STF Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Witam, Zastanawiam się nad zakupem amortyzatora do 300zł. Posiadam rower hexagon v4 z 2011 roku. Standardowo był tam suntour XCT v3 któego postanowiłęm zmienić. I tutaj mam 3 typy lecz kompletnie nie mam pojęcia co wybrać. Chyba, że użytkownicy forum podrzucą mi inny pomysł. Amortyzator powiedzmy, że ma mi posłużyć przez jakiśczas (powiedzmy rok) lecz potrzebny jest na "już" bo nie mam na czym jeździć. W przyszłości pewnie bedzię zmiana na coś lepszego powietrznego. Moja waga to niecałę 70kg 1. xcr 2010 http://allegro.pl/a-xcr-lo-srebrny-pod-tarcze-olej-sprezyna-ahed-i3523023874.html 2. xcr 2013 http://allegro.pl/amortyzator-suntour-xcr-lo-100mm-czarny-2013-bez-p-i3495386055.html 3. Dart 3 http://www.bikeatelier.pl/ramy-widelce/amortyzatory/amortyzator-rock-shox-dart-3-manetka-poploc
Eastern Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 1. Jest to wersja bodajże sprzed 2010 roku (miałem taką już w 2009). Użytkowałem 2,5 roku - bujało (nie mylić z amortyzacją), nic poza tym. Czarna anoda zeszła z goleni po dwóch miesiącach użytkowania, pozostały tylko srebrzysto-czarne przetarcia. Blokada skoku zaczęła stukać. Luzy po roku konkretne, potem się przyzwyczaiłem. 2. Byłem wczoraj w Sparrow-bike'u, widziałem te wersje, stoi ich tam mnóstwo. Bardzo ładnie wyglądają, szczególnie białe. Jak jednak jest z pracą, jakością, wytrzymałością na dłuższą metę - tego nie wiem. Lepiej jak wypowie się jakiś obecny użytkownik owego widła. 3. Miałem przez 3dni wraz z nowym rowerem, wersję 120mm. O dziwo, amortyzowało to bardzo fajnie, pracowało płynnie (przynajmniej na dwóch przebytych przeze mnie wycieczkach). Do XCRa porównać nie można. Sprzedałem z tego powodu, iż potrzebowałem czegoś z większą średnicą goleni niż 28mm. Osobiście tak czy siak wybrałbym darta spośród tych trzech kandydatów. Za Rock Shox'em zaryzykujmy stwierdzenie, że stoi jakość. Poza tym bardzo fajna kolorystyka tego widełka. Pamiętaj jednak także o tym, że żaden z podanych przez Ciebie typów nie ma możliwości zamontowania hamulców typu v-brake. Tylko tarcze.
STF Napisano 13 Września 2013 Autor Napisano 13 Września 2013 Także pozostaje wybór miedzy xcr'em 2013, a dartem 3. Co do pierwszego amora to informacje, że jest z roku 2010 uzyskałem od sprzedawcy. W Darcie słyszałem natomiast, że standardowa sprężyna jest dość twarda jak na rowerzystę który waży niecałe 70kg i polecana jest zmiana na miękką. Tylko ile jest w tym prawdy ? Pamiętaj jednak także o tym, że żaden z podanych przez Ciebie typów nie ma możliwości zamontowania hamulców typu v-brake. Tylko tarcze. Tak wiem jestem użytkownikiem tarczówek. Dodam jeszcze, że potrzebuje amortyzatora do jazdy w terenie (leśnie, polne ścieżki. Asfaltu i chodnika staram się unikać.)
michalMtBXcT Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Bierz darta i się nawet nie zastanawiaj.Za taką cenę się opłaca.A Xc-era nawet nie ma co porównywać do darta .
STF Napisano 13 Września 2013 Autor Napisano 13 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi. Dart kupiony. Temat do zamkniecia i kosza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.