Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] stuk przy dużym obciążeniu

zalmen3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno zakupiłem rower Cube Attention 29er, jest on wyposarzony w tarczowe hamulce hydrauliczne shimano BR-M395 i zauważyłem że przy zaciśnięciu hamulca i mocnym przyciśnięciu kierownicy słychać metaliczny stuk, który się powtarza przy odpuszczeniu nacisku na kierownicę. Dzieje się to raz za razem. Objaw też występuje z tyłu przy próbie przekręcenia koła na zaciśnietym hamulcu. Wyglada to tak jakby tarcza lekko przeskakiwała na nitach, czy to normalny objaw?

Pozdrawiam

• Mod Team

że przy zaciśnięciu hamulca i mocnym przyciśnięciu kierownicy słychać metaliczny stuk, który się powtarza przy odpuszczeniu nacisku na kierownicę

A nie strzela Ci połączenie kierownica - mostek? Odkręć, wyczyścić, nasmaruj i sprawdź czy ustało.

Wtedy nie było by analogicznego efektu na tylnym kole. Poza tym dźwięk zdecydowanie pochodzi z kół nie z innych części roweru. Dodatkowo można go uzyskać ruszajac ręką kołem wprzód i w tył (przy zaciśniętym hamulcu) z użyciem dużej siły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...