Skocz do zawartości
  • 0

[przednia przerzutka] - co kupić 100-150 zl

Gość Artur

Pytanie

Napisano

Witam

Jako, że nie jestem expertem w dziedzinie sprzętu rowerowego, chciałem zapytać forumowiczów znających się na sprzęcie co polecilibyście do roweru Kross Hexagon X6 rocznik 2012?

Mam fabryczną przerzutkę Shimano Tourney TY10, która ostatnio zaczęła mi szwankować. Regulacje nie pomagają. Jest to najniższa półka. Chciałbym wstawić coś lepszego i może mniej  zawodnego.

Z góry dziękuję za porady.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tej cenie masz XT.

Masz na myśli Shimano XT FD-M770? Czy inny model?

Napisano

To prawda w tej cenie masz Shimano XT. Tylko zastanów się czy warto do takiego roweru wydawać tyle na przednią przerzutkę? Ja radzę kupić Shimano Deore lub wyższy model Shimano SLX (model wyżej to już wyżej wspomniane XT i topowa przerzutka XTR). A zaoszczędzoną kasę zostaw sobie na przerzutkę tylko (znając życie za jakiś czas możesz mieć z nią też problemy) i dokupisz przerzutkę tylną do przedniej ;)

Napisano

To prawda w tej cenie masz Shimano XT. Tylko zastanów się czy warto do takiego roweru wydawać tyle na przednią przerzutkę? Ja radzę kupić Shimano Deore lub wyższy model Shimano SLX (model wyżej to już wyżej wspomniane XT i topowa przerzutka XTR). A zaoszczędzoną kasę zostaw sobie na przerzutkę tylko (znając życie za jakiś czas możesz mieć z nią też problemy) i dokupisz przerzutkę tylną do przedniej ;)

Czy mógłbyś zlinkować model Deore i SLX, który byłby w sam raz do mojego roweru?

Z góry dziękuję.

Napisano

Dałbym linka, ale nie wiem jakie masz mocowanie do ramy ;) Poszukaj na allegro przerzutki z takim samym mocowaniem jak masz i w razie niepewności daj linka tutaj. Są 3 rzeczy na które musisz zwrócić uwagę:

1. Mocowanie ( Top swing, Down swing, E-Type )

2. Rozmiar rury (ramy) (28.6, 31.8, 34.9)

3. Przełożenia. Tu nie ma wielkiej filozofii, szukasz przerzutki 3x9 ( pierwsza cyfra to liczba przełożeń na korbie a druga to przełożenia na kasecie). Przerzutki 3x9 współpracują z 3x8 i innymi oprócz 3x10 te są przeznaczone do kaset 10 rzędowych.

Znając te proste zasady bez problemu znajdziesz sam przerzutkę :)

Napisano

Dałbym linka, ale nie wiem jakie masz mocowanie do ramy ;) Poszukaj na allegro przerzutki z takim samym mocowaniem jak masz i w razie niepewności daj linka tutaj. Są 3 rzeczy na które musisz zwrócić uwagę:

1. Mocowanie ( Top swing, Down swing, E-Type )

2. Rozmiar rury (ramy) (28.6, 31.8, 34.9)

3. Przełożenia. Tu nie ma wielkiej filozofii, szukasz przerzutki 3x9 ( pierwsza cyfra to liczba przełożeń na korbie a druga to przełożenia na kasecie). Przerzutki 3x9 współpracują z 3x8 i innymi oprócz 3x10 te są przeznaczone do kaset 10 rzędowych.

Znając te proste zasady bez problemu znajdziesz sam przerzutkę :)

1) Posiadam mocownie Down Swing

2) musze zmierzyć

3) przełożenie mam 3x8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...