Skocz do zawartości

[Amortyzator] Czuły, do jazdy MTB max 800zł

Pymyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję amortyzatora dobrze wybierającego nawet mniejsze nierówności w cenie do 850zł.

Pod rower MTB, 26 cali, bez pivotów, oś 9mm, sterówka 1 1/8 cala na całej długości

Może być używka. Poczytałem trochę na necie i poszperałem na allegro i wychodzi na to, że jednym z kandydatów może być Reba. Z tego co zauważyłem do 650zł z reguły są to starsze modele, często po przejściach.

Wpadł mi w oko jeden egzemplarz: http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-super-stan-i3536760275.html

Na zdjęciach wygląda bardzo dobrze, komentarze sprzedającego świadczą o tym, że jest to dość solidny człowiek więc kłamać nie powinien, lecz cena wydaje mi się trochę wygórowana. Co o tym sądzicie ?

Jeżeli ktoś ma jakieś inne propozycje to z chęcią wysłucham.

Napisano

trochę krótka sterówka sprawdż czy na pewno ci będzie pasować ale poza tym amorek wydaje sie w porządku. Na lagach nie widac rys a to chyba najważniejsze

Napisano

Sam śmigam na Rebie i uważam że jest to jeden z lepszych amortyzatorów, można ustawić go bardzo precyzyjnie pod swoje wymagania. Obsługa serwisowa jest prosta i przyjemna (dla mnie) a amortyzator odpłaca się w terenie. W swoim modelu nie zauważyłem żeby miał jakieś wady.  

Napisano

trochę krótka sterówka sprawdż czy na pewno ci będzie pasować ale poza tym amorek wydaje sie w porządku. Na lagach nie widac rys a to chyba najważniejsze

Według moich pomiarów sterówka wejdzie na 2.5cm w mostek. Wysokość mostka to 4cm. Czy te 2.5cm to nie za mało ?

• Mod Team
Napisano

Jak masz mostek na 2 śruby to na upartego może być, jak na 1 to za mało. Cena jest atrakcyjna jednak ewentualne przystosowanie ramy by to załozyć pochłonie pewną kwotę. Można wymienić stery jak sie da albo taniej kupić przedłużacz rury sterowej. Jak by kto pytał ja tak jeździłem i to ustrojstwem własnej roboty  ;)

Napisano

Zdecydowałem się na Rebę, zostanie wysłana w poniedziałek, 800zł z przesyłką. Jest z lipca 2011 roku, a jej przebieg to 700km. Czyli krótko mówiąć prawie nówka.

• Mod Team
Napisano

Na dzień dobry polecam zdjąć spodnie i zajrzeć pod bieliznę ... heh czyli golenie w dół, sprawdzić stan oleju, ewentualne braki uzupełnić, wyczyścić uszczelki kurzowe, solidnie wykąpać gąbki w oleju starannie jak piękną damę poskładać ;)

Do tłumika nie zaglądać bez potrzeby, jest hermetyczny i póki nie cieknie z niego a tłumienia działają, nie ma potrzeby tam zaglądać. Podobnież z komorami powietrznymi, jak nie traci powietrza w przeciągu miesiąca też bym do nich nie zaglądał na razie.

Napisano

@Puklus

"Przed sezonem miał zrobiony profesjonalny serwis w Harfie we Wrocławiu, od tego czasu przejechał 200km". Myślisz, że to konieczne ? Jeżeli nie ma wycieków to czy stan oleju może jakkolwiek spadać ? Będę musiał jeszcze na youtubie pooglądać jak się Rebę serwisuje bo nic innego prócz Epicona nie rozbierałem.

Jeszcze zastanawia mnie jedna rzecz. Jak ma się sprawa z hamulcem tarczowym w mocowaniach Post Mount ? W Epiconie mam adapter na 180mm. W PM powinny byc jakieś podkładki ?

• Mod Team
Napisano

wycieknie jakis olej?

Jeżlei zrobisz to śrubami w dół czyli sterówką w góre, to powinno wycieknąć po ok 20ml z każdej goleni. Jak odwrotnie to nie wycieknie nic póki nie zdejmiesz goleni całkiem. 

W PDFie do reby z 2011r piszą aby do obu goleni wlać po 5ml oleju 5w. Olej może być inny ale 5ml to chyba mało. W każdym bądź razie, oleju ma być tyle by dało sie golenie dosunąć do korony. 

Panie Pymyn, cóż przegląd niby miał a kto robił ... ja kupiłem widelec który tez był po przeglądzie, mało tego miał na liczniku ledwo 50km i był suchy w środku, jakoś tak za bardzo ... zdjęcie golenie to żadne wyzwanie i zalecałbym jednak to zrobić.

Napisano

Co do adaptera. Byłem w 5 sklepach i nigdzie nie było. Jeden facet mi powiedział, że może być tak, że nie będzie pasował. Czy to możliwe i muszę kupic adapter PM-PM dedykowany do Rock shoxa/Reby ? Będę zmuszony kupić na allegro i myślałem, że mogę brać pierwszy lepszy. Ktoś coś wie na ten temat ???

• Mod Team
Napisano

Nie, jedyna nieścisłość jest w przypadku avida bo on miał tarcze 185 i do niego bodajże trzeba odpowiedni adapter do reszty hamulców kupujesz zwykły PM-PM na 180 czy 203 jaki chcesz i ma pasować.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli miałeś wcześniej widelec na IS to musisz tylko kupić adapter PM-PM 180, nie pamiętam czy przy PM jest różnica przód czy tył ale zamawiaj przedni jak by co, bo przy IS była różnica jednego rozmiaru miedzy przodem a tyłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...