Skocz do zawartości
  • 0

Rozmiar ramy - jeszcze raz

Gość anonym

Pytanie

Napisano

Czesc,

Wiem, że tamat doboru rozmiaru ramy był wałkowany 1000 razy, ale przeglądając zasoby forum i internetu, nie do końca znalazłem odpowiedź na moje wątpliwości.

Chcę kupić rower przez internet (KANDS MAESTRO MEN 28"), nie mam za bardzo możliwości, żeby go przymierzyć, są dostępne dwa rozmiary 19'' i 21'', jest to rower typu crossowego.

Ja mam 179 cm wzrostu, w większości będę jeździł po ulicach, chciałbym mieć możliwość lepszego pochylenia się i 'położenia' na kierownicy w celu uzyskiwania bardziej aerodynamicznej sylwetki.

Czy w takim wypadku lepiej brać mniejszą ramę czy większą? Może jeszcze jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Arek

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze dopiszę, wysokość w kroku to ok 83 cm, więc wg. przelicznika do ram crossowych (83x0,63 / 2,54)  =~20,6, więc oczywiści bliższa jest rama 21, na mój chłopski rozum lepiej można się położyć na większej ramie (bo jest trochę dłuższa?). Natomiast gdzieś czytałem (już nie znalazłem tej stronki drugi raz), że jak bardziej sportowo jeździć na rowerach crossowych to lepsza jest mniejsza rama. Może wtedy jest niżej kierownica, dając wysoko siodełko uzyskuje se lepsze pochylenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...