe sa dosc mocno ograniczone. Mam rozne srobokrety i klucze w domu i umiem sie nimi poslugiwac, ale nie jestem pewna czy podolam przerobokom lamp NIe mam okreslonego budzetu, pomyslalam o 100 zl za lampe na przod i tyl. Czy to realne? Wczesniej jezdzilam z czyms bardzo tanim, co rozpadlo sie kilkakrotnie i w zwiazku tym jezdzilo z obudowa klejona tasma klejaca..... Chcialabym miec lampke ktorej nie bede musiala szukac na ulicy po tym jak sobie odpadnie.... Woze syna i odbieram z przedszkola , kiedy jest ciemno, moj rower musi wiec byc dobrze oswietlony i widoczny dla kierowcow. W watkach poswieconych oswietleniu rowerowemu pojawiaja sie dosc czesto "czolowki" czyli latarki do zalozenia na glowe. Mam takie dwie latarki w domu, przez kilka lat uzywane w czasie wakacji pood namiotem, Niemniej srednio umiem sobie wyobrazic ich uzytkowanie przez rowerzyste jezdzacego w kasku. Jesli kask nie koliduje z taka latarka, moze ktos moglby mi wyjasnic, albo podzucic jakies zdjecie jak ja zamocowac. Wszelkie inne sugestie mile widziane. Chetnie z linkami do latarek na ebay.co.uk z gory bardzo dziekuje za sugestie i poswiecony mi czas. Zgadzam się że lampka na dynamo to najlepsze rozwiązanie dla kobiet [podobnie jak piasta biegowa]. Sam coś o tym wiem bo zastosowałem takie rozwiązanie już w 2 damskich rowerach, instaluje się i zapomina, a dziewczyna zadowolona, bo "samo działa". i nie trzeba tego zdejmować jak się zostawia rower przypięty [o lampkach na dynamo juz pisał forumowicz zekker] Natomiast jesli chodzi o lampke nie zasilana z dynama, która ma byc wykorzystywana w mieście na oświetlonych ulicach, to moim zdaniem wystarczy mocna lampka pozycyjna ładowana z usb, którą będzie można ładować w każdej chwili z komputera albo z ładowarki do telefonu czy to w domu czy pracy - najprostsze rozwiązanie. Żeby przebić się w mieście przez światła otoczenia takie jak latarnie , inne samochody itp trzeba naprawdę silnej lampki, a większość silnych lampek nie nadaje się na miasto, albo są drogie. Więc proponował bym coś takiego mocniejszego np. http://www.amazon.co.uk/Cateye-Volt-Front-Cycling-Light/dp/B00NB0JTZI/ref=sr_1_32?s=cycling&ie=UTF8&qid=1413487338&sr=1-32 albo słabsze http://www.amazon.co.uk/Moon-2-0-Front-Fully-Rechargeable/dp/B0043XIUDO/ref=sr_1_7?s=cycling&ie=UTF8&qid=1413669305&sr=1-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Według mnie używając lampki tylko w mieście nadal warto kupić latarkę typu convoy s2. Bo przecież ta latarka ma różne tryby i w najniższym idealnie sprawdza się w mieście, nie oślepiając nikogo, mając jednocześnie dobry czas świecenia i możliwość włączenia mocniejszego trybu. Ale by używać tej latarki w ogóle nie trzeba się na tym znać, czy cokolwiek modyfikować. Gdyż do miasta w zupełności wystarczy kupić gotową latarkę, po prostu używać i co jakiś czas ładować akumulator. Czyli tak jak w każdej innej lampce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Nawet w najsłabszym trybie taka latarka może mieć 100lm, co kiedyś wystarczało do spokojnej jazdy po lesie (tyle mniej więcej miały 4-5W halogeny). Nie pitol więc, że nie oślepia. Dodatkowo dobrze zaprojektowana lampka pozycyjna jest widoczna z większego zakresu kątów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Convoy w niskim trybie ma sterownik na 5% więc jak maksymalnie osiąga powiedzmy 800lumenów w najwyższym to 5% to jest góra 40 lumenów ,a to już nie jest dużo, jeszcze jak się skieruje w pod kątem to nie oślepia więcej niż większość reflektorów samochodowych bo co najmniej połowa ma je źle ustawiona i na nic się zdaje budowa reflektora bo trzeba je mieć jeszcze dobrze ustawione. W kazdym przypadku oprócz posiadania takiej czy innej lampki jest jeszcze kwestia jak się ja montuje i używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupii Napisano 21 Października 2014 Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Myślę, że lepsze od latarek EDC będą latarki typowo rowerowe np: https://www.facebook.com/solarstormpl i http://www.solarstorm.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balik150 Napisano 21 Października 2014 Udostępnij Napisano 21 Października 2014 co myslice o tej lampce w zakresie do 50zł, do użytku w mieście?: http://allegro.pl/lampa-rowerowa-led-przednia-mactronic-fe-1wl-1watt-i4709017679.