Skocz do zawartości

[Okulary] Czyszczenie

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok. Czyli namoczyć jakąś szmatkę w tej wodzie z płynem do naczyń i myć, a potem polerować jakąś też delikatną suchą szmatką ?

Napisano

Od niedawna używam szmatki z mikrofibry. Szkła pod kran i do sucha wytrzeć. No chyba, że są na nich resztki owadów to przed trzeba usunąć tym co napisał poprzednik. Zaleta zwłaszcza w przypadku okularów np. korekcyjnych jest taka, że nie ma smug na szkłach. Szkło idealnie czyste.

• Mod Team
Napisano

namoczyć jakąś szmatkę w tej wodzie z płynem do naczyń i myć

Można i tak ale prościej skorzystać z kranu, później dać kilka kropel płynu do naczyń, rozprowadzić paluchami, spłukać i polerować miękką szmatką lub mikrofibrą jak wyżej.

Napisano

Ok, dzięki. Tylko niedawno okulary kupiłem i nie wiem jak szkiełka wyjąć, a wymienne mam, bo mam jeszcze 3 inne. To jak wyjąć te szkiełka, żeby umyć ? :) 

Napisano

To nic się okularom nie stanie od wody ? Żaden element okularów nie jest podatny na wodę? A jak będę chciał zmienić szkło, to jak wyjąć ?

Napisano

Ja używam płynu do czyszczenia ekranów LCD/TFT i innych powierzchni szklanych. Przy tanich okularach spokojnie można z tego korzystać. W przypadku jakichś drogich, z super powłokami, wypadałoby zajrzeć do instrukcji, co mówi producent.

Napisano

Ok dzięki, teraz będę eksperymentował :D 

PS: Dla mnie za 90 zł to nie są jakieś tanie okulary :)

Napisano

@mklos1

Pojęcie "drogi" lub "tani" nie zależy od ceny podobnych artykułów, tylko zasobności portfela.

Jeżeli chodzi o tą metodę z płynem do mycia naczyć to należy je przecierać specjalną ściereczką do okularów, czy może być coś mniej dedykowanego?

Napisano

Nie chodzi o cudzy portfle, tylko o to, że okulary za 90 PLN raczej nie mają żadnych powłok, które mogą zostać uszkodzone poprzez płyn o którym mówiłem. Bez względu na zasobność portfela mycie okularów za 1000 PLN płynem, który zawiera izoproponol (bardzo często) jest ździebko ryzykowne.

Napisano

W swoich mam tylko ciemne szkła z filtrem UV i nie zauważyłem żadnych zmian.

Jednak nie przeczę, że takie mycie okularom z jakimiś powłokami może zaszkodzić. Nie miałem okazji testować.

Napisano

1415chris ma racje. Ja tak robię ze światłami do roweru. Woda z mydłem na ręce i wyczyścisz okulary. Potem nawet nie musisz ich wycierać. Postawisz na chwilę, a wcześniej strzepiesz i po sprawie.

Napisano

Piszesz to z doświadczenia, czy słyszałeś? Tak, smugi mogą zostać jak się to zrobi na słońcu i nie wypłucze dokładnie mydła. Inaczej nie ma prawa. Robię tak od roku i nigdy smug nie było.

Napisano

...a ja polecam szmatkę z mikrofibry, nawet na sucho da się dobrze wyczyścić szkła. Noszę korekcyjne praktycznie non-stop i na punkcie ich czystości mam bzika ;) Jak myłem pod wodą i nie wycierałem do sucha to zawsze zostawały ślady (twarda woda).

Napisano

Piszesz to z doświadczenia, czy słyszałeś? Tak, smugi mogą zostać jak się to zrobi na słońcu i nie wypłucze dokładnie mydła. Inaczej nie ma prawa. Robię tak od roku i nigdy smug nie było.

Z doświadczenia jako wieloletni okularnik - krótkowidz... choć przyznaję, ze nie zawsze te smugi są, może zależy to od mydła?!

Napisano

Dokladnie, zadne szmatki cudawianki nie zastapia kapieli.

oczywiście, że nic nie zastąpi kąpieli, jednak nie mam zamiaru dwa albo i więcej razy dziennie ich myć pod wodą bo bym dostał szału :) od 3 lat mam jedne okulary i nic im nie dolega. I nie żadne cuda wianki, tylko mikrofibra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...