Marcint96 Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Witam Posiadam rowerek Rockrider 6.3 z roku 2012 o taki . I ostatnio zaczęło coś skrzypieć, strzelać... Jako iż coś już wiem, to po oględzinach, wyszło że winne są łożyska ramy... Rozebrałem wszystko, wybiłem je, po wyczyszczeniu okazało się że jedno jest w 90% przeżarte przez rdze, a 2 w około 40%. No więc w poniedziałek/wtorek będę miał nowe łożyska. (UWAGA- Taka drobna anegdota jak by ktoś jeszcze nie wiedział, roweru nie czyścimy karcherem !- Stawiam na to że przez takie mycie moje łożyska zardzewiały) A pytanie mam takie, iż wyczytałem/zobaczyłem gdzieś że łożyska się przykleja specjalnym klejem do ramy. I pytanie czy ja też muszę to zrobić ? Jaki to ma być klej ? Gdzie go kupić ? Pozdrawiam Marcin
Rulez Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Nie radzę Ci niczego kleić, na pewno w tym rowerze nikt takich sztuczek nie robi . W nowych łożyskach jeśli są uszczelnione dobrze delikatnie zdjąć uszczelnienie i sprawdzić ile jest smaru.
Piksel Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Dokładnie, ja już to raczej posmarować czymś, co będzie zapobiegało zapiekaniu się łożysk w gniazdach.
Marcint96 Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 Sugerowałem się tym Proszę zobaczyć od 2.20 co Pan na filmie nam mówi. Jak się do tego odnieść ?
Roonin Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Z tego co widzę to ten Lloctite prawdopodobnie nie jest klejem w pełni tego słowa znaczeniu, tzn nie zasycha na dębowo. Jest to klej taki jak się używa do gwintów żeby zabezpieczyć przed odkręcaniem. Jednak niech pan sobie sam tym smaruje a ja ci tego robić nie polecam, wręcz odwrotnie. Odkręcałem już raz miski zabezpieczone takim klejem i nie posmarowane smarem. Skończyło się na delikatnym wycinaniu misek.
Rulez Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Sugerowałem się tym Proszę zobaczyć od 2.20 co Pan na filmie nam mówi. Jak się do tego odnieść ? Znalazłeś jakieś ślady kleju w swoim rowerze ?, ten pan niech sobie klei w rowerach które wiszą za jego plecami ...
Marcint96 Napisano 8 Września 2013 Autor Napisano 8 Września 2013 Nie nic nie było takiego o czym mówił Pan na filmie, dla tego chciałem się zapytać Bo też mi się to wydawało nie naturalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.