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Za taką cenę może być. Od biedy coś oświetli jak jest zupełnie ciemno, może być uciążliwa dla jadących z naprzeciwka, więc nie kieruj jej w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 23 Października 2014 Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Myślę, że lepsze od latarek EDC będą latarki typowo rowerowe np: https://www.facebook.com/solarstormpl i http://www.solarstorm.pl/ Kwestia jaka ilosc swiatla daje latarka typowo rowerowa, a jesli juz taka jest, to ile kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupii Napisano 27 Października 2014 Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Dla przykładu Solarstorm X2 - zaznaczam oryginał nie słaba podróba z cementem w ogniwach - oryginał ma realne 1500 lumenów z XM-L a XM-L2 jeszcze więcej. W zestawie paczka ogniw 4 sztuki 18650 firmy BAK świeci kilka ładnych godzin i to w cenie niecałe 200zł polska dystrybucja z gwarancją 24 miesiące. Dlatego uważam, że na rower są na rynku lepsze latarki niż EDC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 28 Października 2014 Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Poczytaj troche o latarkach, max ile mozna wycisnac z diody cree to jakies 700-850 lumenow, pod warunkiem, ze bedzie spelnionych wiele warunkow jak odpowiedni prad, jego przeplyw, chlodzenie itd. To co podaja sprzedawcy i przesciganie sie w tysiacach lumenow i proba nabrania klienta to normalka. Tylko potem zdziwienie czemu latarka za prawie 200zl swieci niewiele lepiej od starego Mctronica za 50zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupii Napisano 28 Października 2014 Udostępnij Napisano 28 Października 2014 To co podaja sprzedawcy i przesciganie sie Poczytaj troche o latarkach, max ile mozna wycisnac z diody cree to jakies 700-850 lumenow, pod warunkiem, ze bedzie spelnionych wiele warunkow jak odpowiedni prad, jego przeplyw, chlodzenie itd. To co podaja sprzedawcy i przesciganie sie w tysiacach lumenow i proba nabrania klienta to normalka. Tylko potem zdziwienie czemu latarka za prawie 200zl swieci niewiele lepiej od starego Mctronica za 50zl. Więcej wiary, oryginalny solarstorm X2 ma min 1500 lumenów. Temat latarek rowerowych jest mi znany miałem wiele modeli z różnymi diodami wiem co mówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 28 Października 2014 Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Wiecej swiatla moze dac latarka, ktora ma w sobie 2-3 diody, ale jaki w tym cel. Moja latarka z 1 dioda daje prawie takie same swiatlo co reflektor samochodowy. Apropo lumenow, porownan i innych testow polecam strone swiatelka.pl. Tam wszystko ladnie jest opisane i pokazane w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 A co Ty Matronica tu wychwalasz? Żaden z oferty nie świeci mocniej niż Convoy za 60pln prosto z Chin. A Ty jeszcze piszesz, że jakiś stary za 50pln świeci mocniej niż full opcja z cudami za 200pln? ROTFL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon90 Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Co sądzicie o lampce poniżej, czy wartą ją kupić za tą kwotę ? może ktoś z was posiada taką i może się wypowiedzieć jak trzyma akumulator. http://allegro.pl/lampa-przod-prox-dual-power-2xcree-czarna-i4680476859.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Czytaj dokladnie co pisze, a potem komentuj. Chodzi o to, ze wielu sprzedawcow poprostu pisze bzdury i bajki, a "a wyscig na lumeny" to potwierdza. Z 1 diody cree teoretycznie mozna wyciagnac okolo 700-900 lumenow, a w praktyce wlasciwie daje 700, biorac pod uwage spadki napiecia, nagrzewanie sie oraz odpowiedni prad. Czesto jest tak, ze kupujac latarke ponad 100zl, ktora nie spelnia warunkow by dobrze swiecic, poprostu jest zwyczajnym bublem i gorzej lub niewiele lepiej swieci od swoich slabszych odpowiednikow, ale skonstruowanych z glowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Według mnie nie warto tego kupować. Po pierwsze parametry są wymyślone i realnie ta lampka fabrycznie nigdy tego nie osiągnie. Chociaż by maksymalna moc świecenia to niby 2000lm