Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Smart Sam 2.1 czy Kenda Kobra K885 2.0 - opory toczenia

Dzix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema.

Obecnie posiadam w moim rowerze(Unibike Fusion rocznik 2009) opony Schwalbe Smart Sam 2.1 26" Performance - stan dobry.

Opony są naprawdę uniwersalne i jeździ się dobrze w prawie każdych warunkach.

Jednak zastanawiam się czy warto zakupić sobie takie(http://www.centrumro...nda,145400.html)opony na trasy z większą ilością ubitych dróg gruntowych i asfaltów. Jeżdżę typowo turystycznie. Jednak na asfalcie najszybszą stałą prędkość jaką mogę utrzymać jest prędkość 40 km/h przy neutralnych warunkach(bezwietrznie), wiatrem i pod wiatr odpowiednio szybciej lub wolniej zazwyczaj +/- 5-10 km/h. Moja prędkość maksymalna na tych oponach na równym asfalcie to 52 km/h i już nic więcej nie wycisnąłem, parę razy z góry tylko 70 km/h.  Już nawet zmieniłem sobie korbę z 22x32x42 na 28x38x48 - na Kujawskie łąki i pagórki idealnie.

Czy te opony od Kendy dadzą mi jakieś realne zmniejszenie oporów toczenia czy też będą to pieniądze wydane w błoto i lepiej od razu kupić jakieś opony Schwalbe 1.5 lub 1.75?

Moje obręcze mają szerokość 19C.

Przyznam, że cena jest kusząca a czytałem, że takie semi-slicki zmniejszają trochę opory toczenia.

Pozdrawiam.

Napisano

Z moich doświadczeń wynika, że nie warto. Miałem Smart Samy, kupiłem Kobry i wróciłem do Schwalbe. Na asfalcie różnica żadna, a Samy są jednak bardziej uniwersalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...