Skocz do zawartości

Miarki łańucha - wiarygodność

tomoman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Obecnie mam założony łańcuch Alivio cn-hg40, napęd 8-rzędowy - na dwóch rowerach. Nabite 800 km (oba). Tradycyjnie, raz na miesiąc biorę miarkę bikehand i bum, pierwsza przedziałka i spada do końca, sprawdzam drugą stronę i na jednym rowerze to samo. 2 tygodnie wcześniej byłem na Singltreku i fakt, rowery były tam mocno katowane, podjazdy były momentami dosyć ciężkie, ale myślę sobie, że przecież niemożliwe - 800km? pewnie bikehand to słaba miarka. Tym bardziej, że normalnie jeżdżę po nizinach, zero gór. No to kupuję miarkę rohloffa bo akurat trafiam na miłą promocję - i to samo. Dlaczego? Łańcuchy regularnie czyszczone, smarowane czerwonym Finish Line, zero skrzypienia, rowery ciche jak ninja. W ciągu tych 800km tylko raz rozkute. Aha, kaseta na poprzednim łańcuchu zrobiła 1500km, zmieniłem wtedy na nowe, bo też miarka pokazała, że rozciągnięte, łańcuch się przyjął, więc chyba za szybko to zużycie? 

To jest tak słaby łańcuch, czy miarki są beznadziejne, a może coś jeszcze innego?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...