Skocz do zawartości

[hamulce] hydrauliczne do zwykłej jazdy

Piotrek383

Rekomendowane odpowiedzi

Kup takie coś:

http://allegro.pl/docisk-zacisk-hamulca-tarczowego-lanxi-yk2-160mm-i3563050495.html

Zakładając na ten adapter co masz wszystko powinno pasowac.

Po prostu według mnie szkoda ładowac kasę w ten rower i za dużo zabawy.

Dzięki, przemyślę sprawę jeszcze.   Czyli to jest zacisk hamulca mechanicznego  jak rozumiem. Tylko, że ten  mój mechaniczny to od nowości hamował katastrofalnie, nie wiem czy nowy zacisk zrobi jakąś rewolucje. Już prawd v-braki byłyby  lepsze , tylko nie jestem pewien czy  rawka się kwalifikuje. 

Tak myślałem sobie jeszcze doinwestować ca 100zł ( no a hamować musi) bo ten rower może na zdjęciu wygląda jak trup ale jeździ jeszcze całkiem przyzwoicie  tyle, że dość cięzki ( 14-15 kg ). Nie pociąga mnie skakanie po skałach ale od czasu do czasu można by gdzieś w teren  wyskoczyć ,a wtedy na zjeździe komfort bez porównania większy niż na pół-sztywnym rowerze.  No ale głównie to Ojciec ma jeździć nie ja

Dzisiaj zamówię już SM M-445. Powiedzcie mi, czy przewód 81 cm nie jest za długi na przód? Mój amortyzator to XCR 100 mm, mostek 100 mm, dwie podkładki pod stery i kierownica lekko gięta (do góry :P). Z tym mam największy problem, mierzę za pomocą sznurka, ale ciężko to ocenić :(

Wg mnie przewód bez większych problemów powinien styknąć. nawet 75cm powinno być ok.

Podaję za dwoma rowerami na epiconie 100.

Dzisiaj zamówię już SM M-445. Powiedzcie mi, czy przewód 81 cm nie jest za długi na przód? Mój amortyzator to XCR 100 mm, mostek 100 mm, dwie podkładki pod stery i kierownica lekko gięta (do góry :P).

Lub faktycznie myśleć o hydrauliku.

No właśnie myślę o tym   BR-M445 bo cenowo jeszcze znośny.Problem w adapterze , tarczy  itd żeby dopasować to mnie trochę przerasta .

Może durne pytanie ale jakby wziąć adapter ze starego mechanicznego ? jest taka opcja czy to kompletnie inna budowa.

Zrobiłem trochę foto całego tego starego zacisku a potem jak wykręciłem ten chyba ''adapter ''   https://plus.google.com/u/0/photos/110213899846154622573/albums/5927288941850115425

Napisałeś że masz tarczę 165mm której niestety musisz się trzymać. Ja widzę takie opcje:

- Szukać takiego adaptera (gdzieś chyba taki widziałem)

- Kupić adapter 180mm i próbować metodą prób i błędów dopiłowywać do tej tarczy ( nie wiem czy wykonalne nie próbowałem)

-Kupić adapter 160mm i podłożyć podkładki (tulejki) jak będą równe + dłuższe śruby to zabieg powinien się udać.

Jest jeszcze opcja że zle zmierzyłeś i tarcza ma 160mm ;)

Ściągnąłem koło i wydawało mi się, że równolegle do tarczy zmierzyłem ,,sztywną miarą ale mogłem się machnąć 5mm znowu nie tak dużo.

Czyli bezpieczniejsze będzie opcja z kupieniem adaptera 160mm  i ewent podkładki ?

A te hamulce co podawałem  (i tekst )

• przedni w koorze czarnym z przewodem długości ok. 71cm i adapterem PM-IS 160mm lub PM-PM 180
można by wziąć i spróbować w razie potrzeby dopasować tymi podkładkami , tulejkami???

Kolego osobiście nie robiłem tego ale często widuję takie patenty jak ktoś zmienia tarczę a nie chce (nie ma kasy?) zmieniać adaptera.

Mój kolega jezdził z takim czymś z tyłu (chyba 4-5 podkładek pod każdą śrubą) i twierdził że nie ma problemów z tego powodu.

Teoretycznie jak by co to masz do nadrobienia tylko 2,5mm ;)

Zmienić tarczę byłoby chyba najprościej i może najtaniej ale akurat nie w tym wypadku bo tutaj piasta FORMULA I te  mocowanie na 4 śruby.

Co gorsza  koŁo( obręcz ) to chyba tylko do hamulców tarczowych więc z v-brakami nie poszaleje.   https://plus.google.com/u/0/photos/110213899846154622573/albums/5830803544300052465/5830805941089082850?pid=5830805941089082850&oid=110213899846154622573  czy nie ???

Obręcz "disc brake only" jest dlatego "only for disc brakes" gdyż ma inną konstrukcję. 

Obręcz pod tarcze jest zoptymalizowana kontrukcyjnie i materiałowo pod zastosowanie przy którym nie ubywa obręczy. Jej ściana nawet jeśli wygląda na nadającą się do użycia z hamulcem obręczowym może być zwyczajnie za cienka w tym rejonie.

No to wychodzi na to że do 160/165 jest ten sam adapter (przynajmniej ja to tak rozumiem). Jeśli tak jest to producent nie powinien mieć znaczenia, mocowania są zunifikowane i powinno wszystko pasować.

Miałem Tektro na adapterze Shimano i Shimano na adapterze Formuli i nie było problemu.

No to wychodzi na to że do 160/165 jest ten sam adapter (przynajmniej ja to tak rozumiem). Jeśli tak jest to producent nie powinien mieć znaczenia, mocowania są zunifikowane i powinno wszystko pasować.

Nie wiem czy dobrze rozumuje ale jeśli tak jest  to ten adapter co jest w tym Hamulcu Alivio ( który wcześniej linkowałem ) też  powinien pasować ?

A nawet jak nie to wystarczyłoby kupić ten adapter na 160/165 mm i podmienić.?

Dzwoniłem do tego sklepu ( przypadkiem jest w moim mieście ) powiedzieli, że 160/165 wyrównuje się podkładkami, które są w komplecie.

( Zamówiłem więc te hamulce 445  Zobaczymy jak nie będzie pasować wtedy kupię w ''INTERBIKES ''ten adapter 160/165 )

Dzięki za pomoc , mam nadzieję jednak , że nie będzie potrzeby  sztukowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...