RideOnBike Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Witam. Od dziecka chciałem zjeżdżać rowerami z leśnych gór, ale nigdy nie było pieniędzy i warunków w mieście na takie hobby. Kilka lat minęło i chciałbym coś z tym zrobić, ale nie mam zielonego pojęcia. 1. Jak nazywają się rowery do zjazdów z górek w leśnych warunkach ? 2. Jakiej firmy rower kupić ? 3. Jaki rower kupić dla 187cm mojego wzrostu ? 4. Gdzie są miejsca do uprawiania tego hobby jak najbliżej Łodzi ? Odpowiadajcie na pytania i piszcie wszystko co mi może się przydać
Fenthin Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 1. Zależy, jakie górki i jaka jazda. Jednym wystarczy rower XC, drudzy potrzebują ścieżkowca, trzeci roweru enduro, a czwarci zjazdówki. 2. Bez kwot i wymagań nie ma póki co o czym dyskutować. 3. Dopasowany do wzrostu. 4. Nie wiem. Musisz podać więcej szczegółów, póki co nic nie można Ci polecić.
RideOnBike Napisano 9 Września 2013 Autor Napisano 9 Września 2013 1. Nie wiem jakie górki i jaka jazda. Jakaś jazda po lasach. Dopiero zaczynam i szukam tras i jak to wygląda.. Nie wiem co to są za rowery i czemu jedni potrzebują tak a inni tak. Rozpisz się dokładniej. 3. Jak go dopasować do wzrostu ? Na co patrzeć ? @edit Znalazłem taki artykuł http://emtb.pl/mde-damper-sx-recenzja/ I mniej więcej chciałbym sobie jeździć i skakać po takich terenach jak na tych zdjęciach. Tylko cena na tego roweru na końcu artykułu jest trochę straszna.. jak za samochód. Wszystkie rowery są takie drogie do takiej jazdy ?
Daroufo Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 To Ty musisz się najpierw określić jak i po czym będziesz jeździł. Wtedy można myśleć dalej. Tapnięte z HTC Desire S
PeGie Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 1. Skoro nie wiesz po jakich górkach chcesz jeździć to nie widzę szans na pomoc. To tak jakbyś powiedział że chcesz się ścigać samochodem, ale nie napisał czy po torze, czy na rajdach, czy może offroad?
siimon Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Może najpierw poszukaj miejsc gdzie można wyjechać na weekend, wypożyczyć rower, wypożyczyć sprzęt i pozjeżdżać trochę z górek. Może się okaże w ogóle Ci się to nie spodoba. A tak poza tym to czytać, oglądać itd... Nie odchodząc od komputera można naprawdę zdobyć spora wiedzę teoretyczną. Jeżeli chodzi o rower typowo zjazdowy to tak, można za równowartość kupić dobry samochód.
beskid Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Więc jak to ma być jakaś tam jazda po lasach to na początek kup sobie zwykłego górala bo użytkować bez szkody dla siebie i sprzętu maszynę z artykułu trzeba umieć. Na zdjęciach wszystko ładnie wygląda ale taka jazda to wyższa szkoła jazdy. To czy ewentualnie wydasz kupę kasy na rower z pełną amortyzacją i nie wykorzystasz go nawet w kilku procentach to już zależy od Ciebie. Czy ewentualnie planujesz wypady w teren na który jest przeznaczony taki rower to kolejna sprawa do namysłu. Następny czynnik to cena, która w przypadku takiego roweru jest dosyć wysoka ale da się kupić dobry sprzęt i w okolicach 5 tys. Do ceny samego zakupu trzeba dodać też sporo na koszty użytkowania. Te wcale nie są małe. W tematyce; jaki rower i do czego http://rowerowemiasto.info/2011/06/kupujemy-nowy-rower-rodzaje-rowerow/
Yoschi Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Znalazłem taki artykuł http://emtb.pl/mde-damper-sx-recenzja/ I mniej więcej chciałbym sobie jeździć i skakać po takich terenach jak na tych zdjęciach. Tylko cena na tego roweru na końcu artykułu jest trochę straszna.. jak za samochód. Wszystkie rowery są takie drogie do takiej jazdy ? To cena za rame;p
RideOnBike Napisano 9 Września 2013 Autor Napisano 9 Września 2013 Dziękuje i żegnam. Jak szybko założyłem konto tak szybko się usuwam z tego forum. Nie będę czytał zniechęcających, gburowatych wypowiedzi niektórych użytkowników. Dziękuje za linka, dobranoc. Hejtujcie dalej
Mod Team anarchy Napisano 9 Września 2013 Mod Team Napisano 9 Września 2013 hahahadobre dobreSam sobie "pohejtuj" Kolego!To tu grupa ludzi (z czego wielu naprawdę z niezłym doświadczeniem zdobywanym latami) stara Ci się pomóc a Ty tyłek wypinasz..A czego się spodziewałeś, że Ci rower w pudełku ze wstążką pod drzwi podsuną, najlepiej od razu z Górami i Lasem? haha ha dobre dobre....
