Skocz do zawartości

[Napęd] Luz przy obracaniu pedałami

martimer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Problem tkwi w dziwnym i uciążliwym luzie który występuje podczas kręcenia pedałami. Zaczynając pedałować zanim rower zareaguje na obrót pedałami następuje malutki jakby luz (jakby rower z opóżnieniem przekładał siłę z pedałów w koło). Gdy już pedałuję jest ok do momentu aż przestanę kręcić. Gdy znów zacznę sytuacja się powtarza. Wrzuciłem filmik obrazujący sytuację (sorry za jakość ale ostrość auto... ) w miejscu. Dodam, iż rower ma nakulane nieco ponad 500 km, jest praktycznie nowy.

Polecam poszukać schemat i się z nim zapoznać tylnej piasty i bębenka ;) i wszystko będzie jasne.

Ten luz występuje jak kolega wcześniej napisał pomiędzy zapadkami  http://rowertour.com/media/products/096df506c9f3f3c74a4a093de7695bb8/images/thumbnail/big_Notubes-Bebenek_piasty_330.jpg?updated_at=1372093812    a zaczepami w piaście 

Zawsze myślałem, że jest to normalne zjawisko, jednak tydzień temu przejechałem się CUBEm LTD kumpla i u niego nie ma takowego luzu. A co do schematów to przeglądałem, nawet fotorelację jak reaktywować piastę  :)  Ale skoro starzy wyjadacze mówią że OK, to OK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...