Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Witam 3 lata temu kupiłem rower. Wiem że tylko wygląda fajnie a części są do d*py ale gdy go kupowałem nie miałem pojęcia o tym jakie części rowerowe są dobre. Teraz sam nwm czy nadaje się on do dh czy freeride. Mam ograniczony budżet, powiedzmy 500zł. Lepiej zainwestować w nową ramę (raczej hard bo w tej cenie full dobrej chyba nie kupie) a części zostawić i wymieniać powoli? Czy lepiej zrobić odwrotnie czyli zostawić rame a wymieniać części? Z góry dzięki za odp. (nie bardzo wiedziałem co wpisać w klamrze więc sory jak źle wpisałem) To ten rower, części są wypisane bikeka-talog.pl/2009/ro-wery/738/Cr-oss.Enduro/ Sory za utrudnienia ale link trzeba skopiować i usunąć wszystkie pauzy
rybciasum Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Tym rowerem bałbym się jeździć po krawężnikach bo pod moją mega dużą wagą (60kg) nałapałby luzów
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Długo na nim jeżdże i waże 55kg i nie ma luzów odziwo. A mógłbyś się odniść do pytania?
mike24 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 moim zdaniem z tym szpejem nie da się zrobić nic... to sprzęt na dojazdy do sklepu po płaskim i tyle peace
chrisu8381 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Ani nie zostawiaj ramy ani nie wymieniaj części... wg mnie nic z tym nie zrobisz.
MTBowiec97 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Dokładnie tak jak koledzy wyżej napisali. Sprzedaj ten i zbieraj kasę na coś lepszego.
Marcint96 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Dokładnie jak piszą poprzednicy, powyżej jakiegoś wieku, marketowiec nie będzie działał. Ja rowerem od komunii jeździłem 4 lata, bez żadnych napraw... A w piątym roku, gdy bardzo urosłem i nabrałem wagi, rower stał się udręką i niczym co by zasługiwało na takie miano. Sprzęt do DH jest drogi, i ciężko go utrzymać, wymaga częstych serwisów jeśli używasz rzeczywiście w DH/FR Ten rower najlepiej wyrzuć, byle na nim nie jeździć.
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 Chyba zrobie tak że kupie nową rame, a częście będę powli wymieniać gdy będę miał kase. Kupe dobrego harda za 350-400 zł? I czy dla poczontkującego hard będzie odpowiedni? (Ps. czytając różne fora zauważyłem że im bardziej ktoś jest profesjonalny tym bardziej przeszkadaza mu każda niedogodność. A ktoś kto nie jeździ na drogim rowerze będzie miał tyle samo frajdy Nikt nie zaczynał od puszczenia się prosto w dół na rowerze za 10 tys )
artex232 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Po 1, prawie żadne części które są w tamtym rowerze nie nadają się do DH Po 2 nic nie kupisz za 350-400 zł Po 3 do takiej ramy i tak prawie żadna część by nie pasowała Po 4 najpierw kup sobie słownik Pozdr
LQS Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Chyba zrobie tak że kupie nową rame, a częście będę powli wymieniać gdy będę miał kase. Kupe dobrego harda za 350-400 zł? I czy dla poczontkującego hard będzie odpowiedni? (Ps. czytając różne fora zauważyłem że im bardziej ktoś jest profesjonalny tym bardziej przeszkadaza mu każda niedogodność. A ktoś kto nie jeździ na drogim rowerze będzie miał tyle samo frajdy Nikt nie zaczynał od puszczenia się prosto w dół na rowerze za 10 tys ) Najpierw polecam ukończenie szkoły. Może i nikt nie zaczynał od DH rowerem za 10 tys, ale też nikt nie jeździł rowerem za 400zł. Jeśli chcesz się zabić to proszę bardzo, leć Nie zapominajmy także o miesięcznym budżecie na naprawy, wszelkie wymiany, konserwację, przecież rower dostaje ostro w d.. przy takiej jeździe.
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Szkoły jeszcze nie ukończyłem i jakoś wcale mnie to nie martwi. Przepraszam za błąd. Rower kosztował 1300 NIE w markecie. Wiem że troche mnie wyruchali. Nie chce kupować roweru za 400 zł tyko ramę i to twardą Pozatym chyba troche się przeliczacie jeśli myślicie że na tym rowerze robie ostrą jazde
Hookie Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 HT ramę za 400 kupisz, pytanie czy dopasujesz do niej części z roweru który posiadasz.