beskid Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Dziękuje i żegnam. Jak szybko założyłem konto tak szybko się usuwam z tego forum. Nie będę czytał zniechęcających, gburowatych wypowiedzi niektórych użytkowników. Dziękuje za linka, dobranoc. Hejtujcie dalej Bez urazy ale to samo dostał byś na innych forach. Takie podstawy jak spokojne zastanowienie się gdzie masz zamiar pomykać i co najważniejsze jaki masz budżet to ABC sprawy.
Fenthin Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Nie chcę być niemiły, ale Twoja postawa przypomina mi rozmowę typu: [K]obieta: Chcę nowe buty. [M]ężczyzna: Ok. Jakie?K: No buty, buty.. M: JAKIE buty?K: Ładne buty. M: NO ALE JAKIE TE BUTY CHCESZ? K: Foch. Bez konretów rozmowa nie ma sensu. A konkretów z Twojej strony brak.
Mod Team safian Napisano 9 Września 2013 Mod Team Napisano 9 Września 2013 Zupełna inna geometria będzie do roweru XC a zupełnie inna do roweru DH - czym się różnią? Wpisz w google 'Rower do XC/DH' i różnicę zobaczysz od razu Zakładając, ze w okolicach Łodzi nie ma dużo terenów do DH to zapewne zwykły rower do XC będzie odpowiedni. Jaki rozmiar? Tego się nie da określić 'ot tak' - w jednym przypadku dobra będzie rama 21" a w drugim 19", ależy jaki model, jaka marka. Ile kosztuje rower? Tyle ile na niego wydasz, przyzwoity od 1000 do 30-40 tys PLN. I nie ma się o co obrażać, bo chyba kupując samochodu też nie idziesz do salonu mówiąc 'Poproszę samochód' i obrażony wychodzisz na pytanie czy to ma być combi czy sedan...
Kecaj10 Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 dobry motyw: Od jutra jade w las i będę fajny ale nie wiem jeszcze jakiego roweru mi potrzeba... Weź na razie znajdź ten las i jedź rowerem górskim (MTB) i próbuj jeździć, jeśli dasz rade i nie zniechęcisz się po godzinie powtarzaj zalecaną czynność 3x w tygodniu i zobaczysz czy wogóle chce Ci się jeździć rowerem
tobo Napisano 9 Września 2013 Napisano 9 Września 2013 Dajcie spokój, kolega się obraził i zniknął. Trzeba go szukać na forach wędkarskich, albo szydełkuj.pl
Mod Team adamos Napisano 9 Września 2013 Mod Team Napisano 9 Września 2013 Jak szybko założyłem konto tak szybko się usuwam z tego forum. Nie będę czytał zniechęcających, gburowatych wypowiedzi niektórych użytkowników.
Mod Team safian Napisano 9 Września 2013 Mod Team Napisano 9 Września 2013 Dobra, zamykam temat, bo trochę offtop tu się robi Jak jednak kolega zmieni zdanie to proszę albo PW, albo zaraportować posta (opcja zgłoś na dole po prawej pod postami) to otworzę temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.