Deter Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Mam korbę na kwadrat 26-36-48, przerzutkę przednią Shimano M191. Z tyłu kaseta 11-28. Koła 28-calowe. Moim celem jest uzyskanie lżejszych biegów przy małym nakładzie finansowym - przyznam, że brakuje trochę miękkich przełożeń. Po wielu analizach doszedłem do wniosku, że najtańszą i najefektywniejszą modernizacją będzie zastąpienie młynka w korbie na 22-zębny. Wówczas miałbym 22-36 bo 48 nie używam - tak superhiperszybki nie jestem a dokręcanie z górek mnie nie kręci. Może ktoś chce kupić ten blat? Stąd moje pytanie - jaki wybrać, no i czy zmiana z 26-36-48 na 22-36 wymusi jakąś zmianę ustawienia przerzutki lub długości łańcucha? No i najważniejsze pytanie - jaki młynek kupić? Tutaj nawet takie ceny kuszą i nęcą http://allegro.pl/zebatka-22z-alivio-tarcza-22t-fc-m410-protektor-i3533420439.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Pytanie podstawowe brzmi czy Twoją korbę da się w ogóle rozkręcić. Może się okazać, że jest nitowana i wtedy pojedynczej zębatki nie wymienisz. Jaki model korby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Pewnie też m191 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 podaje model przerzutki a nie korby a jeśli korba to też M191 to czeka Cię wymiana całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Pytanie podstawowe brzmi czy Twoją korbę da się w ogóle rozkręcić. Może się okazać, że jest nitowana i wtedy pojedynczej zębatki nie wymienisz. Jaki model korby? Z tym rowerem jest dość zabawna historia. Proszę się nie śmiać - ale ja do końca sam nie wiem jaką mam korbę. Jest to Kellys Neos red 2010, nie mogę znaleźć w Internecie specyfikacji do niego, a jeśli jakieś są to nie do modelu z 2010 roku. W sieci znalazłem jednak fotkę identycznego modelu roweru, na którym wyraźnie widać korbę. http://img13.tablica.pl/images_tablicapl/80757413_7_644x461_kellys-neos-red-2012-.jpg http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/80757413_5_644x461_kellys-neos-red-2012-slaskie.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Wymień kasetę czy wolnobieg. Nie wiem co tam masz na taki z większą rozpietoscią. 11-32/11-34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Września 2013 W sieci znalazłem jednak fotkę identycznego modelu roweru, na którym wyraźnie widać korbę. Tak ale piszesz o przerzutce m191 a tam deore m531 ... coś nieścisłości ... taka korba to chyba M361, rozbieralna ... a ty najlepiej zrobisz jak pójdziesz i zobaczysz czy masz nity czy śrubki na zębatkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 14 Września 2013 Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Jest rozbieralna, widać na drugim zdjęciu. Możesz śmiało kupować 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Tak ale piszesz o przerzutce m191 a tam deore m531 ... coś nieścisłości ... taka korba to chyba M361, rozbieralna ... a ty najlepiej zrobisz jak pójdziesz i zobaczysz czy masz nity czy śrubki na zębatkach. To jest właśnie problem, że nie mogę znaleźć opisu do Kellysa Neos z 2010 roku. Korba jest rozbieralna - bez obaw Nie wiem natomiast tego, jaki młynek kupić i czy przerzutka to bez problemu bez zmiany jej wysokości obsłuży. Synergy. Kaseta kosztuje o wiele więcej niż młynek do korby. Myślałem o kasecie 12-36 ale nie wiem czy przerzutka to bez problemu obsłuży. Co prawda jest SGS, ale to jednak 36z. 11/34 pewnie bez żadnego problemu mogę zamontować, ale jak pisałem - kaseta jest o wiele droższa od młynka. Dlatego moja prośba głównie nakierowana jest na doradzenie jaki młynek kupić i czy dla przerzutki nie będzie różnicy pomiędzy 26, a 22 z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.