zimsky Napisano 10 Września 2013 Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Witam serdecznie, wiem że temat pierwszej szosy wałkowany był trylion razy, ale chciałbym żeby mój temat rozpatrzony był indywidualnie. zrozumiałem że złapałem bakcyla już na dobre i pora przerzucić się z 14kg górala na coś bardziej profesjonalnego lecz nie znam się zupełnie. rower będę potrzebował do równych norweskich asfaltów jak i tutejszych wzniesień. mega podoba mi się giant defy 1 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.1.2014/14060/66321/ co myślicie? na ultegrze mogę coś dostać z moim budżetem? do wzrostu 178 jaka rama będzie najlepsza? aha, interesuję mnie raczej nowy rower, nie mam szczęścia do zakupów używanych rzeczy. z góry dziękuje mocno za każdą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Września 2013 Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Trzeba przyznac, ze wyszedl im ten rower. Bardzo ladne rurki, ladny prosty widelec. Niemniej, to nie jest typowy szosowy scigacz. Piesze o tym, tylko dla celow informacyjnych. Rower raczej do wygodnego przemieszczania sie. W porownaniu do typowych pomykaczy szosowych, krotsza rama, z wyzsza glowka i do tego bardzo miekka kaseta. Nie wiem jakie masz tam okolicznosci terenu. Moze akurat masz sporo pod gore, wtedy nawet taka kaseta bedzie OK, niestety kosztem zestopniowania biegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimsky Napisano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Trzeba przyznac, ze wyszedl im ten rower. Bardzo ladne rurki, ladny prosty widelec. Niemniej, to nie jest typowy szosowy scigacz. Piesze o tym, tylko dla celow informacyjnych. Rower raczej do wygodnego przemieszczania sie. W porownaniu do typowych pomykaczy szosowych, krotsza rama, z wyzsza glowka i do tego bardzo miekka kaseta. Nie wiem jakie masz tam okolicznosci terenu. Moze akurat masz sporo pod gore, wtedy nawet taka kaseta bedzie OK, niestety kosztem zestopniowania biegow. przyznam bez bicia że jestem zielony, ale czy chodzi o to że pod górkę będę mógł wrzucić bardzo miękkie przełożenie kosztem szybkości na płaskim? bardzo lubię kręcić pod podjazdy, ale też chciałbym sobie robić treningi na typowo płaskim terenie więc potrzebowałbym czegoś kompromisowego. może jakiś inny typ roweru ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Września 2013 Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ta kaseta ma "miękką" górę (30z) i mało twardy "dół" (12z). Model powszechnie stosowany w szosach tej klasy, nawet jeśli tiagra oferowana jest też w kombinacji 11-25. Jeśli rower będziesz kupował w sklepie stacjonarnym możesz dogadać się co do wymiany na kasetę tiagra 11-25 lub jeśli jest za "twarda" to 11-28 z grupy 105 - gdybam że będzie to możliwe. Sam Defy to rower uniwersalny - do niezbyt ostrych treningów czy ścigania się (do tego najmniej), także do celów transportowych jako rower np dojazdowy do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Września 2013 Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Przede wszystkim zdecyduj sie na rodzaj ramy. Cos ala Defy, bardziej wyprostowana pozycja, nazywana turystyczna lub typowa sportowa geometria, np. pozostajac w obrebie tej samej marki, Giant TCR. Kasete zawsze mozna wymienic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimsky Napisano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Mam do kupienia La Triestine za odpowiednio 3100zł [rozmiar M] lub 3650zł [M i L] w zależności od sklepu [Norwegia], brać? http://www.wilier-usa.com/en/products/weekend-racing/la-triestina/ Nie potrafię tylko dokopać się do wagi roweru ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimsky Napisano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ^^halooo pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waler Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Alu na 105 jest niezlym wyborem jak na poczatek - mysle ze jak na 1 rower ta klasa osprzetu powinna wystarczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Września 2013 Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ladny rower, dobra cena, brac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimsky Napisano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2013 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimsky Napisano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2013 duma i szczęście nie do opisania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Piękny rower. Nabijaj kilometry i rób łydę! Ciesz się słońcem i szybkością. Serdeczności PS Z czasem możesz pomyśleć jedynie o zmianie kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Zawsze wiedzialem, ze skandynawia jest lekko "dziwaczna". Swoiste sposoby ustawienia kierownic w rowerach. Nie uzywaja pedalow, a w szprychy wkladaja jakies kolorowe "cos". Teraz mozesz byc dumny, ze posiadasz Williera, a nie jakiegos tam Gianta, Treka lub innego oklepanca (sorry, ze pominalem inne bardzo popularne marki) Teraz tylko smigac, chociaz tam u was to juz chyba nie za wiele w tym sezonie, jutro ma spasc snieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimsky Napisano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Zawsze wiedzialem, ze skandynawia jest lekko "dziwaczna". Swoiste sposoby ustawienia kierownic w rowerach. Nie uzywaja pedalow, a w szprychy wkladaja jakies kolorowe "cos". ale nie zauważają jak się ze sklepu wyjeżdża z dokręconymi na próbę PD R540 żeby się przymierzyć do roweru co do zimy to w stolicy klimat jak u nas w Polsce więc i zimy takie same, dramatu nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.