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Myśle że większość tak. Przerzutki shimano altus na razie mi wystarczą, amortyzator też powinien zresztą i tak planowałem wymienić. Hamulce też wymienie. Kierownica i klamki myśle że są dość dobre więc nie powinno być problemu O czymś zapomniałem?
rybciasum Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 z braku laku musiałbyś kupić hamulce, tarcze, koła, ramę i amortyzator, reszte mógłbyś przełożyć
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Ale nie bardzo zrozumiałem czemu koła?
lasq Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Zależy o jakim DH mówisz, jak chcesz poskakać po jakiś małych hopach z kumplami w lesie to każdy rower się nada. Za dzieciaka skakało się sztywnymi (nie HT tylko całkiem sztywnymi) rowerami na stalowych ramach, z osprzętem klasy "no-name" i wszyscy żyją, bilans strat to kilka połamanych rowerów i trochę siniaków i otarć Jak Ci się rower rozwali od takiego skakania to po prostu nie będziesz miał wyboru i będziesz musiał kupić nowy. Jakbyś się chciał jednak zająć tym trochę bardziej na poważnie, zjeżdżać jakieś ostre zjazdy w górach czy wręcz robić trasy DH z dropami itd. to oczywiście wypadałoby zainwestować w sensowny sprzęt. Niestety zabawki do DH swoje kosztują i za kwotę 500zł to nie kupisz nawet używanego amortyzatora odpowiedniego, nie mówiąc o reszcie części. Akurat w rowerze zjazdowym napęd jest średnio istotny (zanim się ktoś przyczepi to nie mówię, ze w ogóle nie jest istotny, ale są ważniejsze elementy), jako że i tak masz zamiar głównie zjeżdżać. Najważniejsze w co musisz zainwestować to rama o odpowiedniej geometrii (musi być to rower zjazdowy i dopasowany do Ciebie) i amortyzator o odpowiednim skoku (najlepiej 160mm wzwyż), dalej istotne są oczywiście koła, a dalej cała reszta. I zanim dasz sobie komukolwiek wmówić, że jak chcesz się bawić w DH to koniecznie musisz najpierw zainwestować minimum 10 tysięcy w rower to obejrzyj co potrafi zrobić młody, ogarnięty chłopak na średniej klasy rowerze HT: (akcja gdzieś od 0:55)http://www.pinkbike.com/video/276561/ Także imho najpierw pozwiedzaj jakieś proste zjazdy, pozwiedzaj małe hopy czy nawet proste trasy DH na tym co masz, wyrób trochę skilla, zobacz czy w ogóle taki sport Cie kręci, a potem dopiero inwestuj kasę w rower
Marcint96 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Koła dla tego że równie dobrze mógł byś jeździć na tekturowych
rybciasum Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Tak jak pisze lasq, ale no sorry, z g*wna miodu nie ulepisz, i tak potrzebuje chociażby jakiegoś najtańszego marcoka i sztywną ramę, oraz wytrzymałe koła bo to co teraz ma po dwóch takich zjazdach byłyby do wyrzucenia...
jasinski21444 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Bo te koła zwyczajnie sie do tego nie nadają
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 Właśnie o to mi chodzi Iasq Może nie chodzi mi o downhill ale o freeride. Wypatrzyłem taki rower http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/667/Kenzel.Vagabond/ co sądzicie? Może polecicie coś lepszego w tej cenie?
Yoschi Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Na początku piszesz o 500zł potem pytasz się o rower za 1800, określ ile masz funduszy i na pewno ktoś ci doradzi co brać.
Tequila36 Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Nie mówie o rowerze za 500 zł. Mówiłem o ramie za 500. A części bym miał ze starego roweru. Ale mógłbym też sprzedać stary rower i kupić inny np. ten Kenzel
Marcint96 Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Tylko nie spodziewaj się cudów... Za ten rower który masz aktualnie, nie dostaniesz dużo, zależnie od tego w jakim jest stanie, to stawiał bym na jakieś 200-400 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.