Skocz do zawartości

[korba] Wymiana młynka - na jaki?

Deter

Rekomendowane odpowiedzi

Mam korbę na kwadrat 26-36-48, przerzutkę przednią Shimano M191.

Z tyłu kaseta 11-28. Koła 28-calowe.

Moim celem jest uzyskanie lżejszych biegów przy małym nakładzie finansowym - przyznam, że brakuje trochę miękkich przełożeń. Po wielu analizach doszedłem do wniosku, że najtańszą i najefektywniejszą modernizacją będzie zastąpienie młynka w korbie na 22-zębny. Wówczas miałbym 22-36 bo 48 nie używam - tak superhiperszybki nie jestem a dokręcanie z górek mnie nie kręci. Może ktoś chce kupić ten blat? :icon_cool:

Stąd moje pytanie - jaki wybrać, no i czy zmiana z 26-36-48 na 22-36 wymusi jakąś zmianę ustawienia przerzutki lub długości łańcucha? No i najważniejsze pytanie - jaki młynek kupić?

Tutaj nawet takie ceny kuszą i nęcą :icon_exclaim:http://allegro.pl/zebatka-22z-alivio-tarcza-22t-fc-m410-protektor-i3533420439.html

Pytanie podstawowe brzmi czy Twoją korbę da się w ogóle rozkręcić. Może się okazać, że jest nitowana i wtedy pojedynczej zębatki nie wymienisz. Jaki model korby?

Z tym rowerem jest dość zabawna historia. Proszę się nie śmiać - ale ja do końca sam nie wiem jaką mam korbę. Jest to Kellys Neos red 2010, nie mogę znaleźć w Internecie specyfikacji do niego, a jeśli jakieś są to nie do modelu z 2010 roku. W sieci znalazłem jednak fotkę identycznego modelu roweru, na którym wyraźnie widać korbę.

http://img13.tablica.pl/images_tablicapl/80757413_7_644x461_kellys-neos-red-2012-.jpg

http://img15.tablica.pl/images_tablicapl/80757413_5_644x461_kellys-neos-red-2012-slaskie.jpg

• Mod Team

W sieci znalazłem jednak fotkę identycznego modelu roweru, na którym wyraźnie widać korbę.

Tak ale piszesz o przerzutce m191 a tam deore m531 ... coś nieścisłości ... taka korba to chyba M361, rozbieralna ... a ty najlepiej zrobisz jak pójdziesz i zobaczysz czy masz nity czy śrubki na zębatkach.

Tak ale piszesz o przerzutce m191 a tam deore m531 ... coś nieścisłości ... taka korba to chyba M361, rozbieralna ... a ty najlepiej zrobisz jak pójdziesz i zobaczysz czy masz nity czy śrubki na zębatkach.

To jest właśnie problem, że nie mogę znaleźć opisu do Kellysa Neos z 2010 roku. :wallbash:

Korba jest rozbieralna - bez obaw :thumbsup:

Nie wiem natomiast tego, jaki młynek kupić i czy przerzutka to bez problemu bez zmiany jej wysokości obsłuży.

Synergy.

Kaseta kosztuje o wiele więcej niż młynek do korby. Myślałem o kasecie 12-36 ale nie wiem czy przerzutka to bez problemu obsłuży. Co prawda jest SGS, ale to jednak 36z. 11/34 pewnie bez żadnego problemu mogę zamontować, ale jak pisałem - kaseta jest o wiele droższa od młynka.

Dlatego moja prośba głównie nakierowana jest na doradzenie jaki młynek kupić i czy dla przerzutki nie będzie różnicy pomiędzy 26, a 22 z.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...