Rulez Napisano 28 Września 2014 Udostępnij Napisano 28 Września 2014 No tak cfaniaczku, pakiet kupiłeś porządny Taka mi się bardziejj widzi : http://www.ebay.co.uk/itm/SolarStorm-5000-LM-Bicycle-Bike-light-3-or-4-Cree-XML-U2-LED-Waterproof-Battery-/291078641386?pt=UK_SportGoods_CyclAcces_RL&var=&hash=item43c5a396ea Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Oto-to-to-to-to-to... Wlasnie taka dokladnie mam. Z 3 diodami Baaardzo fajowa. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 29 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2014 w przeciagu ostatnich 3 miechów tak jakoś - pojawiły sie nowe lampki na ebajcu W przeciągu 3 miechów??? Ja ten lampion blisko rok posiadam. Tutaj kupowałem. Nie dość, że taniej, to jeszcze z "lepszym" battery packiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2014 No i tez git Ja kupilem tam gdzie kupilem bo nie chcialem ciagnac tego prosto z Kitaju, tylko od lokalsa. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 29 Września 2014 Udostępnij Napisano 29 Września 2014 5000 lumenów za 100 zł - super ale... Gdzie tego używać?? Chyba tylko w pustym lesie bo jak to to odpalić na ulicy nastąpiłby chyba Armagedon. Nawet krowy przestałyby dawać mleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Ofkors ze w terenie... Przecie to trail light and nie commuter... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ofkors ze w terenie... Przecie to trail light and nie commuter... Moja wina - nie doczytałem. A tak z innej beczki... Zapragnąłem wziąć w swe niecne posiadanie lampkę silikonową, którą można by zamontować np. na ramie albo widelcu. I znalazłem taką oto, ale cena jakaś podejrzanie niska a i wykonanie obudowy jakby gorsze niż te które widziałem na Ebay'u. Myślicie, że warto zapłacić za nią te kilkanaście złotych: http://allegro.pl/lampka-7led-silikon-wodoszczelna-3-tryby-swiecenia-i4646698109.html ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 może dopłać do Kross Silky? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 może dopłać do Kross Silky?Ciekawa propozycja tylko szkoda, że można ją montować jedynie na kierownicy. Nic to - zakupię te "7 LED" i przetestuję. Jak się nie sprawdzi to będę szukał czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 1 Października 2014 Udostępnij Napisano 1 Października 2014 A tak z innej beczki... Zapragnąłem wziąć w swe niecne posiadanie lampkę silikonową, którą można by zamontować np. na ramie albo widelcu. I znalazłem taką oto, ale cena jakaś podejrzanie niska a i wykonanie obudowy jakby gorsze niż te które widziałem na Ebay'u. Myślicie, że warto zapłacić za nią te kilkanaście złotych: http://allegro.pl/lampka-7led-silikon-wodoszczelna-3-tryby-swiecenia-i4646698109.html ?? Mam i jako pozycyjne oświetlenie sobie chwalę Bardzo duży plus jak dla mnie, to zasilanie na standardowe "paluszki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheKtoska Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Przeczytalam kilka pierwszych stron w tym watku i w kilku innych watkach an tym forum poswieconych oswieteniu. Niestety mam wiecej watpliowsci na temat tego co powinnam kupic, niz zanim tutaj zajzalam,. Piszecie glownie o bardzo mocnych lapach do jazdy w ciemnosci , terenowej. Polecacie przerobki latarek, nakladnie na nie soczewek, albo wykladanie folia, dokupywaniue uchwytow montazowych i inne. Niestety nie odpowiada to moimi potrzebom , ani mozliwosciom. Moze ktos znajdzie chwilke, zeby mi podpowiedziec, w co wyposazyc rower zeby moc bezpiecznie poruszac sie nim przed wschodem slonca lub po zmroku. Ja jezdze do pracy i do tego dziecko woze w foteliku za moimi plecami. Jezdze tylko miescie i to w zasadzie w jego centrum, po chodnikach (z dzieckiem) i oswietlonych ulicach (sama) Moje umiejetnosci montazowe sa dosc mocno ograniczone. Mam rozne srobokrety i klucze w domu i umiem sie nimi poslugiwac, ale nie jestem pewna czy podolam przerobokom lamp NIe mam okreslonego budzetu, pomyslalam o 100 zl za lampe na przod i tyl. Czy to realne? Wczesniej jezdzilam z czyms bardzo tanim, co rozpadlo sie kilkakrotnie i w zwiazku tym jezdzilo z obudowa