Skocz do zawartości

[opony] geax saguaro jak ustawić?

Quonirath

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

prosto i zwięźle :

przód -speed, opona sterująca rowerem powinna być ustawiona w strzałke patrząc od góry, daje to odpowienie ułożenie klocków w czasie skrętu jak i lepsze trzymanie boczne od traction

tył - co komu pasuje

traction gdy jest błoto, dobrze napędza,potrafi uciec w bok na błocie , zauważalanie większy opór niż speed

speed na suche i gdy liczy sie czas, gorzej na podjazdach, ale opór toczenia mniejszy, suma sumarum, szybciej przejedziesz odcinek na speed, nie ucieka w błocie w bok.mniejsze zużycie 

Napisano

ja tez przetestowalem kilkanascie kompletow opon i saguaro top1.

najlepiej wypada wersja 2.2 tnt. minusem jest to ze ciezko na obrecz naciagnac. Troszke mydla lyzka i idzie.

Napisano

ja aktualnie mam opony 2.1 w hexagonie x5 i niewiem czy 2.2 nietarły by o rame a z tych trzech co wymieniłem to któtóre najlepsze na asfalt? na asfalt chyba 2.0 lepsze od 2.2?

Napisano

A ile masz luzu miedzy oponą a ramą? Wydaje mi się że różnica w oporach toczenia miedzy tymi trzema oponami jest bardzo niewielka ale za to jeśli chodzi o wytrzymałość to zdecydowanie wygrywa saguaro.

Napisano

Kwestia tego czy kolega xDRedi potrzebuje saguaro .

Napisz jak i w jakich warunkach oraz ile jeździsz np 40% teren 60% asfalt

2.2 spokojnie wejdzie , gdy jeszcze mialem hexagona to spokojnie wchodziły tam szersze opony niż saguaro

Napisano

Być może ja źle rozumuję, ale od zawsze jeżdżę na ustawieniu traction-tył, speed-przód. Rozumuję w ten sposób kierując się wyglądem "jodełki" bieżnika.

1.Tył ustawiony na traction nie będzie zrywał przyczepności na podjazdach i mokrym (w sensie - koło nie będzie buksować, a przynajmniej znacznie później niż na ustawieniu odwrotnym).

2.Z kolei bieżnik przedniej opony ustawionej na "speed" będzie mieć maksymalną przyczepność (stawiać maksymalny opór)  w momencie hamowania, a że przód to 70% siły hamowania w rowerze, to takie ustawienie skraca drogę hamowania i zmniejsza prawdopodobieństwo zablokowania przedniego koła i poślizgu przodu w trakcie hamowania.

Nie sądzę żeby miało to negatywny wpływ na przyczepność boczną opon, w każdym razie jeżdżąc z takim ustawieniem nie doświadczam niestabilności przodu.

Dodać trzeba, że bardzo ważnym czynnikiem jest balans ciałem i jeśli mamy tendencję do niedociążania któregoś koła w zależności od warunków (np ktoś za bardzo schodzi do tyłu na zjazdach, albo za bardzo leży na kierownicy na podjazdach) to żadne ustawienie nie uratuje nas przed zerwaniem przyczepności.

Napisano

Przy takiej przewadze asfaltu na pewno nie brałbym Saguaro, bo to mija się z celem - będzie Cie tylko spowalniać. Race Kingi dobry wybór, jak będziesz chciał właśnie też wjechać czasami w teren. Osobiście z tych "asfaltowych" miałem Smart Samy i faktycznie na płaskim są bardzo wygodne i lekko się toczą, ale tylko tam :)

Obecnie mam Saguaro na tyle i jestem póki co bardzo zadowolony. Na luźnych kamieniach i nawet na błocie trzymają się super, czuć pewność w czasie jazdy. Wczoraj miałem na Traction z tyłu w Polanicy i jechało się w nich bardzo dobrze (a warunki były raczej ciężkie)

Napisano

Ewentualnie Smart Sama... Będzie gorszy w trudniejszym terenie od Saguaro, ale na asfalcie prawie jak semi slick... No i ta żywotność - mojemu Samowi prawdopodobnie pod koniec września stuknie 20 tys. km... A liczę na kolejne dziesięć tysiaków :-)

Napisano

Oj tak - żywotność Smart Sama robi wrażenie, ale nie ma co się dziwić, skoro ona tak słabo trzyma się nawierzchni :) przez to się tak nie ściera 

ale jeśli chodzi o asfalt to Smart Sam dobry wybór, niska cena, długa żywotność

Napisano

Co to znaczy semi slick??

I co sądzicie allegro.pl/opona-rowerowa-cst-26x1-90-c-1218-traveller-i3471358210.html?source=mlt czy na takie firmy to szkoda się zapatrywać.

Na moich oryginalnych oponach od hexagon x5 niepojade ponad 60km/h strasznie piszczą(Nawet jak jade z 20km/h).I dlatego szukam coś zmniejszym oporem.

Continental Race King. są doś dobre ale czy przy takich prędkościach to niewiem czy by nie huczał.

Napisano

Niedawno przeskoczyłem z kompletu Schwalbe Rapid Rob 2.25 na zwijane Sugaro 2.2. 

Najpierw wymieniłem oponę z przodu, a kilka dni temu z tyłu. Tak więc obecnie mam kompecik z Geaxa. Z kompletem jeszcze nie jeździłem, bo ciągle pada.

Natomiast wrażenia z jazdy z Sugaro z przodu ustawionym na Speed są na razie mieszane.

Wydaje mi się, że opona nie jedzie tak przyklejona jak Rapid Rob. Mam wrażenie jakby przód chciał gdzieś uciec na bok. Coś czego nie uświadczyłem w przypadku opon Schwalbe. 

Nie testowałem jak to wygląda na ustawieniu Traction.

Na tył również założyłem stroną Speed, bo teren to u mnie jakiś 20-25% pokonanych kilometrów. Ktoś powie, że do takiego jeżdżenia to slicki kupować lub coś węższego. No cóż ja w Beskidy Śląskie dojeżdżam nie z rowerem na dachu tylko o własnych siłach z rowerem pod tyłkiem i w taki sam sposób wracam. Takie wycieczki całodniowe po 100 kilka kilometrów :)

Za tydzień będę testował przy wypadzie na Błatnią.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...