Skocz do zawartości

[przerzutka] SHIMANO DEORE 2014 RD-M610SGS - problem z regulacją

Spascmar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Rozsypała mi się stara przerzutka i kupiłem nowa tak jak w opisie i foto. Wybrałem Deore bo pozostały osprzęt tez mam tej klasy.

I prawdopodobnie "dałem ciała", bo nie mogę jej prawidłowo wyregulować. Przerzutka która kupiłem jest 10cio rzędowa a ja mam kasetę na 8 rzędów. W zależności od tego jak ustawie linkę to przerzutka gubi mi dwa skarjne biegi czy to najwyższe czy to najniższe. Czyli o dziwo łapie 6 biegów. Słabo też radzi sobie ze środkowymi biegami. Wszystkie śrubki regulacyjne w skrajnych położeniach miały jeszcze luz. Wychodzi na to ze przerzutka nie pasuje do manetki (tez shimano 8 rzędów).

Nie wziąłem pod uwagę, że 10 rzędowa przerzutka nie ogarnie 8 rzędów. Czy to prawda? Bo być może to ja coś źle robię? Chociaż to nie pierwsza przerzutka w moim rowerze.

Wcześniej miałem jakiegoś Altusa i chodził jak marzenie aż się rozsypał :laugh: a biegi zmieniały się jak w F1 - w mgnieniu oka  :laugh:  .

Cały osprzęt mam nowy: korba, kaseta, łańcuch i manetki - all shimano.

8bdde36229.jpg

Napisano

Jedyne co możesz zrobić sensownego to sprzedać i założyć coś kompatybilnego. A jak ta bardzo Ci się podoba to dokup resztę kompatybilnych komponentów- kasetę, łańcuch, manetkę. Innej opcji nie ma.

• Mod Team
Napisano

Jak chcesz 8 rzędów nakarmić nie kupuj niczego z 2014 ani 2013 roku. No chyba ze jesteś magik i sobie przerobisz manetki heh  :P

• Mod Team
Napisano

Tak 9 jest kompatybilne wstecz, 10 tylko shimano i tylko szosowe :P Tylko wiesz ze manetki tez muszą być takie jak kaseta :P

możesz kupić:

- alivio MC20, 410, 430

- deore 510, 530, 591 i 592

- Deore LX 560, 570, 580, nowe trekingowe t661 i t670

- SLX 662

- XT 739, 750, 760, 771, 772 a także trekingowe t780

XTRy chyba ci nie potrzebne :P te wymienione będą kompatybilne.

Napisano

Tak 9 jest kompatybilne wstecz,

To nie jest tak, że 6,7,8 jest kompatybilne, a 9 czasami, ale mogą być problemy z regulacją na skrajnych przełożeniach, a 10 to kompatybilne tylko ze sobą?

Napisano

To nie jest tak, że 6,7,8 jest kompatybilne, a 9 czasami, ale mogą być problemy z regulacją na skrajnych przełożeniach, a 10 to kompatybilne tylko ze sobą?

Tak będą problemy z regulacją jeśli regulujący nie potrafi posługiwać się śrubokrętem  :thumbsup:

Napisano

Dzięki Panowie za przykłady przerzutek itp.

Która z wyżej wymienionych przerzutek wytrzyma na dłużej szybka jazdę w terenie? Zdarza mi się jechać ponad 40km/h po bruku i leśnych ścieżkach. 

Napisano

Przerzutkę kupiłem na Allegro. Ten sam sprzedawca ma "pasującą" Deore XT ale z krótkim wózkiem.  Co daje, zabiera mi ten krótki wózek?

• Mod Team
Napisano

Co daje ? a no łańcucha nam daje lub zabiera :D 

A poważnie, to zależy od twojego napędu czyli jego pojemności, jeżeli masz korbę np 42/32/22 i kasetę 11-28 albo 11-32, spokojnie można brać średni wózek w innych wypadkach długi. No chyba ze masz tylko 2 rzędową korbe to spokojnie średni bez namysłu albo nawet i krótki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...