klejona tasma klejaca..... Chcialabym miec lampke ktorej nie bede musiala szukac na ulicy po tym jak sobie odpadnie.... Woze syna i odbieram z przedszkola , kiedy jest ciemno, moj rower musi wiec byc dobrze oswietlony i widoczny dla kierowcow. W watkach poswieconych oswietleniu rowerowemu pojawiaja sie dosc czesto "czolowki" czyli latarki do zalozenia na glowe. Mam takie dwie latarki w domu, przez kilka lat uzywane w czasie wakacji pood namiotem, Niemniej srednio umiem sobie wyobrazic ich uzytkowanie przez rowerzyste jezdzacego w kasku. Jesli kask nie koliduje z taka latarka, moze ktos moglby mi wyjasnic, albo podzucic jakies zdjecie jak ja zamocowac. Wszelkie inne sugestie mile widziane. Chetnie z linkami do latarek na ebay.co.uk z gory bardzo dziekuje za sugestie i poswiecony mi czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie musisz sama przerabiać latarek. Jak zapewne przeczytałaś to w tym temacie często pada Convoy w fabrycznej wersji albo zmodowana przez Darka z forum światełka. Wystarczy zamówić i tyle, nie musisz w tym nic grzebać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dodam lekki komentarz odnośnie tych silikonowych lampek z 7 diodami.Autor aukcji pisze o wodoszczelność - hahahahah - jaka wodoszczelność.Mam 2 takie lampki założone na goleniach amortyzatora jako światła pozycyjne.Byłem ostatnio na wyprawie 3 dniowej "Tour the Tatry" i po przejechaniu 400 km w tym 300 km w deszczu lampka nie dała rady deszczowi.Lampka W OGÓLE nie jest wodoszczelna bo ma tak spasowany silikon, że woda bezproblemowo dostaje sie do układów elektronicznych. Po włączeniu w deszczu lampka świeciła światłem ciągłym po czym sama przełączyła się w tryb mrugający ale o dziwo tylko na tych 2 diodach czerwonych na bokach a diody białe świeciły nadal światłem ciągłym. Po godzinie okazało się, że powstało zwarcie i nie dało się juz lampki w ogóle wyłaczyć i trzeba było wyciągnąć jej baterie.Ta 7 diodowa lampka jest fajna jako światło pozycyjne ALE TYLKO na sucha pogodę - w deszczu od razu dostaje sie do niej woda i lampka zaczyna fiksować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 NIe mam okreslonego budzetu, pomyslalam o 100 zl za lampe na przod i tyl. Czy to realne?Zależy czego oczekujesz od oświetlenia, czy to maja być pozycyjne, czy przednia ma też oświetlić drogę? Jeździsz codziennie, czy tylko czasami? Jeżeli codziennie, to może warto zainwestować w dynamo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheKtoska Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dziekuje za Wasze odpowiedzi. Jak wspomnialam jezdze glownie po oswietlonych ulicach , wiec wazniejsze jest dla mnie byc widocznym dla innych niz oswietlac swoja wlasna droge. Jezdze codziennie. Zauwazylam, ze Convoy pojawia sie czesto w rekomendacjach, ale linki, na ktore trafilam, do miejsc w ktorych mozna ta lampe zakupic byly juz nieaktualne. Googlalam troche, ale bez skutku. To dosc nosna nazwa. O dynamie tez myslalam. Mialam kiedys holenderski rower i fajna byla bezobslugowosc tego rozwiaznia. Niemniej dynama nie sa zbyt popularne, a ja nie znam sie na tym kompletnie. Mam male dziecko, pracuje na pelen etat, jestem pozbawiona zmyslu technicznego. A rower uwielbiam, ale jako uzytkownik, bez pasji zwiaznej z kwestiami technicznymi. Moze ktos moglby udzielic mi konkretnej porady z linkiem do konkretengo produktu najchetniej z ebay.co.uk z gory dziekuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Convoy to latarka taktyczna która nie nadaje się do użytkowania w cywilizowanych miejscach, czyli odpada do użytku w mieście. Zerknij za Trelock LS 750 lub Mactronic Tripper ewentualnie Citizen. Jest jeszcze Roxim, ale to inny budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Roxim jest gdzieś pomiędzy citizenem, a tripperem, więc jak najbardziej można go dodać do zestawienia. Jeżeli operujemy na takich kwotach, to warto też wspomnieć o Ixon Core. najchetniej z ebay.co.ukJesteś w Polsce, czy w UK? To tak, żeby nie polecać czegoś, co jest np. tylko na naszym rynku (po co się bawić w wysyłkę z Polski). O dynamie tez myslalam. Mialam kiedys holenderski rower i fajna