Skocz do zawartości

[Bikemaraton] Świeradów-Zdrój 28.09.2013

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję wziąć udział w swoim pierwszym maratonie. Orientuje się ktoś jak wyglądają trasy w Świeradowie pod względem nawierzchni? Na Race Kingach przejechałbym czy lepiej zainwestować w coś wytrzymalszego? :) Macie jakieś rady dla początkujących? :D Dzięki za pomoc z góry.

Napisano

No i kończymy sezon BM w tym roku - już nie mogę się doczekać Świeradowa, bo to moje tereny :) także będę mógł co nie co powiedzieć o trasie, ale z tego co patrzyłem na poprzedni rok, to jest to bardzo łatwy technicznie maraton, praktycznie bez żadnych trudnych odcinków, szybki i dla każdego.

osobiście chcę pojechać GIGA, bo ten sezon to dla mnie tylko rok zapoznanie się z wyścigami, próbowałem już mini, mega, a teraz "u siebie" pojadę najdłuższy dystans, bo to też ostatni rok w kategorii M1, a z tego co widziałem to bardzo mało osób jeździ giga z tej kategorii, więc powinno się udać stanąć na pudle  :sorcerer:

Jeśli chodzi o opis trasy, to jeśli nic się nie zmieni z zeszłego roku to są to tylko asfalty i szutry, więc Twoje opony wystarczą w 100%. 

Jednak jeśli chodzi o trudności kondycyjne, to wyzwaniem jest pierwszy długi podjazd (asfaltowy) pod Stóg Izerski, trzeba dobrze rozłożyć siły, bo pod górę będzie dłuuugo

Napisano

@up

Jak długi jest ten podjazd pod Stóg Izerski? Jaka nawierzchnia i nachylenia?

Żeby tylko nie było mokro, bo na szybkich szutrach/asfaltach może być nieciekawie.

Napisano

ma kilka kilometrów, ile dokładnie to ciężko mi powiedzieć, ale dłuży się strasznie

najpierw jest jakiś 1-2km podjazd przez miasto do wypłaszczenia i szutru, a potem już własciwy podjazd na Stóg - pierwszy kilometr bardzo stromy, potem już w miarę OK (hmm z jakieś 5-6km)

cały podjazd jest asfaltem, więc przyczepność jest świetna i spokojnie się podjeżdża, ale można się zaskoczyć bo ciągle w górę i w górę

na koniec do mety też jedziemy tym asfaltem ale w dół - prędkości są ogromne, mozna wycisnąć ile fantazja wymyśli, ale osobiście trzymam hample bo aż tak dużo się nie zyska, a można zrobić sobie mega kontuzje przy wywrotce. Asfaltowy ostry zjazd kończy się singlem w lesie 

Napisano

Ten zjazd jest okropny, w ubiegłbym roku zjeżdżałem tam ponad 70km/h, a minęło mnie parę osób, przez tyle lat org mógłby już wymyślić nie tylko ciekawszą, ale przede wszystkim bezpieczniejszą alternatywne. Późniejszy singielek jest fajny, ale niestety bardzo krótki.

Generalnie całościowo, to nie wiem czy Zdzieszowice nie są ciekawsze, niż Świeradów.

Napisano

Ta trasa jest fajna na wycieczkę, ale na maraton faktycznie raczej podchodzi pod nudę jeśli oczekujemy technicznych odcinków. Ogólnie wyścig na kondycję, bo jest gdzie i pod co pedałować, a ten zjazd nie ma co ukrywać jest bardzo niebezpieczny, bo jest to tylko niewinny asfalt, ale wielu ponosi fantazja i przy takiej prędkości to raczej przy wywrotce - na obtarciach się nie kończy. 

Ale będzie super - ostatni wyścig z cyklu w roku, walczący o generalkę pojadą całkowicie na maxa, widoki fajne, atmosfera jak zawsze też - oby pogoda tylko dopisała :)

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. :) Widziałem dzisiaj relację z BM z Polanicy i widziałem, że dużo osób smaruje czymś nogi podczas przygotowań. Wiecie może o co chodzi i po co się to robi?

Napisano

Daje to coś? Jak na razie nigdy tego nie stosowałem i problemów nie miałem, a jeżdżę sporo :) Ale jeśli to pomaga/chroni przed kontuzją, to z chęcią zastosuję.

Daje to coś? Jak na razie nigdy tego nie stosowałem i problemów nie miałem, a jeżdżę sporo :) Ale jeśli to pomaga/chroni przed kontuzją, to z chęcią zastosuję.

Napisano

Też nie mam takiej maści, ale znajomi stosują i ogólnie to jest po to, że jak sobie nasmarują nią nogi, to po rozgrzewce i oczekiwaniu na start nie pieką ich nogi (mięśnie nie zastygają)

Napisano

Jeśli chodzi o Stóg Izerski, to podjazd ma koło 9km, a potem płasko... Jedynie można poczuć podjazd pod samolot i zaraz potem jest trochę sztywniejszy podjazd pod samolot. 

Trasa prosta i bez wielkich trudności technicznych. W zeszłym roku padało, ale nikomu to tak właściwie nie przeszkadzało. 

