Skocz do zawartości

[opaski] Schwalbe lepsze od reszty?

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,

Już drugi raz złapałem gumę w tym samym miejscu - dziura od strony obręczy, około 5 cm od wentyla. Za każdym razem obręcz dokładnie wymacana od środka - nic ostrego tam nie ma. Ale przesuwa się lekko opaska, więc podejrzewam, że pod obciążeniem może ewentualnie odkrywać jeden z otworów na szprychy. Przeglądałem sporo opasek i nie wiem, czy po prostu kupić jakąkolwiek uniwersalną do 26 cali (u mnie pod domem), czy może ściągać z internetu Schwalbe dopasowaną do konkretnej szerokości obręczy. Jeździcie na "byle czym", czy bawiliście się w dopasowywanie i markowe opaski? Może po prostu zakleję taśmą?

Warto zauważyć, że mowa o nowym rowerze, pierwsza guma po ok 200km, następna po 300km. Żeby było śmiesznie w drugim rowerze też złapałem w dokładnie tym samym miejscu, a wcześniej przez jakieś 1,5 tyś km nie było żadnych problemów. W obu rowerach wcześniej nie grzebałem w kołach, więc to raczej nie ja coś źle zrobiłem :)

W sumie do tej pory nie udało mi się jeszcze przebić opony od zewnątrz.

Napisano

Miałem podobny problem. Przesuwająca się opaska regularnie przecinała mi dętkę na całym obwodzie wzdłuż... Wywaliłem opaskę, trzy warstwy taśmy izolacyjnej i mam święty spokój.

Pozdrawiam

Napisano

Jeźdzę tylko na taśmie izolacyjnej i żadnych przebić. Zanim ją położysz poszukaj zadziorów na rawce i je wszystkie usuń. Czasem przy zakładaniu opony może jakiś paproch, ziarenko pisku wlecieć i to wystarczy by mieć efekty za kilkaset km.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Nie wiem ile kosztuje taśma izolacyjna, ale ostatnio kupiłem bardzo dobre opaski po 2,50 PLN za sztukę. Miałem ostatnio ten sam problem. Prawdopodobnie wiór po obróbce oderwał się i zaczą latać po komorze i rozciął mi dętkę.

Napisano

Problem w tym, że ciężko mi odróżnić dobre od niedobrych, bo te poprzednie też na przyzwoite wyglądały :)

Też myślałem, czy coś nie latało, ale wtedy dziury nie byłyby raczej w tym samym miejscu, a tam wszystko wymacałem.

No nic, dzięki za odpowiedzi. Pojechałem taśmą i jedyne czego się obawiam, to że jej powierzchnia w przeciwieństwie do tej od opaski jest trochę bardziej śliska, mam nadzieję, że dętka nie będzie się przesadnie przesuwać.

Napisano

Po co 4 razy po kolei odpowiadać tak samo na zadane pytanie?!  :w00t:

Ad rem - taśma to dobre rozwiązanie (ale najlepiej 2-3 warstwy), ewentualnie szersza opaska na obręcz.

Napisano

Po co 4 razy po kolei odpowiadać tak samo na zadane pytanie?!  :w00t:

I bardzo dobrze. Upewniło mnie to, że wiele osób stosuje skutecznie powyższą metodę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...