a realnie ta lampka więcej jak 1500lm mieć nie będzie. Choć nawet i może nie osiągnąć. Kolejna rzecz to czasy świecenia i opis "moc maksymalna od 2000 lumenów przez około 3,2 godziny", który jest totalnie wymyślony. Bo, by osiągnąć przynajmniej realne 1500lm trzeba puścić 3A w jedną diodę czyli łącznie pobór prądu to 6A. Tak więc akumulator 8000mAh starczył by teoretycznie na 1,33 godziny. Nie wspominając już o tym że akumulator wcale może nie mieć takiej pojemności tylko mniejszą. I o tym że diody mogą być słabo chłodzone. Dlatego wybrał bym coś sprawdzonego jak chociaż by convoy s2/s3/m1 lub też poszukał bym takich lampek rowerowych jak ta z linku ale sprawdzonych i opisanych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupii Napisano 29 Października 2014 Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Co sądzicie o lampce poniżej, czy wartą ją kupić za tą kwotę ? może ktoś z was posiada taką i może się wypowiedzieć jak trzyma akumulator. http://allegro.pl/la...4680476859.html To okropna pobróba na całego Solarstorma X2 tu masz oryginał : http://allegro.pl/100-oryginal-solarstorm-x2-xm-l2-latarka-rowerowa-i4729308880.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus68 Napisano 30 Października 2014 Udostępnij Napisano 30 Października 2014 WitamDzien dobry - bo to mój pierwszy post na tym forum A czy ktoś z fachowców już oglądał to ???http://allegro.pl/lampa-rowerowa-starry-light-bx02-solarstorm-i4712748044.htmlzastanawiam się bo wygląda dobrze i cena też chyba fajna…Myślałem nad Moon XP-1000/1300 ew na Magicshine MJ-872 ale tam jednak to już chyba sporo dopłaca się za markę??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jupii Napisano 30 Października 2014 Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Starry Light BX02 producent Solarstorm zobacz ten film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaler Napisano 30 Października 2014 Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Magicshine jest naprawdę spoko, sporo światła, można nocą gnać przez las i jest "bezpiecznie" Cena, cóż nie mała ale warto poszukać nie koniecznie na PL rynku. Fotka sprzed kilku dni, akurat na 100%, ale rzadko używam tego trybu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus68 Napisano 30 Października 2014 Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Dzięki za podpowiedzi - kupiłem BX02 - jednak to 1/2 ceny Magicshine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Dla potencjalnych zainteresowanych: Wyszła nowa wersja Mactronica, a mianowicie Noise 02 Źródło światła: Cree XM-L LED Zasilanie: USB/ 230V AC; 3,7V 2600 mAh Li-ion Moc światła: 500 lm Czas pracy: max 2h; wysoki 3h; średni 4,5h; niski 11h; migający 5,5h Akumulator zasilający Noise 02 jest wymienialny, a lampkę skonstruowano tak, aby jej otworzenie oraz wymianę ogniw można było wykonać bez potrzeby użycia jakichkolwiek narzędzi Koszt odświeżonej lampy, która pod koniec stycznia pojawi się w sprzedaży, to około 315 zł. Producent dodatkowo zapewnia 5-letnią gwarancję (3 lata gwarancji na latarkę z wyłączeniem materiałów eksploatacyjnych i 2 lata darmowego serwisu pogwarancyjnego - płatność tylko za części, bez kosztów serwisowych). Info: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,17252300,Nowy_Mactronic_Noise_02__polskie_wzornictwo_i_potezne.html http://www.mactronic.pl/pl/products/adventure_line/1826/ladowalna_lampa_rowerowa_przednia_noise_02_500_lm/528.html Biorąc pod uwagę dane techniczne to faktycznie powinno to mieć 500lm przez 2h, chociaż bardziej wdrożeni w temat i tak wybiorą jakiegoś customa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Bardziej wdrożeni i oszczędni bo jednak kwota 315zł nie powala na kolana... wróć... powala, ale w sensie negatywnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Jak dalej Mactronic daje w tych lampkach skupione światło o trupiej barwie to nie ma najmniejszego sensu. Cena także niezbyt atrakcyjna. Convoy M1 XM-L2 ze sterownikiem 2.8A przy neutralnej bieli da jakieś 850-900lm. Do tego ogniwo Panasonica i za jakieś 100zł mamy zestaw, który zapewnia fajny rozkład, a jadąc na 50% mocy czas świecenia przekroczy 2.5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.