byla bezobslugowosc tego rozwiaznia.To pytanie co teraz masz, z naciskiem na: -typ hamulca (na obręcz, tarczowe, rolkowe) -widelec/amortyzator, czy ma możliwość zamocowania lampki (odpowiedni otwór nad kołem) -bagażnik lub błotnik z możliwością zamocowania lampki Koszty to mniej więcej: -piasta 90-170 (ewentualnie droższe) -lampki, to minimum okolice 100zł, np. zestaw relock LS593 Bike I-Mini + LS613 Duo Flat http://www.rowerystylowe.pl/p-5830/zestaw-lampek-trelock-ls593-bike-i-mini-ls613-duo-flat (widoczność powinna być ok, ale drogi zbytnio nie oświetli. Kupowane oddzielnie na przód proponowałbym minimum Busch & Muller LUMOTEC Lyt N Plus (około 120zł) lub AXA Echo30 Switch (około 70zł). Na tył Trelock LS613 Duo Flat (40zł), Busch & Muller Toplight Flat S Plus (52zł), Busch & Muller TOPLIGHT View Plus (60zł) lub droższe jak ktoś lubi bajery typu światła stopu. -robocizna i pewnie szprychy na wymianę, strzelam okolice 100zł (być może taniej wyjdzie kupić nowe koło z piastą z dynamem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 14 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Szukam dobrego oświetlenia na przód, najlepiej z możliwością zakupu przez Allegro. Mam Bocialarkę 800 lm, z której jestem zadowolony, a lampka którą chcę zakupić ma być prezentem o podobnych parametrach. Nie za duża, zasilana ogniwem 18650 dodawanym w zestawie, przynajmniej te 700-800 lm, szeroki kąt światła, mile widziany uchwyt na kierownicę, ładowarka nie koniecznie, cena dobrze gdyby nie przekraczała 200 zł. Znajdzie się coś leprzego, konkurencyjnego w stosunku do Bocialarki czy lepiej zakupić kolejną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 @Odi http://allegro.pl/latarka-rower-edc-x1-xm-l2-t6-3c-850lm-program-i4675616566.html + http://allegro.pl/akumulator-li-ion-samsung-icr-18650-2600mah-nowy-i4675578119.html+ uchwyt akurat on ma drogie ale są po 5/6 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 14 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2014 BikoBiko - dzięki. Będę czytał i drążył temat. Trochę zniechęca mnie zapis: "Zasilanie: wyłącznie 1x ogniwo Li-ion 18650, przemysłowe bez zabezpieczenia (nie protected, są za długie!)". Wolałbym się nie zastanawiać czy nie kupię nieodpowiedniego ogniwa, chciałbym jak najbardziej standardowe. No i możę trochę na wyrost, ale niepokoi mnie opcja programowania. Jak czytam o 7-mio czy 8-mio klikach to się odechciewa. Kiedyś pożyczyłem jak dobrze pamiętam Solarforce i przez godzinę nie byłem w stanie zrobić z tą lampką nic - była mądrzejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Ogniwa unprotected są najpopularniejsze i tańsze niż protected. Jeszcze tańsze kupisz na forum swiatelka.pl bardzo dobre nieużywane z rozbiórki baterii laptopowych lub inne używane ale z pojemnościami niewiele odbiegającymi od fabrycznych. A dwa możesz u tego uzytkownika ( a to jeden z aktywnych ludzi na forum swiatelka.pl) zamówić tańszą wersję X1 ze sterownikiem 3 i 5 trybów. Wyjdzie taniej i bez komplikacji dla użytkownika, który nie potrzebuje takich opcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 14 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Super, ułatwiłeś mi znacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Uff,po miesiącach przemyśleń i dumań -ja użytkownik Ultrafire'a WF 502B z refem SMO dziś zakupiłem EDC X1 . Dwóch moich kolegów ma -mam i ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 @Odi Możesz też zainteresować się Convoyami z kolimatorem od Dariusza70 z swiatelka.pl - dokłada teraz nowszy kolimator, który szerzej świeci i wyraźnie odcina wiązkę u dołu i u góry. Zasilanie też z aku 18650 - i mozesz sobie zażyczyć sterownik jaki ci sie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzx Napisano 14 Października 2014 Udostępnij Napisano 14 Października 2014 @Odi Możesz też zainteresować się Convoyami z kolimatorem od Dariusza70 z swiatelka.pl - dokłada teraz nowszy kolimator, który szerzej świeci ... Popieram, po lekturze tematów o Convoy'ach tak uczyniłem, czekam na realizację zamówienia i testy w terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.