Skocz do zawartości

[piasta tył]

Marc3l

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, mam takie nietypowe pytanko. Składam rower do XC i chciałbym żeby tylna piasta fajnie cykała, w sensie dosyć głośno :laugh: Wcześniej miałem rower do FR i z tyłu miałem Hope Pro II i zaiście mi sie podobał jej dzwięk. Podobny dzwięk mają piasty np. w bmx'ach. Wyraźne, "cykanie" głośniejsze niż w innych rowerach typu miejskiego, rekreacyjnego itd. Jest jakaś piasta na tył z przeznaczeniem do xc i z dzwiękiem zbliżonym do HP II i piast bmx'owych czy to cykanie to jest tylko przy piastach do ciężkiej jazdy? Mam nadzieje, że skumaliście o co chodzi :teehee:

Napisano

Czy ta piasta Hope nie jest też piastą do zwykłych kół? Wystarczy chyba zmienić końcówki mocowania do ramy. 

Do tego piasty dt z systemem ratchet, piasty Choosen, American Classic, nawet poczciwa piasta Shimano xt.

Napisano

Dokładnie, Hope wcale nie jest tylko do cięższych zastosowań, to świetna piasta w rozsądnej wadze (choć sam dźwięk bębenka strasznie mnie drażni ;)) Z innych propozycji to wszelakie DT z ratchetem czy Chris Kingi czy Tune, to są jednak jak zauważyłeś piasty z wysokiej półki,a nie wiemy, jaki masz budżet.

Napisano

Budżet tak raczej koło 2 stówek więc myślę, że tak jak kolega podpowiedział uderzę w shimano xt albo dozbieram i ponownie HopePro II

Napisano

Piasty shimano odradzam, mam w różnych rowerach piasty deore, lx oraz xt i żadna nie jest głośna. Fakt XT najgłośniejsza ale i tak cicha. Już najtańsza piasta Novateca jest głośniesza. Szukaj Hope, Novatec. Najlepiej wpisuj modele piast na YT i oglądaj filmiki. Ludzie często nagrywają jak się długo kręcą oraz jaki jest dźwięk bębenka.
Pozdro

Napisano

Budżet tak raczej koło 2 stówek więc myślę, że tak jak kolega podpowiedział uderzę w shimano xt albo dozbieram i ponownie HopePro II

Aktualnie mam z tylu dosc prehistorycznego DT Onyxa i jest wyjatkowo cichy. Zaplatam kolo na Hope Pro II Evo i na tyle co krecilem bebenkiem to ma bardzo  irytujacy dzwiek wiec moze Ci pasowac ;-)

Napisano

Tylko, że to nie jest miarodajne, bo filmy nagrywane są przez różny sprzęt, z różnej odległości, nie wspominając już o tym, że między dwoma takimi samymi piastami mogą być różnice, w zależności od posmarowania (lub nie)  sprzęgła/zapadek czy też zużycia piasty. DT 370 nie jest super głośna, ale głośniejsza od shimano. 

Napisano

obejżałem kilka filmików z dzwiękiami piast i faktycznie niektóre są tak nagrane, że miażdżą bębenki <_< ale już mniej więcej wiem czego szukać, raczej obstawie te DT 370. Dzięki za pomoc i porady panowie :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...