Tadeus Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Hejka, Już drugi raz złapałem gumę w tym samym miejscu - dziura od strony obręczy, około 5 cm od wentyla. Za każdym razem obręcz dokładnie wymacana od środka - nic ostrego tam nie ma. Ale przesuwa się lekko opaska, więc podejrzewam, że pod obciążeniem może ewentualnie odkrywać jeden z otworów na szprychy. Przeglądałem sporo opasek i nie wiem, czy po prostu kupić jakąkolwiek uniwersalną do 26 cali (u mnie pod domem), czy może ściągać z internetu Schwalbe dopasowaną do konkretnej szerokości obręczy. Jeździcie na "byle czym", czy bawiliście się w dopasowywanie i markowe opaski? Może po prostu zakleję taśmą? Warto zauważyć, że mowa o nowym rowerze, pierwsza guma po ok 200km, następna po 300km. Żeby było śmiesznie w drugim rowerze też złapałem w dokładnie tym samym miejscu, a wcześniej przez jakieś 1,5 tyś km nie było żadnych problemów. W obu rowerach wcześniej nie grzebałem w kołach, więc to raczej nie ja coś źle zrobiłem W sumie do tej pory nie udało mi się jeszcze przebić opony od zewnątrz.
Marcint96 Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 weź zwykłą taśmą izolacyjną przejedz z 2 razy i będzie ok
ugupu Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Dokładnie tak. I w życiu ci się nie przesunie.
beardman Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Miałem podobny problem. Przesuwająca się opaska regularnie przecinała mi dętkę na całym obwodzie wzdłuż... Wywaliłem opaskę, trzy warstwy taśmy izolacyjnej i mam święty spokój. Pozdrawiam
Tofi Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Jeźdzę tylko na taśmie izolacyjnej i żadnych przebić. Zanim ją położysz poszukaj zadziorów na rawce i je wszystkie usuń. Czasem przy zakładaniu opony może jakiś paproch, ziarenko pisku wlecieć i to wystarczy by mieć efekty za kilkaset km. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
mklos1 Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Nie wiem ile kosztuje taśma izolacyjna, ale ostatnio kupiłem bardzo dobre opaski po 2,50 PLN za sztukę. Miałem ostatnio ten sam problem. Prawdopodobnie wiór po obróbce oderwał się i zaczą latać po komorze i rozciął mi dętkę.
Tadeus Napisano 10 Września 2013 Autor Napisano 10 Września 2013 Problem w tym, że ciężko mi odróżnić dobre od niedobrych, bo te poprzednie też na przyzwoite wyglądały Też myślałem, czy coś nie latało, ale wtedy dziury nie byłyby raczej w tym samym miejscu, a tam wszystko wymacałem. No nic, dzięki za odpowiedzi. Pojechałem taśmą i jedyne czego się obawiam, to że jej powierzchnia w przeciwieństwie do tej od opaski jest trochę bardziej śliska, mam nadzieję, że dętka nie będzie się przesadnie przesuwać.
kamfan Napisano 10 Września 2013 Napisano 10 Września 2013 Po co 4 razy po kolei odpowiadać tak samo na zadane pytanie?! Ad rem - taśma to dobre rozwiązanie (ale najlepiej 2-3 warstwy), ewentualnie szersza opaska na obręcz.
Tadeus Napisano 10 Września 2013 Autor Napisano 10 Września 2013 Po co 4 razy po kolei odpowiadać tak samo na zadane pytanie?! I bardzo dobrze. Upewniło mnie to, że wiele osób stosuje skutecznie powyższą metodę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.