Ostatni zjazd tak jak koledzy pisali - niebezpieczny. I potem przy wlocie na singiel trzeba uważać, bo już na początku zsiadają i robią się korki. 

Tak jak cały sezon - lecę na GIGA. Mam dobre wspomnienia z zeszłego roku i niech tak będzie po tym też ;)

Napisano

Hej, w zeszłym roku pierwsze moje starty w maratonach (na mini) to Polanica i Świeradów. Powiem tak, z amatorską kondycją taką sobie na wycieczki, pierwszy podjazd dłuży się i dłuży. Świeradów daje dużo bardziej w kość niż Polanica. W zeszłym roku na mini odpocząłem dopiero jak zobaczyłem " 5km do mety" i wtedy to był ten asfaltowy zjazd. Koledzy mówią, że po pierwszym podjeździe jest płasko, lecz jak kondycyjnie jest się już wypalonym, to to płasko nie jest wtedy takie "płasko". Zjazdy na szutrach też wynoszą na drzewka, więc też bym uważał. Fajnie się śmiga, lecz w grupie nie zawsze ma się całą szerokość dla siebie a i technika pokonywania zakrętów i przyczepność nie jest taka sama jak na asfaltach. Z trudności technicznych na mini to jedynie przed metą była krótka sekcja kamieni i (chyba ) agrafki.

Mega i giga w tej edycji są krótsze niż zwykle, by (jak twierdzi ORG) wszyscy wyrobili się na dekoracje itp...

Ygrek jako wyjadacz na giga pewnie mocno spłycił swoją opowieść o tej pętli, bo jakoś nie wierzę, aby na dłuższej pętli były same szutry. Jak tak to chyba wspólnie z adhedem spróbuję giga.

Napisano

W zeszłym roku w Świeradowie po raz pierwszy pojechałam na mega (do tej pory tylko mini) i był to wtedy dla mnie najdłuższy wyścig w sezonie, natomiast właśnie dzięki temu przekonałam się do jeżdżenia mega :) W tym roku też jadę mega tylko tym razem liczę na to, że będzie to najłatwiejszy i zarazem najkrótszy maraton w sezonie :D

Napisano

Trasa już dostępna na stronie - bez niespodzianek czyli zmian z poprzednich lat nie ma.

Jak ktoś chce to w najbliższą niedzielę robimy objazd trasy - start godz 10 przy tym szutrowym parkingu gdzie wjeżdża się na polskie single. 

Napisano

Czyli w skrócie trasa szybkościowo-kondycyjna.

Wiecie może, czy w terenie może pojawić się jakieś błotko lub śliskie kamienie na mega?

Ogólnie te szutry sa takie ze większość wody wsiąka. Na drodze do Orlego często są kałuże, ale raz ze można je omijać, a dwa ze nie ma tam takiego błota jak na błotnistych maratonach - inny teren.

Końcówka może być jedynie trudniejsza, bo jest to singiel w lesie i sporo osób z końca tam prowadzi. Zobacz sobie filmiki na YT

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Napisano

Hej, mam jeszcze pytanie z typu "gupich", nie bijcie więc ;) . Na przodzie mam cały sezon NN 2,25 i czy na trasy Świeradowskie to nie przegięcie. Mam do dyspozycji jeszcze Rocket Rona 2,0. Nie wiem czy nie zmienić, by mieć lepszą przyczepność na szutrach. Nie mam kompletnie doświadczenia z doborem opon. Z Bielawy czy Głuszycy pamiętam, że na szybkich szutrach w zakrętach musiałem się pilnować bo przód nie trzymał za bardzo.

Napisano

Na Świeradów wolałbym Rocket Rona. Nawet jak na szybkim szutrze musisz się pilnować i pojechać minimalnie wolniej to nadrobisz to na prostych i podjazdach. Rocket Rona masz pewnie też lżejszego od NN.

Napisano

Ja juz długo jezdze na NN w wersji EVO i sa to raczej lekkie opony i dobrze trzymają w takim terenie

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Napisano

Ale strasznie będą mulić... np. na pierwszym 9km asfaltowo-szutrowym podjeździe. 

W zeszłym roku jechałem na Race Kingach, bardzo mocno napompowanych i nigdzie mi przyczepności nie brakowało... Oprócz jednego zjazdu z Samolotu, gdzie jest głębszy szuter. 

Napisano

dobre robię eksperyment Przez tydzień się przyuczę do tego kapcia)i wieczorkiem na przód wrzucam RoRo. Czy kierunkowość na przodzie ma znaczenie? Tzn. czy zakładać na odwrót niż producent zaleca, czy zgodnie z kierunkiem na oponie?

Napisano

Ale strasznie będą mulić... np. na pierwszym 9km asfaltowo-szutrowym podjeździe. 

W zeszłym roku jechałem na Race Kingach, bardzo mocno napompowanych i nigdzie mi przyczepności nie brakowało... Oprócz jednego zjazdu z Samolotu, gdzie jest głębszy szuter. 

to dzięki za poradę, bo mam też komplet RoRo więc założę je :)

odnośnie pytania darecky'ego to chyba je zakłada się zgodnie z kierunkiem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...