Skocz do zawartości

[kolo] jakie czesci?

adulu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , posiadam obrecz dartmoor revolt 24" chce zlozyc kolo lecz nie znam sie za bardzo (jak bede mial czesci to dam do serwisu zeby zlozyli ja sie nie chce w to bawic). chodzi mi o to, ze nie wiem za bardzo jakie czesci kupic zeby miec juz na kolo. widzialem np. ze nyple maja rozne srednice nie wiem na przyklad ile mm szprychy itp itd,nie igarniam tego :( . bardzo Was prosze abyscie mi pomogli, tzn. zebyscie napisali jakie czesci i specyfikacje itp itd do tej obreczy bo nic nie ogarniam, z gory dzieki :)

Napisano

Kolego jak nie ogarniasz to kup sobie tylko piastę a dobry serwisant powinien ci szprychy i nyple dobrać sam.

Ja noszę tylko obręcze i piasty do świetnego fachowca który sam mi doradza jakie szprychy i nyple do danego zestawu, zamawia i wcale nie liczy za to drożej niż bym sam kupował.

Ważne do czego ma być to koło.

Napisano

ok dzieki, a wiec tak zrobie, tylko czy doradzilibyscie mi jaka piaste kupic? kolo ma byc raczej do skakania, byc moze lekkiego dh :)

Napisano

Jeśli zależałoby Ci jednak na własnym doborze długości to w poniższym temacie masz sporo kalkulatorów długości:

http://www.forumrowerowe.org/topic/23158-szprychy-kalkulatory-dlugosci-szprych/

W tym przypadku będziesz musiał zaprzyjaźnić się z suwmiarką. :thumbsup:

Jeśli interesuje Ciebie zakup koła w niskim budżecie z łożyskami maszynowymi to zainteresuj się piastami Novateca.Sam mam 2 pary (jedną kupiłem w gotowych kołach, drugiej użyłem do zbudowanych przez siebie) i póki co nie mam z nimi problemów.

Gdybyś budował pod Vki, a nie tarcze, to mógłbym podać wymiary piast i długość szprych miałbyś w 5 min.

Nyple to najmniejszy problem, nimi zajmiesz się na końcu.

Według mnie powinieneś najpierw zdecydować się najpierw na piastę, następnie wybrać interesujący Ciebie model szprych w odpowiedniej długości, a następnie do nich nyple (najczęściej 2mm).

Napisano

Od razu przepraszam za moj nie fachowy jezyk, jesli zle mowie prosze poprawcie mnie :) Piaste chcialbym raczej z kaseta ale nie biegowa tylko tak zeby byl jeden bieg, do ramy dartmoor two4player i obreczy dartmoor revolt 24". Jak na razie z tego co wykminilem potrzebuje piasty z 36 otworami czyli tyle co otwory na obreczy. Budzet +-200 zl moge troche dolozyc ale najlepiej jakby do 200.

ps. Wiem po co pcham sie do skladania kola jak sie nie znam, ale dostalem obrecz wiec warto ja wykorzystac :)

Napisano

Dokladnie to ;) hmmm zastanowie sie nad ta, lecz mam jeszcze jedno pytanko i temat rozwiazany, bedzie sie dalo do nie zamontowac tarczowki rzecz jasna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...