mixchris Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam! Podłącze się ze swoim problemem gdyż jest identyczny jak tytuł tematu. Jestem zagorzałym fanem platform i już nie raz na forum wygłaszałem swoje racje w bitwach SPD vs Platformy nie raz ostro narażając się moderatorom. Jednakowoż skuszony zaletami SPD i możliwością poprawienia swoich wyników w maratonach MTB postanowiłem ugryźć temat i tak od 2 tygodni śmigam na klikach. Nie jest źle, bez większej euforii... największa zaleta jak do tej pory to trzymanie nogi na sporych wybojach, to jest naprawdę niezłe Niestety już trzeciego dnia odczułem ból w prawym kolanie w górnej części, więzadło? Nie jestem pewien jak się zwie ten "element". Pedały mam ustawione według opisów np. TUTAJ więc wiem że wszystko jest jak najbardziej prawidłowo, o dziwo lewa noga jak by nie był ustawiony blok w bucie to nie boli, z prawą musiałem się trochę namęczyć ale jak widać nadal jest coś nie tak. Wracając do problemu to kolano mnie nie "boli" gdy jeżdżę nawet podczas wyścigów gdzie jest spore obciążenie tylko podczas siedzenia bądź leżenia odczuwam hmm... to nie jest ból raczej takie ciepło, czuje jak by coś tam się działo nie tak. Może kolano musi się przyzwyczaić... ale czemu tylko jedna noga mi doskwiera? Obawiam się, że będę musiał wrócić do platform bo nie chcę rozwalić sobie kolana o dziwo na zwykłych pedałach nigdy mnie kolana nie bolały. Co radzicie? Po prostu nie chcę sobie czegoś zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andello Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Maniak, uważam że takie bóle są powodem nierównowagi mięśniowej w nogach - uda, łydki, mięśnie najbliższe kolan. Polecam siłownię na co dzień, a jako codzienność przed rowerem rozgrzewkę kolan /np w staniu kolana złączone, lekkie przykucnięcie i kręcenie kolanami kółek/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Pedałuj miękko, mniej obciążysz stawy. W moim przypadku pomogła maść z mikroelementami na reumatyzm. Po ostrych zawodach w bieganiu miałem niezłe bóle. Do testu smarowałem tylko jedno kolano. Za jakiś czas hardkorowe 80 km w terenie i wszystko w porządku. Jak na razie spokój, zobaczę jak będzie przez najbliższy czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Sporo zachodu z tymi klikami mam nadzieje, że nogi przywykną i kolan sobie nie rozwalę bo nie warto. Dam im jeszcze troch czasu jak nie to powrót na platformy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 SPD Shimano trzeba bardzo dokladnie ustawic. Jazde na platformach warto tez wykorzystac do tego zeby zobaczyc jak ustawia sie stopy na pedalach. Bardzo czesto sa to zupelnie rozne ustawienia dla kazdej ze stop (U mnie jedna stopa idzie prosto, druga pieta mocno skierowana ku ramie). Ja z uwagi fakt, ze mi SPD Shimano srednio sluzyly i dla osob z problemami kolanowymi malo wybaczaja zamienilem je na TIME. Tutaj tez trzeba dobrze ustawic ale zakres luzu jest zdecydowanie wiekszy. Na moje to bezpieczniejsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Będę musiał jeszcze pokombinować, od tygodnia jeżdżę z powrotem na platformach i z dnia na dzień ból kolana ustąpił. Słyszałem, że Cranki mają sporo luzu, może gdzieś je dorwę i wypróbuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Jakiś czas temu również pojawił się u mnie ból kolana, zarówno w trakcie jazdy, jak i przy normalnym poruszaniu nogą. Było to nieco dziwne, zważywszy na fakt że w spd jeżdżę od dobrych 3 lat. Przeanalizowałem sposób, w jaki poruszam nogą i zauważyłem, że w przypadku tej z bolącym kolanem przy pedałowaniu kieruję piętę do środka, skręcając stopę. Popracowałem trochę nad tym starając się pamiętać, aby trzymać stopę prosto i po czasie ból ustąpił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dotarłem do sedna. Bóle się znowu pojawiły przy bieganiu. Za bardzo rozchylam kolana na boki. Trzeba się będzie pilnować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek29er Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja odkryłem inna zależność a mianowice jeśli trasa biegnie tylko po asfalcie i pedałuję równo i spokojnie nic się nie dzieje, ból łapie mnie natomiast w lesie gdy daję mocno po pedałach i teren jest bardzo nie równy. Gdy wybija mnie na dołach a kolano zostaje jakby przytrzymane przez stopę w pedale to aż mi oczy wylażą na wierzch tak mnie napieprza. Nie mam pojęcia co robić...czy zmiana pedałów na tzw. ubijaki może przynieść jakiś wymierny efekt???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja odkryłem inna zależność a mianowice jeśli trasa biegnie tylko po asfalcie i pedałuję równo i spokojnie nic się nie dzieje, ból łapie mnie natomiast w lesie gdy daję mocno po pedałach i teren jest bardzo nie równy. Gdy wybija mnie na dołach a kolano zostaje jakby przytrzymane przez stopę w pedale to aż mi oczy wylażą na wierzch tak mnie napieprza. Nie mam pojęcia co robić...czy zmiana pedałów na tzw. ubijaki może przynieść jakiś wymierny efekt???? Ustaw bloki w różnych pozycjach i spróbuj dać wycisk na asfalcie. Sprawdź czy masz nogi blisko ramy, wysokość siodełka i jego posunięcie odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldziu Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Nie mam pojęcia co robić.. spróbuj podnosić minimalnie tyłek na dziurach, żeby nogi nie latały bezwładnie, ale musisz to robić tak aby nie tracić rytmu pedałowania. to ty masz panować nad jazdą, nie jazda nad tobą. to jest właśnie plus SPD że stopy nie odlecą z pedałów na nierównościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek29er Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Witam w nowym sezonie. Mój ból kolana nadal nie minął i zastanawiam się nad zmianą pedałów...tylko na jakie??? Poradzcie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron79 Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Może masz to http://etnosystem.pl/blog/kaska-paluch/4221-itb-syndrom http://www.medicycling.eu/artykul-27-itbs_-_syndrom_pasma_biodrowo-piszczelowego_a_bol_kolana_podczas_pedalowania.html , miałem w tamtym roku ..przerwa 2 tyg wraz z ćwiczeniami przyniosła efekt i zero bólu, dziś zrobiłem 145km i ból się znów pojawił ..trzeba kontynuować ćwiczenia. Mam w ulubionych jakie ćwiczenia trzeba wykonywać , więc jeśli objawy masz podobne mogę podesłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Time Allium . Miałem problemy z kolanami na m520 , zmieniłem na Time'y i problem znikł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek29er Napisano 21 Marca 2014 Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dzięki kupię Timy i powiem co dalej z tym moim biednym kolanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek29er Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Panowie a co myślicie o Crank Brothers Candy 2 ??? Myślicie że mogą się nadawać do fula? Może tak diametralna zmiana coś zmieni w pracy mojego kolana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.