Skocz do zawartości

[rower] Full 29 czy 27.5 co powinienem wybrać?

13kisiel13

Rekomendowane odpowiedzi

Piaseq

Nie wiem, głupka strugasz ? takie same ośki (czy tam piasty) są w kółkach 26".... , więc  chłop z kółkiem 26" wchodzi do sklepu i ...gówno, nie ma piasty , a jak mu nawet pierdzielnie obręcz to nie wiadomo czy taką w sklepie będą mieli, bo miał kółko 26" na 24 szprychy ..., no i kółka pierwszego z brzegu nie założy ponieważ miał ośkę 15 mm ... :bye2:

Dobrze, że sobie wyjaśniliśmy ile warte są Twoje twierdzenia ....

up

piaseq,jak chłopu tak padają koła, piasty i widelce, to powinien zająć się bezpieczniejsza dyscypliną sportu, np.grą w szachy ;)

Po trzecie, trzeba mieć talent żeby rozwalić amor, obręcz nie jest dużym wydatkiem, a rower to nie łódź atomowa i większość rzeczy idzie naprawić śruborkętem i kombinerkami.

No to tym bardziej nie rozumiem tematu.

Skoro tak to skąd ten strach przed kupowaniem 26?

Panowie naprawdę wrzućcie na luz. Jeszcze dobre kilka lat nie ma strachu o kółka amory itp...

A do tego czasu rowerek wam się znudzi i zapragniecie mieć coś nowego ;)

Ja problem widzę gdzie indziej, mianowicie z oponami. Biorąc pod uwagę w jakim tempie 26 cali jest wycofywane z oferty, może się okazać, że za kilka lat będzie kłopot z zakupem dobrej opony 26, czyli dokładnie odwrotnie niż jest teraz, porównując z 27,5. Coś jak z dobrymi kasetami 7 i 8 biegów, niby da się kupić, ale trzeba się naszukać i ceny wysokie.

Ja problem widzę gdzie indziej, mianowicie z oponami. Biorąc pod uwagę w jakim tempie 26 cali jest wycofywane z oferty, może się okazać, że za kilka lat będzie kłopot z zakupem dobrej opony 26, czyli dokładnie odwrotnie niż jest teraz, porównując z 27,5. Coś jak z dobrymi kasetami 7 i 8 biegów, niby da się kupić, ale trzeba się naszukać i ceny wysokie.

Nie no kolego co jak co ale opony??

Wiesz ile milionów rowerów z kołami 26 jest na świecie?

I co tak nagle zostawić ich na lodzie i pieniądze z tego?

Właśnie o opony to martwił bym się najmniej.

Nie każdego stać na nowy 27.5 a oponki lecą szybko co = częsta wymiana = masa kasy.

Rulez, i to jest zdrowy pogląd na temat. Zmieniam bo mam taki kaprys i chcę, a nie zmieniam bo boję się że za 2 lata nie dostanę koła ;)

Jak było do przewidzenia zaczęła się mała wojenka. A już niektórzy plączą się w zeznaniach co zaczyna być zabawne. Słusznie zauważył to @Roonin i faktycznie jak tak  nie ma specjalnej różnicy w ośkach to w czym problem?? Akurat siedzę w temacie składania koła pod 26" i nie specjalnie się wysilając towaru jest do wyboru do koloru. A już nawet nie wspominam o Allegro z którego jeszcze nigdy nie skorzystałem.

@roge naprawdę sądzisz, że producenci ogumienia zrezygnują z produkcji na koło 26"?? Przecież to jest trzon tego na czym teraz zarabiają. Nie dość, że w przeciwieństwie do 29-ki musieli zainwestować w nową produkcje to jeszcze mają być bardziej w plecy??

Wytłumacz mi co to są dobre opony a co jest tandetą. Co jest tutaj kryterium. Waga, cena czy jednak wytrzymałość. A co do kasety XT 8 rz to zdaj sobie sprawę z faktu, że poza wyglądem, wagą niczym wybitnym się nie wyróżnia. A śmiem twierdzić, że w niczym pod względem trwałości nie ustępuje HG51 czy HG41. Coś w tym temacie by CI wytłumaczył szanowny kolega @sebekfireman

Swoje zdanie można prezentować o ile nie robi się tego nachalnie i nie wprowadza ludzi w błąd co do dostępności częśći.

Dobre opony to akurat jeszcze jakiś czas będą, ponieważ porządnych rowerów z kółkiem 26" jest duuużo, a porządny napęd 8 rzędowy to już dawno zaprzestali robić ... trudno to porównywać.

Ale w temacie nie chodzi o dostępność, tylko o to co będzie rozwijane i jest perspektywiczne, i nie jest to rower na kółku 26 " ...

Ale tego przecież nikt tu nie neguje. Takie są fakty i sam jako posiadacz małego koła zdaję sobie sprawę, że powoli mój sprzęt staje się mega "przeżytkiem". Natomiast to jest proces, który sporo potrwa i to nie jest tak, że jak mi coś padnie w perspektywie tych kilku lat to siądę i się rozpłaczę bo części i to dobrych nie dostanę. Bardziej się martwię tym że dokładnie w tym samym czasie znikną sprawdzone i trwałe rozwiązania z napędu. Nie będzie korb 3 blatowych czy nie dostanę zmieniarki pod 9 rz. itd.

Autor tematu powinien po prostu przejechać się na fullu 29 i odpowiedzieć sobie czy mu to leży pod nogą. Daję 99%, że wybierze 650B, bo to bardz9iej uniwersalna maszyna, szczególnie jeśli mowa o wzroście autora. 

A z tymi oponami to kolega pojechał. Jasne, ze jeszcze przez dobrych kilka lat topowe opony będą produkowane pod 26. Właściwie tak długo, jak długo będzie na nie zapotrzebowanie. Nawet jeśli 26 będzie mniejszością na rynku, nie zrezygnują z tego dopóki maja z tego kasę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...