Groszkin Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Witam, zainteresowałem się tematem po obejrzeniu Line of Sight, i pomyślałem, że fajnie byłoby zbudować coś samemu. Samo jeżdżenie na ostrym kole na razie trochę mnie przeraża , ale temat ogólnie jest mega pozytywny i zobaczymy co z tego wyjdzie. Niedawno kupiłem prawie nowy rower i wkręciłem się w jeżdżenie. Teraz OK byłoby kolejnym rowerem, nie do końca potrzebnym i zastanawiam się nad ogólnymi kosztami. Ktoś pisał, że kupowanie wszystkich części po kolei wychodzi drogo, czy ktoś wie jaki jest zakres? Domyślam się że można kupić gorsze i lepsze części, ale od jakiego pułapu ceny się zaczynają? Ktoś pisał też, że taniej jest kupić jakiegoś grata na allegro i go wyremntować. Jaki jest mniej więcej koszt takiego remontu? Tutaj tak samo jak wygląda przedział cenowyFajnie by było jakby ktoś podał jakieś przykłady, "przed" i "po" albo cokolwiek co pomogło by mi podjąć odpowiednią decyzję. Wszystkim dzięki za pomoc.
Pawel4freak Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Nie masz dużo pieniążków --> kupujesz szosą w dobrym stanie i piastę pod ostre. Masz dużo pieniążków --> kupujesz ramę która Ci najbardziej odpowiada na dobrych rurkach/zamawiasz sobie taką i dokupujesz części i masz tak jak ty chcesz. Nie będę pisał ile to wynosi bo wystarczy poczytać trochę jedno i drugie forum i zobaczyć na allegro po ile części chodzą. Więcej znajdziesz w dziale nasze rowery. PS. Mam nadzieję, że koledzy nie mają mi za złe, że biorę ich zdjęcia do tego wątku
Groszkin Napisano 10 Września 2013 Autor Napisano 10 Września 2013 Dużo/ mało to pojęcia względne bo zasobność każdego portfela jest różna. Możesz konkretniej? Ta różowa rama jest świetna. Masz na nią jakiś namiar?
Pawel4freak Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Dużo/ mało to pojęcia względne bo zasobność każdego portfela jest różna. Możesz konkretniej? Ta różowa rama jest świetna. Masz na nią jakiś namiar? Konkretnej to poczytaj wątki różne. http://www.ostrekola.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=10754 tutaj różowy.
LeoDogg Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Jestem w podobnej sytuacji, parę sezonów jeżdzę na mtb a teraz po raz kolejny zabrałem się za budowę ok. Poprzednio ( dwa lata temu ) kupiłem szoskę a w zasadzie triathlonówkę Benotto ale była taka śliczna, że nie miałem sumienia zrobić z niej dawcy do ok. Teraz temat odżył i zacząłem znowu ale tym razem wszystko kupuję oddzielnie na allegro i ze sklepów z netu. Nie jestem jakims super szpecem jeśli chodzi o dostęp do sprzętu, znajomości więc podejrzewam, że jesteśmy na podobnym levelu Napiszę wprost, kupując szpeje z netu nowe moim zdaniem, nie mając bazy w postci szosy jakiejś nie ma pratycznie możliwości żeby zejść < 1 k pln.. Rama , najtańsza hi ten surowa na poziomych hakach - 200 pln ( tyle dałem za 21 cali - 53 cm podsiodlówki ), malowanie ramki - proszkowo 150 , lakier mokry u lakiernika samochodowego - 300. Dalej koła, najtańsze solidne w miarę jakie znalazłem kompletne to na allegro joytechy na roadrunnerach stożek 32 mm za 299 pln ( pozdrówki dla kolegi z forum, który mi proponował fajne obrecze ale koła by mnie wyszły prawie 500 :/ ), dalej kiera jakaś mtb alu ze 30 pln, sztyca 30 pln, korba - z nowych to około 120 pln, łańcuch 40 pln, siodełko 40-100 pln, pedały 50, strapy też pewnie z 50 pln. Jakieś gripy - 30 pln, mostek 40 pln, suport 40 pln, dętki i opony - 70 pln, stery 15 pln. Wyszło jakieś 1055 pln plus koszty przesyłek nie wliczając malowania ramy. Wszystko raczej po taniości. Ramka pewnie i tak do wymiany będzie bo chyba ciut za mała będzie dla mnie.
LeoDogg Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 btw - moja ramka do sprzedania - link w dziale kupie sprzedam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.