Marc3l Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Siema, mam takie nietypowe pytanko. Składam rower do XC i chciałbym żeby tylna piasta fajnie cykała, w sensie dosyć głośno Wcześniej miałem rower do FR i z tyłu miałem Hope Pro II i zaiście mi sie podobał jej dzwięk. Podobny dzwięk mają piasty np. w bmx'ach. Wyraźne, "cykanie" głośniejsze niż w innych rowerach typu miejskiego, rekreacyjnego itd. Jest jakaś piasta na tył z przeznaczeniem do xc i z dzwiękiem zbliżonym do HP II i piast bmx'owych czy to cykanie to jest tylko przy piastach do ciężkiej jazdy? Mam nadzieje, że skumaliście o co chodzi
tobo Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Czy ta piasta Hope nie jest też piastą do zwykłych kół? Wystarczy chyba zmienić końcówki mocowania do ramy. Do tego piasty dt z systemem ratchet, piasty Choosen, American Classic, nawet poczciwa piasta Shimano xt.
Piksel Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Dokładnie, Hope wcale nie jest tylko do cięższych zastosowań, to świetna piasta w rozsądnej wadze (choć sam dźwięk bębenka strasznie mnie drażni ) Z innych propozycji to wszelakie DT z ratchetem czy Chris Kingi czy Tune, to są jednak jak zauważyłeś piasty z wysokiej półki,a nie wiemy, jaki masz budżet.
Marc3l Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 Budżet tak raczej koło 2 stówek więc myślę, że tak jak kolega podpowiedział uderzę w shimano xt albo dozbieram i ponownie HopePro II
Piksel Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Za 200zł to nie patrz co jakie jest głośne, tylko co jest dobre, polecam dozbierać około 80zł do DT 370.
Mathiu Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Piasty shimano odradzam, mam w różnych rowerach piasty deore, lx oraz xt i żadna nie jest głośna. Fakt XT najgłośniejsza ale i tak cicha. Już najtańsza piasta Novateca jest głośniesza. Szukaj Hope, Novatec. Najlepiej wpisuj modele piast na YT i oglądaj filmiki. Ludzie często nagrywają jak się długo kręcą oraz jaki jest dźwięk bębenka.Pozdro
kzielu Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Budżet tak raczej koło 2 stówek więc myślę, że tak jak kolega podpowiedział uderzę w shimano xt albo dozbieram i ponownie HopePro II Aktualnie mam z tylu dosc prehistorycznego DT Onyxa i jest wyjatkowo cichy. Zaplatam kolo na Hope Pro II Evo i na tyle co krecilem bebenkiem to ma bardzo irytujacy dzwiek wiec moze Ci pasowac ;-)
Marc3l Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 Faktycznie z tym YT to dobry pomysł, nie pomyślałem o tym oblukam też tą DT 370
Piksel Napisano 11 Września 2013 Napisano 11 Września 2013 Tylko, że to nie jest miarodajne, bo filmy nagrywane są przez różny sprzęt, z różnej odległości, nie wspominając już o tym, że między dwoma takimi samymi piastami mogą być różnice, w zależności od posmarowania (lub nie) sprzęgła/zapadek czy też zużycia piasty. DT 370 nie jest super głośna, ale głośniejsza od shimano.
Marc3l Napisano 11 Września 2013 Autor Napisano 11 Września 2013 obejżałem kilka filmików z dzwiękiami piast i faktycznie niektóre są tak nagrane, że miażdżą bębenki ale już mniej więcej wiem czego szukać, raczej obstawie te DT 370. Dzięki za pomoc i porady panowie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.