Napatos Napisano 26 Maja 2006 Napisano 26 Maja 2006 Przy dwukrotnym wzroście promienia prędkość liniowa wzrośnie dwukrotnie - podpowiedź to wzór na zależność między prędkością liniową a kątową A w momencie przekroczenia minimalnego czasu, jaki czujnik musi być w obszarze działania pola magnetycznego licznik po prostu zaczyna wariować. Prędkość wskazywana przez licznik zamiast wzrastać, raptownie spada. Mam tak u siebie po wymianie kontaktronu w czujniku na większy (o większej bezwładności). Niestety, to był najmniejszy jaki udało mi się kupić.
kalinowski5 Napisano 26 Maja 2006 Napisano 26 Maja 2006 Wlasnie kupilem licznik, magnes zamontowalem w polowie szprychy. Do licznika muszę wpisać średnicę całego koła, czy tylko średnice okregu jaki przebywa magnes?
bialykom Napisano 26 Maja 2006 Napisano 26 Maja 2006 nie srednice, tylko obwod kola. zaznaczasz miejsce startu na oponie i ziemi, wykonujesz pelny obrot kola (najlepoiej z toba na siodelku), zaznaczasz koniec, mierzysz, wpisujesz, jezdzisz ;]
majstermod Napisano 26 Maja 2006 Napisano 26 Maja 2006 Przy dwukrotnym wzroście promienia prędkość liniowa wzrośnie dwukrotnie - podpowiedź to wzór na zależność między prędkością liniową a kątową Racja, rozpędziłem się. Niemniej jednak dwókrotna różnica ma znaczenie. Mój stary licznik powyżej 70km/h przy montażu pod obręczą pokazywał 0, śmiesznie to wyglądało. Czujnik był tak gruby, że niżej się nie mieścił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.