adulu Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Witam , posiadam obrecz dartmoor revolt 24" chce zlozyc kolo lecz nie znam sie za bardzo (jak bede mial czesci to dam do serwisu zeby zlozyli ja sie nie chce w to bawic). chodzi mi o to, ze nie wiem za bardzo jakie czesci kupic zeby miec juz na kolo. widzialem np. ze nyple maja rozne srednice nie wiem na przyklad ile mm szprychy itp itd,nie igarniam tego . bardzo Was prosze abyscie mi pomogli, tzn. zebyscie napisali jakie czesci i specyfikacje itp itd do tej obreczy bo nic nie ogarniam, z gory dzieki
Roonin Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Kolego jak nie ogarniasz to kup sobie tylko piastę a dobry serwisant powinien ci szprychy i nyple dobrać sam. Ja noszę tylko obręcze i piasty do świetnego fachowca który sam mi doradza jakie szprychy i nyple do danego zestawu, zamawia i wcale nie liczy za to drożej niż bym sam kupował. Ważne do czego ma być to koło.
adulu Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 ok dzieki, a wiec tak zrobie, tylko czy doradzilibyscie mi jaka piaste kupic? kolo ma byc raczej do skakania, byc moze lekkiego dh
Bagins Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Jeśli zależałoby Ci jednak na własnym doborze długości to w poniższym temacie masz sporo kalkulatorów długości: http://www.forumrowerowe.org/topic/23158-szprychy-kalkulatory-dlugosci-szprych/ W tym przypadku będziesz musiał zaprzyjaźnić się z suwmiarką. Jeśli interesuje Ciebie zakup koła w niskim budżecie z łożyskami maszynowymi to zainteresuj się piastami Novateca.Sam mam 2 pary (jedną kupiłem w gotowych kołach, drugiej użyłem do zbudowanych przez siebie) i póki co nie mam z nimi problemów. Gdybyś budował pod Vki, a nie tarcze, to mógłbym podać wymiary piast i długość szprych miałbyś w 5 min. Nyple to najmniejszy problem, nimi zajmiesz się na końcu. Według mnie powinieneś najpierw zdecydować się najpierw na piastę, następnie wybrać interesujący Ciebie model szprych w odpowiedniej długości, a następnie do nich nyple (najczęściej 2mm).
adulu Napisano 12 Września 2013 Autor Napisano 12 Września 2013 Od razu przepraszam za moj nie fachowy jezyk, jesli zle mowie prosze poprawcie mnie Piaste chcialbym raczej z kaseta ale nie biegowa tylko tak zeby byl jeden bieg, do ramy dartmoor two4player i obreczy dartmoor revolt 24". Jak na razie z tego co wykminilem potrzebuje piasty z 36 otworami czyli tyle co otwory na obreczy. Budzet +-200 zl moge troche dolozyc ale najlepiej jakby do 200. ps. Wiem po co pcham sie do skladania kola jak sie nie znam, ale dostalem obrecz wiec warto ja wykorzystac
Roonin Napisano 12 Września 2013 Napisano 12 Września 2013 Jasne że warto. Nawet dla samego doświadczenia warto, trzeba się rozwijać Jeśli dobrze rozumiem twój język to potrzebujesz czegoś takiego. http://allegro.pl/piasta-bop-single-speed-tyl-36-otw-wyprzedaz-i3536023351.html
adulu Napisano 12 Września 2013 Autor Napisano 12 Września 2013 Dokladnie to hmmm zastanowie sie nad ta, lecz mam jeszcze jedno pytanko i temat rozwiazany, bedzie sie dalo do nie zamontowac tarczowki rzecz jasna?
Roonin Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 Do tej piasty? Tak ma mocowanie tarczy na 6 śrub. Oczywiście jeszcze musisz mieć mocowanie zacisku na ramie.
Roonin Napisano 13 Września 2013 Napisano 13 Września 2013 http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/montaz-hamulcow-tarczowych/#.UjMBtX9KRzE
adulu Napisano 13 Września 2013 Autor Napisano 13 Września 2013 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, a w szfzegolnosci Rooninowi Teraz juz wiem co chcialem wiedziec
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.