Bartek3033 Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Siema, mam pytanie jak to jest z tymi adapterami, mam 2x tarcze 160mm, niestety miałem w komplecie tylko jeden adapter, wiec poleciałem do sklepu kupić drugi, z prośbą że na 160mm. Tymczasem po otwarciu w domu, pisze mi dumnie info, że adapter pasuję pod 160 przód/ 140 tył. więc jak to jest, na tył muszą być inne i ten się nie nadaje, czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Adapter przedni na tarczę 160 mm pasuje na tył do tarczy 140 mm Musisz kupić adapter na tył na tarczę 160 mm, ot cała filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Grrr myślicie że uzna reklamację, jak już adapter rozpakowany? W końcu sam mi zły produkt wcisnął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 witam Są dwa typy mocowań adapterów do ramy: 1. IS - (international standard) - śruby wkręcane są prostopadle w stosunku do płaszczyzny koła (patrz niebieskie śruby) http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/7096-adapter-is-pm-tyl/ 2. PM - (post mount) - śruby wkręcane są równolegle do płaszczyzny koła http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/7095-adapter-pm-pm-przod/ I takie mocowania są spotykane obecnie zarówno z przodu jak i z tyłu. Natomiast większość zacisków hamulców posiada już mocowanie PM. Stąd przy dobieraniu adapteru podaje się dwa skróty (np adapter na przód IS-PM, PM-PM itp) Co do rozmiaru tarczy to jeżeli masz mocowanie w ramie typu PM to jest ono już wykonane pod jeden konkretny rozmiar tarczy tak, żeby nie montować już adaptera. Zwykle jest to rozmiar 160mm. Pod pozostałe rozmiary tarcz trzeba wtedy dobrać adapter. Jest jeszcze taka zależność przy mocowaniach w ramach typu PM, że przód różni się o jeden rozmiar z tyłem tzn: adapter pasujący na przód pod tarczę 180mm będzie pasował na tyle z tarczą 160mm i analogicznie przód 160- tył 140mm, przód 203mm - tył 180mm. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Hmm, może po prostu zamień go na adapter tylny Potrzebujesz dokładnie taki: http://allegro.pl/shimano-adapter-160mm-tyl-pm-is-przod-180mm-i3546180399.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Grrr myślicie że uzna reklamację, jak już adapter rozpakowany? W końcu sam mi zły produkt wcisnął. To czy reklamację uzna zależy między innymi od tego jak precyzyjną informację otrzymał od Ciebie co do Twoich potrzeb. Wg mnie to czy produkt jest rozpakowany czy nie nie powinno mieć znaczenia - jeśli sprzedawca jest ludzkim czlowiekiem. Poza tym rozpakowany adapter to nie jest otwarty jogurt i można go sprzedać jako nowy i nieużywany bo użycie przecież po nim widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Hmm jak to było, zapytałem czy mają adaptery, i jak to się dobiera. mówi że to zalezy od tarcz i zacisku.no to mu mówię że mam avidy takie i takie, tarcze 160. A on na to, że to w takim razie będa klasyczne adapterki pod 160tkę i przyniosł mi go z zaplecza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A powiedziałeś sprzedawcy że potrzebujesz adapter do tylnego hamulca? Na upartego może twierdzić że go nie poinformowałeś o tym, z kolei na podobnie upartego można powiedzieć że jako fachowiec powinien o to zapytać Wg mnie adapter powinien Ci wymienić, tak nakazuje ludzkie podejście do klienta, choćby z tego powodu że sprzedawca powinien być w tym względzie mądrzejszy od "zielonego" nabywcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Z tego co pamiętam, nie zapytał który potrzebuję, tylko czy chcę jeden czy dwa. (wobec tego nawet mi do głowy nie przyszło, że mogą być różne na przód i tył) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Adaptery które są w Twoim rowerze (oba) to popularne gadżety więc wg mnie zamiana nie powinna stanowić problemu - oba sprzedawca powinien mieć w sklepie. Cena też nie powinna być różna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Nic nie stracisz, jak pójdziesz i pogadasz ze sprzedawcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.