zyzio73 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Witajcie. Mam następujące pytanie - otóż właśnie przesiadlem sie z roweru Mtb na mieszczucha i teraz wyjezdzajac na asfalt mam wrażenie ze rower lekko "myszkuje" przy większych prędkościach tak jakby przód byl lekko niestabilny. Czy to może byc wrażenie spowodowane weższymi oponami i amorkiem z przodu czy tez warto coś posprawdzac? Czy w rowerach bywają problemy z łożyskami w główce ramy jak w motocyklach czy raczej nie?
mklos1 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Jeżeli nie ma luzów, to nie ma żadnych problemów. Rowery trekingowe prowadzą się nieco inaczej. Sprawdź luzy na kołach i czy są proste. Jeżeli są - cóż. Przyzwyczaisz się.
spyker34 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Sam mam trekinga . Także je się trochę inaczej prowadzi. Na wakacjach jak byłem jeździłem górskim, także po powrocie wsiadłem na mojego to nie wiedziałem jak się jeździ . Także kwestia przyzwyczajenia się
Root Admin Mieciu Napisano 11 Września 2013 Root Admin Napisano 11 Września 2013 to sprawdź sobie jeszcze ciśnienie w kołach...
panmarcepan Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Sam mam mieszczucha, trekinga i przełaja. Na mieszczuchu, gdzie siedzę zupełnie prosto środek ciężkości jest przesunięty na tylne koło, więc przód jest o wiele mniej stabilny. Np bez trzymanki na nim nie pojadę zupełnie. Do tego grube koła bez bieżnika sprawiają, że czuję na nim jakby lekko pływał na boki. Ot trzeba się przyzwyczaić ale sprawdź na pewno czy nie masz luzów
martinco Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Np bez trzymanki na nim nie pojadę zupełnie. Dziwne... jakos jeszcze nie spotkałem sie aby jakims rowerem nie dało sie jechac bez trzymanki - jesli oczywiście rower jest sprawny i prosty. Drugi "trudny" przypadek to przednie sakwy - jazdy bez trzymanki z bagażem nie udało mi sie opanować. Generalnie: podczas jazdy bez trzymania roweru można łatwo wykryć problemy z ramą - czy np nie jest krzywa. Jeden z rowerów (mieszczuch) mam taki. Zawsze proponuję flaszkę, jak ktoś na nim się przejedzie 30 metrów bez trzymanki. Ja po długich treningach nauczyłem sie :-) Także moja rada - sprawdź czy rama jest prosta, czy koła są prosto wsadzone w widełki - i nie tylko przednie, ale tez tylne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.